RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З 15 січня розпочався сезон державного техогляду – обов’язкової процедури для всіх транспортних засобів. Торік він відбувався досить складно. Адже на початку року було значно підвищено ставки податку з власників, а потім це рішення відмінили. Крім того, продовжили термін техогляду – раніше він тривав півроку до середини літа, а тепер його можна проходити майже цілий рік – з 15 січня до 15 грудня. Як наслідок чимало водіїв відкладали цю процедуру до останнього моменту – наприкінці осені техогляд пройшло менше 80 відсотків транспорту. Однак до кінця терміну встигли.

– У нас в області щороку поза техоглядом залишаються 300-400 автомобілів, – розповів начальник Державної автомобільної технічної інспекції управління ДАІ УМВС в області Віктор КАРАШ. – Це переважно ті, чиї власники перебувають за кордоном, або коли затягується переоформлення спадщини чи машини просто розукомплектовані. Так було і 2009 року, коли за останні тижні все ж власники авто встигли пройти техогляд.

Техогляд засобів здійснюється з такою періодичністю:
1) двічі на рік – засоби, призначені для перевезення пасажирів із кількістю місць для сидіння більше дев’яти з місцем водія включно, та спеціалізовані засоби для перевезення небез­печних вантажів;

2) один раз на рік – засоби, призначені для перевезення вантажів із максимально дозволеною масою понад 3,5 тонни, а також спеціальні та спеціалізовані засоби, зокрема автокрани, таксі, автомобілі швидкої медичної допомоги тощо;

3) один раз на два роки – засоби, призначені для перевезення пасажирів із кількістю місць для сидіння не більш дев’яти з місцем водія включно та для перевезення вантажів з максимально дозволеною масою до 3,5 тонни, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби у такому порядку:
 у рік, який закінчується на непарну цифру, – засоби, остання цифра року випуску яких непарна;
 у рік, який закінчується на парну цифру і нуль, – засоби, остання цифра року випуску яких парна або нуль.
Тобто цього року проходять техогляд авто парного року випуску. Як і 2009 року, на проходження техогляду тепер виділяють більше часу – з 15 січня до 15 грудня.
Цього року жодних змін не відбулося, пояснив Віктор Караш. Діють ті ж вимоги, що і раніше. Не змінено і ставки податку.

За легкові автомобілі
з об’ємом циліндрів двигуна:
 до 1000 куб. см – 3 грн;
 від 1001 куб. см до 1500 куб. см – 5 грн зі 100 куб. см;
 від 1501 куб. см до 1800 куб. см – 7 грн зі 100 куб. см;
 від 1801 куб. см до 2500 куб. см – 10 грн зі 100 куб. см;
 від 2501 куб. см до 3500 – 25 грн зі 100 куб. см;
 від 3501 куб. см і більше – 40 грн зі 100 куб. см.

за автомобілі вантажні
з об’ємом циліндрів двигуна:
 до 8200 куб. см – 15 грн з 100 куб. см;
 від 8201 куб. см до 15000 куб. см – 20 грн з 100 куб. см;
 від 15001 куб. см і більше – 25 грн з 100 куб. см.

за мотоцикли (мопеди)
з об’ємом циліндрів двигуна:
 до 500 куб. см – 3 грн з 100 куб. см;
 від 501 до 800 куб. см – 5 грн з 100 куб. см;
 від 801 куб. см і більше – 10 грн з 100 куб. см.
Юридичні особи сплачують квартальну суму транспортного податку до 15 числа місяця, нас­тупного за звітним кварталом. Фізичні особи сплачуть під час чергового технічного огляду, тобто раз на два роки.

Від сплати податку звільняються учасники війни, інваліди, Герої Радянського Союзу і Праці (на одне авто з двигуном до 2500 куб.см). При сплаті податку пільги, які існували раніше, збережено. 50% платять громадяни, у власності яких знаходяться легкові автомобілі, вироблені в країнах СНД i взяті на облік в Україні до 1990 року включно. Віктор Караш навів такий приклад – за ВАЗ-2101 (знаменита "копійка"), випущений ще у радянські часи, податок за два роки становитиме всього 60 гривень.

Також пільгове оподаткування за коефіцієнтом 0,5 діє для автомобілів, які працюють на альтернативному пальному – тобто переобладнані на газ з відповідними документами.

Технічний огляд стану автомобіля тепер можна пройти на 20 станціях техобслуговування, які розташовані в Чернівцях і в усіх районах області (крім Герцаївського – його мешканці проживають близько до Чернівців).

Як розповіли на двох СТО, які мають відповідні дозволи, діагностика легкового автомобіля коштує до 100 гривень. Ще приблизно 200 гривень треба заплатити за талон та інші послуги ДАІ. Разом із податком проходження техогляду для автомобіля ВАЗ без пільг (і без врахування підготовки до техогляду) обійдеться приблизно у 350-400 гривень.

А згідно з чинним законодавством, за експлуатацію транспортного засобу, що не пройшов вчасно державний техогляд, призначається штраф розміром 340-425 гривень.
Ігор ДОВГАНЬ
4-03-2010, 11:17
Коментарів 0 Переглядів 4 764

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!