RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Часто недоліковані дитячі хвороби переростають у хронічні захворювання у дорослому віці. Як зберегти нирки здоровими та на що звернути увагу під час їхнього лікування, ми розмовляли з Тетяною АНДРІЙЧУК, завідувачем нефрологічного відділення міської дитячої клінічної лікарні.

Необхідна консультація лікаря

– Які симптоми свідчать, що у дитини з нирками не все гаразд?

– У немовлят можуть бути недостатнє набирання ваги, часте блювання, слабкість, "мармуровість" шкіри, так звані явища інтоксикації. Старші діти вже чітко можуть показати, де у них болить (біль у поперековій ділянці, над лоном, під час сечовиділення), у них може бути підвищення температури тіла до 39-40 °С. Це ознаки інфекції сечових шляхів. У такому разі необхідно здати аналіз сечі і проконсультуватися з лікарем. Після здачі додаткових аналізів можна чітко встановити, це інфекція сечових шляхів, чи, можливо, відбувається розвиток гострого пієлонефриту. Невідкладні, важкі стани потребують стаціонарного лікування.
Не менш серйозне захворювання – гломерулонефрит, коли у дітей спостерігається підвищення артеріального тиску. Внаслідок такого захворювання можуть бути судоми, блідість, швидка втомлюваність. Дуже важливий симптом, на який варто звернути увагу, – набряки, зокрема обличчя, кінцівок, черевної порожнини. Внаслідок цього у дитини зменшується об’єм виділеної сечі. Ще один дуже важливий симптом – зміна кольору сечі. Якщо виявили у своєї дитини такі симптоми, раджу, не гаючи часу, звернутися до лікаря.

– Що робити, якщо в нирках виявили пісок?

– Насамперед здати аналіз сечі. Пісок у дітей розглядають як хворобу обміну речовин. Нині вважають, що такі нефропатії – це хвороби цивілізації, пов’язані з неправильним харчуванням, порушенням гормонального балансу, зі значним споживанням білкової їжі, гіподинамією.
Залежно від того, який пісок, здійснюють відповідне лікування. У такому разі дуже важливо відкоригувати дієту і пити достатню кількість рідини. Якщо раніше нас вчили, що повинен бути достатній питний режим, то нині, за новими правилами, воду немовлятам починають давати пізніше. На це ми батькам кажемо: "Ви ж п’єте, коли, наприклад, спека? Дитина так само хоче пити". Недостатній водний режим викликає осідання кристалів у нирках, печінці, жовчному міхурі. Це призводить до виникнення болю. Такі діти, як правило, бліді, скаржаться на немотивований біль у животі (то праворуч, то ліворуч, то біля пупка). У таких діток може бути так звана субфебрильна температура – 37-37,2 °С. Вони в’ялі, часто втомлюються, у них можуть боліти суглоби, голова – тобто виникають розмиті симптоми.

Якщо в аналізі сечі виявляють оксалати, урати, фосфати, здійснюють відповідну терапію. Наприклад, фосфати, що характерно для дітей першого року життя, з’являються внаслідок переважання у раціоні молочної їжі. Оксалати – від шоколаду, какао, чіпсів, цитрусових. Урати – від споживання консервів, паштетів, копченостей.

Пити – не менше 1,5-2 літрів рідини

– Скільки споживати води та солоної їжі, щоби не зашкодити ниркам?

– Дорослим та дітям старшого віку щодня слід пити не менше 1,5-2 літрів негазованої мінеральної води, компотів із сухофруктів, березового соку. Такі напої можна давати навіть маленьким діткам, привчати їх до дозованого пиття. Вживання солоної їжі варто обмежувати, адже вона викликає підвищення артеріального тиску. Якщо у раціоні переважає солона їжа, спостерігається затримання рідини в організмі, виникають вияви артеріальної гіпертензії. Артеріальна гіпертензія – одна з ознак пошкодження нирок.

– Як дієти для схуднення впливають на роботу нирок?

– Один-два розвантажувальні дні – це навіть корисно для організму, а при тривалому голодуванні організм "з’їдає" сам себе, порушується функція нирок. Тому, крім шкоди, як правило, ці дієти нічого не дають. Тому все-таки для гарного зовнішнього вигляду потрібні фізичні навантаження, здоровий спосіб життя. Це значно ефективніше, ніж дієти.

– Як сучасний модний одяг впливає на здоров’я майбутньої мами?

– Штани з низькою талією, штучна спідня білизна, зокрема стрінги, негативно впливають на здоров’я. Американські вчені довели, що спідня білизна зі штучної тканини може швидше призводити до раку шийки матки.

Річ у тім, що ми нерегулярно спорожнюємо сечовий міхур, тому виникає постійний застій сечі. До того ж, модний одяг стискає тіло. Якщо є орган-мішень, наприклад, нирки, і дитина потрапляє в екстремальні умови – переохолодження, застуда, створюється прекрасне джерело для інфікування.

Запалення нирок саме по собі не виникає, воно чимось зумовлюється – хронічним вогнищем інфекції, алергізацією, глистами, супутніми захворюваннями статевої системи. Через вседозволеність, раннє статеве життя часто у дітей є дорослі інфекції (хламідіоз, мікоплазмоз, уреаплазмоз тощо), які викликають розвиток інфекцій сечових шляхів. Якщо це не лікувати, потім молоді жінки та чоловіки хворіють на хронічні цистити та простатити, а в дорослому віці це вже пожиттєво.

– Які проблеми можуть виникнути внаслідок зловживання памперсами?

– Те, що недоліковане й недообстежене у дитинстві, виявляється потім у дорослому віці. Взагалі про енурез (нетримання сечі) потрібно частіше говорити. У дітей внаслідок таких проблем може з’явитися порушення уваги, мислення. До того ж, енурез – одна з причин захворювань нирок. Енурез, як правило, – результат бездіяльності батьків, наслідок пізнього саджання на горщик (після року) і зловживання памперсами.
У такому разі у дитини не виробляється умовний рефлекс, що вона повинна спорожнювати сечовий міхур. Вважаю неприпустимим, що діти в чотири-п’ять років ходять у памперсах.

Від самолікування – токсичні нефрити

– До чого може призвести самолікування?

– На жаль, часто буває, що у дітей тимчасове порушення функції нирок відбувається на фоні іншої патології. Часто батьки самостійно, не звертаючись до лікаря, вирішують, як лікувати дитині, наприклад, кашель, з аптекарем.

Дітям до 12 років не можна приймати аспірин, анальгін, нестероїдні протизапальні препарати. На жаль, зловживання антибіотиками та цими препаратами призводить до розвитку токсичних нефритів.

Торік до нас звернулося восьмеро дітей з токсичним нефритом та розвитком гострої ниркової недостатності. У січні четверо осіб пройшло через реанімаційне відділення. І навіть одну дитину необхідно було транспортувати до Києва для штучного очищення нирки. Батьки, як правило, самостійно лікували цих дітей.

Нині настає літо. Недостатнє водне навантаження й зловживання анальгетиками так само може призвести до розвитку токсичних нефритів. Тому потрібно активніше співпрацювати з лікарями, а не займатися самолікуванням.

– Як діяти при хронічних захворюваннях нирок?

– Нині переглянули норми. Якщо раніше протягом року виявляли зміни в аналізі сечі і діагностували хронічне захворювання, то, за новими європейськими нормами, якщо протягом трьох місяців є зміни в аналізах сечі, ми повинні діагностувати хронічне захворювання нирок. Надалі вже неважливо, від чого виникло хронічне захворювання, важливо, що сформувалася хронічна ниркова недостатність і потрібно здійснювати ниркову замісну терапію, а іноді, на жаль, і трансплантацію нирок. Нам необхідно більше займатися профілактикою. Не потрібно багато – просто вчасно здавати аналізи сечі після будь-якої інфекції, наприклад вірусної, частіше вимірювати артеріальний тиск. Ми не настільки багаті, щоби могли собі дозволити проведення нирково-замісної терапії й трансплантацію нирки.

Щоб не було сумних наслідків, насамперед варто усунути чинники, які призводять до розвитку інфекції, знищити хронічні вогнища інфекції. Взимку варто боятися грипу й ускладнень після нього, цитрусових та надмірного споживання вітаміну С, який у великій кількості шкодить ниркам. Навесні та восени – респіраторних інфекцій та надмірного споживання малини, яку наші нирки не дуже люблять. Влітку – водних процедур, засмагання та недостатнього водного навантаження. Тому банальний аналіз сечі, консультування з лікарем та виконання всіх його рекомендацій врятує у майбутньому від багатьох проблем із нирками. 
Леся Токарюк

Куди звернутися
У разі проблем у дитини з нирками варто звернутися до вашого дільничного педіатра, який скерує до лікаря-нефролога. Для лікування – у нефрологічне відділення міської дитячої клінічноі лікарні.
25-05-2011, 12:24
Коментарів 0 Переглядів 13 047

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.