RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Важку ковану криницю несло кілька метрів»

Ввечері 19 липня Садгірським районом пронісся смерч. Потужний буревій приблизно о 18.30 пройшовся від вулиці Стефаника до Підгірної. За кілька секунд зруйнував 13 дахів повністю, 65 – частково. Пошкоджено огорожі, побито вікна та авто. На щастя, не постраждала жодна людина.

– Ми вже виявили будинок, який не підлягає ремонту. У нього пошкоджені несучі конструкції, – розповідає голова Садгірської районної ради Юрій БУРЕГА. – По житловому сектору максимальні збитки можуть становити приблизно півмільйона гривень. На міському штабі з питань надзвичайних ситуацій вирішили допомогти потерпілим шифером та пиломатеріалами. Насамперед допомагатимемо малозабезпеченим та соціально незахищеним.

– Наразі тривають роботи з відновлення комунікацій, – продовжує Юрій Іванович. – Впродовж двох-трьох днів нам пообіцяли відновити електропостачання, телефонний зв’язок та газові мережі. Працюють 11 бригад обленерго, бригади міськ­світла, "Укртелекому", філії "Нафтогазмережі" та тресту зеленого господарства.

На подвір’ях люди збирають побитий шифер, пом’яту, мов папір, металочерепицю. Кажуть, сила вітру була такою, що дахи зносило разом із цеглою, а з веранд виривало ковані дашки. Люди кричали та голосили від страху.

– На вулиці стояв гул, летіли шматки шиферу, – розповідає мешканка вулиці Дунайської Олена ВИНОГРАДОВА. – Спочатку думала, що на небі велика зграя птахів. Відчинила вхідні двері, а зачинити їх вже не могла. Дитину зачинила у ванній. У мене позривало вікна та двері, біля будинку повалило вишню. Газову трубу покрутило. Ковану криницю, яку заледве сім здорових чоловіків підіймало, понесло на кілька метрів. Добре, що лихо тривало лічені секунди. Затяглося хоч би на хвилину, боюся що без будинку би зосталися. Ось у сусідів півхати знесло.

Будинок родини Стінкових найбільш зруйнований. Знесло дах, повалило стіни. Того вечора вдома була лише 80-річна жінка. Старенька так плакала, що її забрали до лікарні. Після смерчу ремонтувати дах будинку бабусі допомагав сусід. Під час роботи чоловік оступився і впав до низу. "Швидка" доправляла до лікарні їх обох.

– Маму з лікарні у вівторок виписали, – розповідає потерпілий Іван СТІНКОВИЙ. – Наш сусід, який допомагав встеляти дах, досі в реанімації. Коли вирував руйнівний вітер, ні мене, ні дружини, ні сина не було вдома. Мені вже сусіди розповідали, що коїлося. Вихор йшов, як змія, був страшний гул. Дах із будинку та гаража зірвало у нас разом із цеглою.

Металеві рештки євродаху з новобудови лежать на одному з подвір’їв на вулиці Дунайській.

– У цій хаті ніхто ще не живе, а вже маємо збитки, – каже потерпіла Ярослава ДУЛЕПКО. – Тут будується мій син. Вітер був страшний. Паркан бетонний побило, як скло. Теплицю, яку звів син із металевих труб, поламало, мов сірники.

Дім Тетяни Бучацької наче після обстрілу. Короїд не витримав численних ударів шматків шиферу та скла. Господарі кажуть, добре що діти до хати встигли забігти.

– У понеділок у Садгорі пронісся смерч, – каже директор Чернівецького обласного центру з гідрометеорології Тетяна НЕГАДАЙЛОВА. – Він мав локальний характер. Нашій станції його зафіксувати не вдалося. Для смерчів характерна лійкоподібна форма вихору. Він утворився в районі Садгори. За своїм діаметром був невеликий. Швидкість смерчу виміряти надзвичайно важко. У Чернівецькій області смерчі виникають рідко. Вони повторюються раз на десять років. У Чернівцях востаннє станція зафіксувала смерч шістдесят років тому.
Як повідомили у прес-центрі міської ради, шквалистий вітер за шкалою Баффорта становив 28-32 м/с. У пошкоджених будинках проживає 250 осіб, із них 42 дитини. Пошкоджено газопроводи, від газопостачання відключено 620 будинків, у яких проживає 2867 осіб. Без електропостачання залишаються вулиці Дунайська, Молдавська, Сінна, Трускавецька, Стефаника, Галицька, Квітковського, Пролетарська, Виноградна, Омська, Сибірська та прилеглі. Роботи з відновлення електропостачання та газопостачання тривають.
Антоніна БАБЧУК
babchuk@molbuk.cv.ua
22-07-2010, 10:10
Коментарів 0 Переглядів 7 403

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.