RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коли кореспондент “МБ” переступила поріг помешкання чернівчанина Михайла Сушкова, господар одразу запитав: “А ви боїтеся змій?” Коли я відповіла, що нічого боятися, якщо удав не отруйний, Михайло Васильович сказав: “Ну, дивіться. Бо він кусає, як собака. Якось син годував хом’яків, а потім відразу взяв удава, не помивши руки. Той відчув запах гризуна і вкусив Сашу”.
Після цих слів, коли син Михайла Олександр приніс удава, я намагалася триматися від нього подалі. Хоча це створіння довжиною 1,85 метра вело себе сумирно і дало себе сфотографувати. Своїм роздвоєним язичком він “промацував” усе довкола, але ні на кого не кидався. Проте папуга Кузя – ще один мешканець цієї квартири – від жаху настовбурчив пір’я і забився на дно клітки. Михайло Сушков розповів багато цікавого про свого домашнього улюбленця – імператорського удава з дуже рідкісного виду і з чудовим забарвленням.
Удав не їсть мертвечину і тварин, більших за себе
- Син привіз імператорського удава з Одеси чотири роки тому, - каже Михайло Васильович. – Тоді тварина мала довжину 1,2 метра. Ми читали, що для того, щоби удав швидко ріс, його треба годувати двічі-тричі на тиждень. А оскільки ми цього не хочемо – бо тоді й тераріум треба буде міняти, і небезпечно трохи, то ми його годуємо раз на тиждень пацюками, білими мишами, іноді курчатами та кроликами. Для цього їх спеціально вирощуємо. Треба бачити, як удав їх ковтає: ми кидаємо мишу в тераріум, вона забивається у куток і замість того, щоби втікати, завмирає. Удав миттєво кидається, обвиває мишу своїми кільцями, душить і ковтає. На все це йому потрібно чотири хвилини. А потім лише бачимо, як клубок їжі опускається тілом удава все нижче і нижче. Після цього тварина заспокоюється і лягає перетравлювати їжу. Не знаю, чи це правда, що удав гіпнотизує своїх жертв. Певне, щось у цьому є, якщо вони нікуди не тікають. Удавам дуже корисне куряче пір’я, воно містить корисні для них речовини. Він ніколи не їстиме мертвечину – ми кілька разів кидали йому мертвих птахів. Він до них навіть не торкнувся. Цікаво, що удав більш-менш прикидає, яка їжа йому під силу, а яка – ні. Наприклад, двометровий удав не кинеться на людину і навіть на кішку чи собаку. Ми якось для експерименту засунули до тераріуму кота, але удав його не чіпав. Звісно, кіт тоді дуже перелякався. Загалом у світі зафіксовано лише один випадок, коли удав кинувся на людину. Але він тоді був дуже великий і голодний.
Бабуся так злякалася, що знепритомніла
- Тримаємо удава в тераріумі, - продовжує пан Михайло. – Взимку він впадає у сплячку і майже не рухається. Ми, щоби його погодувати, вмикаємо лампу, але він все одно дуже в’ялий. А на весну оживає, ми його випускаємо і він повзає квартирою. Недавно скинув стару шкіру, тож зараз він весь у “новенькому”. До речі, це вона, а не він. Після спаровування з іншим удавом вона знесла сім яєць, висиджувала їх 45 діб. Потім вилупилися 15-сантиметрові удавчики, ми їх годували тарганами. А тоді розпродали. Було чимало охочих. Іноді беремо удава на прогулянку. Якось в Одесі син поклав удава на плечі і ми пішли купити води. Аж раптом дивимося – бабуся, яка стояла біля нас, знепритомніла, так перелякалася нашої тваринки. Тож замість того, щоби випити куплену воду, ми її вилили на бабусю. Влітку ходимо з удавом парком Шевченка і дозволяємо перехожим з ним фотографуватися – за гроші, звісно (минулого року фото коштувало п’ять гривень, тепер, можливо, буде більше). Ця тварина нам просто подобається, ми тримаємо її для власного задоволення. Крім того, якщо у квартирі є удав, навіть кішки не треба – миші й близько не підійдуть до вас.
Удава можна придбати (іноді заздалегідь замовивши) у зоомагазинах міста. За кожен сантиметр удава – два долари, тож двометровий удав вам обійдеться у 400 умовних одиниць.
Довідка
Імператорський удав водиться у Центральній Америці та північній частині Південної Америки. Живе у лісах та зарослях чагарників на берегах річок та середньому поясі гір. Довжина – 2,5-3 метри. Їх тримають у просторих кубічних тераріумах з міцними вітками та додатковими полицями на різній висоті. Температура – 26-30 градусів. Субстрат – крупна стружка, подрібнена кора.
Галина Марків
30-05-2008, 10:24
Коментарів 0 Переглядів 4 377

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.