RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Здорові зуби і гарна усмішка відіграють надважливу роль під час спілкування з друзями або вирішальної співбесіди.
Про те, як зберегти здоров’я зубів і як за ними доглядати, ми розмовляли з Олесею ІВАНІЦЬКОЮ, лікарем-стоматологом, терапевтом, асистентом кафедри хірургії та дитячої стоматології БДМУ.

– Нині найчастіше пацієнти звертаються до стоматолога із карієсом. Причому, каріозні процеси відбуваються як і в дітей, так і в людей середнього та старшого віку, – пояснює Олеся Вікторівна. – Теорій щодо виникнення карієсу багато. Однак у більшості випадків каріозних процесів все-таки можна уникнути.

Кожен зубчик має виконувати свою функцію

Найголовніше – це раціон харчування. Жінка, вагітна дитиною, вже повинна турбуватися про майбутні здорові зуби малюка. Насамперед варто дотримуватися здорового харчування: вжи­вати вітаміни А, D, C, гру­пи B, солі кальцію та фосфору. Адже формування зубів, як молочного прикусу, так і постійного, відбувається ще тоді, коли дитина в утробі матері.

Раціон дитини також має бути насичений вітамінами, а зокрема групи В, а також А, С, D (покращують засвоєння кальцію в організмі). Наприклад центральні різці мають функцію відривання, моляри і премоляри (вже у дорослих) – жування. Тому молодим мамам раджу не надто часто користуватися блендерами. Дитина може і повинна жувати. Кожен зубчик повинен виконувати свою функцію.

– Необхідно змалку привчати дітей до зубних щіток. Насамперед раджу використовувати електричні. Вони нагадують бормашину стоматолога, мають вібрацію, характерний звук. Навіть якщо у дитини все добре з зубами, вона звикає до цього звуку, і перший візит до стоматолога вже не буде таким стресовим, – пояснює лікар. – Взагалі перший візит до стоматолога повинен відбуватися у формі розмови лікаря з дитиною, огляду. І звичайно, дитині у жодному разі не має бути боляче. Вже з 1,5-річного віку можна відвідувати стоматолога. Маленький пацієнт повинен довіритися лікареві і не відчувати жодного дискомфорту, шоку.

Карієс викликають не солодощі

Як зауважує лікар-стоматолог, починати чистити зуби необхідно одразу після їхнього прорізування. Обирати зубні пасти варто, зважаючи на вік.

– Маленька дитина може зубну пасту заковтувати. Тому раджу батькам, дітям яких до 1,5 року, користуватися просто зубною щіткою, без пасти, – пояснює Олеся Іваніцька. – Якщо обирати з двох (зубної пасти і щітки), то щітка повинна бути головною. Її потрібно обирати відповідно до віку дитини. Емаль у дітей ще не настільки мінералізована, тому щітками для дорослих користуватися ще не можна, адже щетина у них жорсткіша.

Щодо електричної щітки, то во­на має більше обертів, тому електрична щітка для дорослих може навіть стирати дитячу емаль.

– Дуже часто трапляється, що батьки не звертають увагу, коли у діток прорізуються постійні зуби, зокрема шості. Часто верхні і нижні "шестірки" батьки сприймають за молочні зуби, – говорить Олеся Вікторівна. – Шості зубчики з метою профілактики рекомендую герметизувати. Серед постійних зубів шості прорізуються найперші, вони слабомінералізовані і піддаються дії кислот. Саме тому на них може утворюватися карієс. Герметизація – найбезпечніша та безболісна процедура у стоматології. Крім того, щоби відтягнути пломбування зубів у діток 1,5-4 років можна здійснити "сріблення"

Часто доводиться чути, що солодощі негативно впливають на зуби. Однак якщо дотримуватися гігієни рота, у більшості випадків карієсу можна уникнути. Карієс викликають не солодощі, а стрептококові бактерії. Часто батьки, не усвідомлюючи цього, передають дитині цю бактерію. Це відбувається, наприклад, коли вони облизують соску малюка або навіть коли цілують дитину.
Найбільше мене болить, що часто зовсім маленьких дітей приводять уже зі зруйнованими зубами. З такими маленькими пацієнтами важко працювати, по-перше, потрібно більше докласти зусиль (армувати зуби тощо), а по-друге, для дітей це великий стрес. Тому краще звертатися вчасно до лікаря – не рідше, ніж раз на півроку (а дітям навіть частіше).
Леся ТОКАРЮК

Запитання-відповіді

Чому у дитини жовтіють зуби, хоча з самого малку доглядають за ними належним чином?

– Емаль зубів може жовтіти від різноманітних барвників, які містяться у продуктах харчування. З цією проблемою варто проконсультуватися у лікаря-стоматолога. Крім того, можуть допомогти зубні порошки для дітей відповідного віку.

Які ополіскувачі для ротової порожнини радите використовувати?


– На мою думку, значення ополіскувачів перебільшене. Це своєрідний рекламний трюк. Для належної гігієни рота достатньо зубних ниток, зубної щітки і пасти.

Чи може надмірне чищення зубів спровокувати стирання емалі?

– Це міф. Зубна емаль настільки мінералізована, що навіть інколи стоматологові важко її просвердлити.

Яка повинна бути зубна щітка?

– Нині ринок перенасичений зубними щітками різних торгових марок, і не завжди висока ціна гарантує високу якість. У кожної людини свої потреби, кожен відчуває, яка щітка йому підходить. Скажу лише, що зубна щітка не повинна бути занадто м’якою чи занадто твердою. Непоганого ефекту можна досягти за допомогою щітки із перехресними щетинками. А найкраще вичищає зуби все-таки електрична щітка.

Що краще: зубна паста чи зубний порошок?

– Зубні порошки вже відійшли у минуле. Нині дуже великий вибір зубних паст для різних потреб. Порадившись з лікарем, можна підібрати пасту, яка необхідна саме вам. Зубні ж порошки можна використовувати у разі, коли спостерігається пожовтіння зубної емалі. Однак постійно використовувати зубний порошок не раджу – він може пошкодити поверхню зуба.

Чи варто використовувати зубочистки і зубні нитки?

Однозначно варто. Зубочистки мають більш другорядне значення. А ось щодо зубних ниток, то вони – невід’ємна частина повноцінної гігієни рота. Нині з’явилися більш зручні зубні нитки – флоси та флосики. Після їди спочатку потрібно користуватися зубною ниткою, особливо людям, у яких ущільнені зуби, а потім вже безпосередньо чистити зуби. 
12-04-2011, 15:36
Коментарів 0 Переглядів 10 269

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!