RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Хотинську фортецю «окупували» кіоски

Тисячі відвідувачів, серед них й іноземці, щороку відвідують державний історико-архітек­турний заповідник "Хотинська фортеця". Однак у теплі пори року екскурсантів при вході на територію фортеці зустрічає неприємний запах, що йде від забійного пункту тварин, розташованого неподалік. Забрати його звідси в інше місце не може чи не хоче ніхто. А зараз в охоронній зоні фортеці почали розміщувати ще й торгові кіоски.

Кіоски з пивом закрили частину пам’яток архітектури
– Виконком міської ради дав дозвіл на розміщення об’єктів виносної торгівлі в охоронній зоні комплексу споруд фортеці, між південним оборонним земляним валом Бендерської брами та автомобільною стоянкою, – розповідає директор заповідника Людмила ПАСТУХ. – Тобто встановлені торгові кіоски, у яких торгують пивом та різними наїдками, закрили частину пам’яток архітектури національного значення – Бастіони з валами та ескарпами й Бендерську браму. Це негативно впливає на візуальне сприйняття цих еле­ментів заповідника, внесло дисгармонію у загальну панораму та є порушенням низки законів про охорону культурної спадщини.
За словами Людмили Іванівни, розміщення закладів торгівлі мало би бути погоджено з Державною службою з питань національної культурної спадщини, але цього не було зроблено. Директор заповідника ще в червні звернулася до міського голови Миколи Паламаря та керівника райдерж­адміністрації Віктора Гончара з вимогою розглянути питання про перенесення торгових точок в інше місце. Ось яку відповідь на таке звернення дав 15 червня міський голова: "Повідомляємо, що при наданні дозволу на встановлення тимчасових об’єктів торгівлі з продажу охолоджувальних напоїв та супутніх товарів та при їхньому розміщенні на вул. Фор­течній в кварталі №92 (поряд з територією ДІАЗу) містобудівних, архітектурних чи ландшафтних перетворень не відбулося, оскільки торговельна палатка не відноситься ні до містобудівних об’єктів, ні до малих архітектурних форм, а значить, порушень закону не було. Також повідомляємо, що при розміщенні вищезгаданих об’єктів головною метою було підвищити рівень обслуговування туристів та знизити ціни на товар".
Але восьмого липня меру надійшов протест від прокурора району Василя Гінгуляка про перенесення кіосків в інше міс­це. Міськвиконком погодився з цим, але практично нічого не зробив: торгові точки з написом "Якщо ви голодні – ми вас нагодуємо!" досі стоять.

"З точки зору археології історичних втрат немає"
– Є й ще одна проблема – один з відомих буковинських бізнесменів придбав неподалік фортеці дві приватні садиби, ніби заплатив за них 300 тисяч доларів, обгородив цю площу щільним парканом з дощок і почав землерийні роботи – планує побудувати тут туристичний комплекс "Фортеця гетьманів", який буде розташований впритул до оборонних валів заповідника, – продовжує Людмила Іванівна. – На регіональному рівні ми не можемо вирішити цю проблему, тому звернулися до Міністерства регіонального розвитку та будівництва України. Відповідь не забарилася. Як повідомив 23 жовтня заступник міністра
В. Негода, "Мінрегіонбуд звернувся до Хотинської міської ради з проханням вжити відповідних заходів для припинення діяльності об’єктів роздрібної торгівлі". А ще "Мінрегіонбуд доручив Державній архітектурно-будівельній інспекції перевірити законність будівництва туристичного комплексу "Фортеця гетьманів" поблизу оборонних валів Хотинської фортеці та про результати перевірки повідомити заповідник і міністерство". Наразі результатів немає.
Ця ситуація обурює не лише громадськість Хотина, а й військово-історичне товариство шанувальників історії фортифікації з Кам’янця-Подільського, яке звернулося з відповідним листом до Хотинської РДА. "Підготовчі роботи для майбутнього будівництва туркомплексу не тільки нищать, а й спотворюють історичний ландшафт, і, як нам відомо, на території забудови не було передбачено попередніх археологічних досліджень. Без сумніву, під ножем бульдозера та у ковші екскаватора вже не тільки знищено культурний шар, але й назавжди загинули для історії та науки численні предмети озброєння, військового та світського побуту..." – йдеться в ньому.
– З точки зору археології там нічого не порушено, історичних втрат немає, – вважає доктор історичних наук, професор ЧНУ Сергій ПИВОВАРОВ. – Крім того, туристичний комплекс "Фортеця гетьманів" буде прекрасною інфраструктурою, яка дозволить обслуговувати відвідувачів заповідника на сучасному рівні, а міський бюджет матиме чимале грошове наповнення, не кажучи вже про робочі місця для хотинчан.
Будівництво комплексу

"Фортеця гетьманів" є самовільним
– Будівництво комплексу є самовільним, порушено низку архітектурних та інших процедур – до такого висновку дійшла містобудівна рада, – вважає заступник начальника Головного управління регіонального розвитку ОДА Валентина ДУМІТРАЩУК.
– На підготовчі роботи забудовник мав необхідні погодження. Щодо землерийних робіт, то відповідного дозволу не було, тому ми притягнули забудовника до відповідальності – штраф­них санкцій, – повідомила Василина МАКОВІЙЧУК, начальник інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в області.
– Ми б’ємося як риба об лід, а результату жодного, бо керує всім мафія, – вважає Микола ГАВРИЛОВ, депутат Хотинської міської ради. – Чому такі рішення повинен ухвалювати міськвиконком, а не сесія? Кожен хоче заробити на одній із найвизначніших історичних пам’яток України, зовсім не дбаючи про її розвиток.
– На наш протест торговельні палатки було трохи відсунуто від фортеці, договір на право торгівлі тут власникам продовжили до першого грудня, – розповідає Василь ГІНГУЛЯК, прокурор району. – Зараз відбувається демонтаж цих палаток. Щодо будівництва туркомплексу "Фортеця гетьманів", то це прерогатива органів архітектури, культури та будівельної інспекції. Наразі будівельні роботи тут не здійснюються. 
Василь ГРИНЮК
3-12-2009, 10:48
Коментарів 0 Переглядів 8 451

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!