RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Десять звичок, які притягують грип

Щойно у нас починає дерти в горлі або закладати ніс, ми одразу вдаємося до звичних дій, які буцімто допомагають. Насправді ж відомі правила профілактики і лікування грипу можуть призвести до погіршення стану. Як же вберегтися “від себе самого”?

Без паніки!
Вчені дійшли висновку, що стрес та паніка послаблюють імунітет. Зараз, коли в Україні та Чернівцях епідемія грипу, стрес підстерігає нас на кожному кроці.
- Психологічний стрес робить нас беззахисними перед будь-якою інфекцією, тим паче перед грипом, – впевнена психолог Оксана Пендерецька. За її словами, наслідками стресу можуть бути безсоння, розлади травної системи, ослаблення серця та судин. Будь-який негатив, страх чи невдоволення – це віддача енергії, яку можна було би витратити на зміцнення організму чи одужання. Люди здатні запрограмувати себе або на хворобу, або на одужання. Тому давайте своїм нервам відпочити. Пийте ромашковий та м’ятний чай, більше гуляйте на вулиці та добре висипайтеся.

Не гризіть нігті
Звичка гризти нігті часто супроводжує хвилювання та стрес. Лікарі, зважаючи на ситуацію в місті, закликають: „В жодному разі не гризіть нігті!” Це не лише неестетично, але і небезпечно. На пальцях і нігтях живе безліч бактерій та вірусів звичайного та свинячого грипу. Якщо ж ви – невиправний “нігтегриз”, тоді мийте руки якнайчастіше і вдома, і на роботі.

Палити, щоби захворіти
Паління посилює навантаження на нервову систему та, щонайголовніше, кожна цигарка послаблює імунітет на піввідсотка. Тютюновий дим буквально випалює маленькі волоски у нашій носоглотці. Таким чином вона стає беззахисною перед інфекцією. А пошкоджені оболонки легень страждають від вірусних захворювань набагато сильніше, ніж здорові. Лікарі кажуть, що ризик ускладнень від грипу у тих, хто курить, більший.

Горілка – грипу друг!
Залити хворобу алкоголем – далеко не найкраще рішення. Дослідження імунологів показало, що одноразове вживання великих доз спиртного залишає імунітет у стані безпомічної дитини на 24 години. До того ж, горілка “висушує” організм. Внаслідок зневоднення слизова оболонка носоглотки не може нормально зволожитися і тому стає незахищеною від інфекції.

“Забіг” поліклініками
Якщо ви відчули недомагання і слабкість, виміряли температуру, а на термометрі – 37 оС, не спішіть бігти до лікарні. Краще викличте лікаря додому. Адже, якщо ви прийдете на прийом зі звичайною простудою, ваші шанси підхопити тяжку вірусну інфекцію зростають. На ослаблений імунітет зараза накидається одразу.

Цілуватися при зустрічі
Ця звичка не така вже й безневинна. Діти після цього, звичайно, не з’являться, але захворіти грипом можна. Особливо цим “грішать” дівчата. Боятися слід навіть стискань рук. Уявіть, що ваш колега чхнув, і як культурна людина, прикрив рот рукою. Оточуючих, звичайно, від мікробів він врятував, але вам передав подвійну порцію.

Пітніти у спортзалі
Надмірне регулярне фізичне навантаження знижує захисні сили організму. До того ж, сам фітнес-клуб є ідеальним джерелом мікроорганізмів. Уявіть, скільки людей тримали в руках спортивний інвентар, тренажери, за який беретеся ви! Тому в період епідемії обмежте заняття фізкультурою домашнім килимком.

Мити руки - це наука
Немиті руки – ще один шанс підхопити грип. Щоби змити з рук всі потенційно небезпечні мікроби та віруси, треба терти долоні мінімум 20 секунд. При цьому повторювати процедуру слід 10 разів на день. Такі старання допоможуть позбавитися від наслідків контакту з дверними ручками, телефонними трубками, кнопками ліфтів.

Не вірте сліпо, що телевізор "говорить"
Останні дні прилавки магазинів та аптек заполонили різноманітні “чудодійні” антисептики, які нібито здатні перемогти будь-яку інфекцію, навіть “свинячу”. На етикетках навіть є написи: “Вбиває вірус грипу!” Проте все це гарна реклама і сліпо довіряти їй не варто. Краще порадьтеся з лікарем.

Ковтати антибіотики
- Антибіотики не захищають від вірусів, а лише від бактерій. Віруси вбивають спеціальні противірусні препарати, - розповіла нам лікар-інфекціоніст поліклініки №1 Марія Павлюк. За її словами, часте вживання антибіотиків поступово “вирощує” в організмі мікроби “з імунітетом”, і лікування не дає результатів.
Ольга Ковпашко-Колеснікова
3-11-2009, 09:56
Коментарів 0 Переглядів 5 072


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!