RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У чернівчанина Ігоря Бур’янова в кімнаті вже півтора року живе … павук. Не звичайний маленький павучок, а справжній бразильський павук-птахоїд Lasiodora parahybana. Це самка, зараз вона завбільшки 25 сантиметрів – тобто, десь така як ваша долоня разом із пальцями. У Ігоря свої причини тримати вдома павука, про які він розповів “МБ”.
- Причина перша: павуком можна лякати інших, - каже Ігор. – Якось павук скинув шкіру після линьки. Я ту шкіру приніс до школи і кинув на одну дівчину, яка панічно боїться павуків. Треба було бачити, як вона з криком тікала! (радимо вам не повторювати такого – ред.). А ще до моєї кімнати ніхто не заходить – боїться павука. Це мене цілком влаштовує. Справа в тому, що мій Спіріт (таку кличку друзі придумали для павука) не живе у тераріумі, а вільно розгулює кімнатою. Коли я тільки приніс його (точніше, її) додому, то павучиха жила у коробочці. Але потім коробочка стала затісна і я помістив Спіріта до тераріуму довжиною 50, шириною 50 і висотою 45 сантиметрів. Насипав там субстрату, всіляких галузок, камінців, встановив лампу. Але павук там довго не жив. Одного прекрасного дня він скористався погано зачиненою покришкою і вибрався з тераріуму. Відтоді живе за шафою. Там йому добре – спокійно, тихо, багато молі літає. Я його майже не годую – Спіріт живе з того, що зловить – метеликами, мухами. Іноді підкидаю йому шматки сирої яловичини і він їх із задоволенням з’їдає. А якось приніс павукові жабу. Той спочатку їй розбив череп своїми гострими зубами і лапами, два дні перемелював, потім врешті з’їв. Незважаючи на свою назву – птахоїд – Спіріт не їсть птахів. Йому все ж таки більше смакують жаби. Я залишаю Спірітові водичку в тарілочці. Він регулярно п’є воду і купається. Ванни допомагають йому скинути шкіру – доки павук росте, він скидає шкіру майже щомісяця. Я ніяк не можу зловити Спіріта – він постійно ховається, коли у кімнаті хтось є. Якось вночі я відчув, як павук лазить по мені, але не встиг його зловити. Коли Спіріт ще жив у коробочці, він був більш ручним. Я міг його тримати на долоні, а якось навіть засунув під майку. Щоправда, витягувати його звідти довелося своєрідним способом. Якби я придавив павука, то він би вкусив мене. Цей вид неядовитий, але живіт би добре посинів від укусу. Тому довелося розрізати майку і обережно витягувати павука. Спіріт лише один раз вкусив людину – мою знайому, яка сильно його придавила. А так він не нападає на більших за себе.
- Мені подобається спостерігати за павуком, - продовжує Ігор. – Люблю дивитися, як він полює. Жертва ще не встигла нічого зрозуміти, як Спіріт вже кидається на неї і ще живу починає їсти своїми великими зубами. Якось він дуже перелякав мою маму: вона думала, що Спіріт у тераріумі, оглядається, а той просто біля неї! Ото було крику. На щастя, Спіріт не плете павутини – немає для цього потреби. Невдовзі хочу принести своїй павучисі самця. До речі, двох павуків протилежної статі не можна тримати в одному тераріумі, бо самка самця з’їсть. Але в мене зараз інша проблема – якщо я до зими не зловлю Спіріта, він може загинути. Сподіваюся, що з настанням холодів павук буде сидіти біля лампи на стелі. Там я його і зловлю сачком.
Павука Lasiodora parahybana можна придбати у зоомагазинах міста за 350 гривень.
Галина Марків
Довідка
Бразильський павук-птахоїд Lasiodora parahybana є одним із найкрупніших павуків у світі. Довжина тіла до десяти сантиметрів, розмах лап до 25 сантиметрів. Забарвлення, правда, скромне, рудувато-коричневе. Населяє тропічні ліси східної Бразилії. Утримують їх при температурі 25-28 градусів і вологості 75-85%. Доволі активний павук, але не виявляє яскраво вираженої агресії. Однак через крупні розміри укус його може бути небезпечний.
8-08-2008, 14:54
Коментарів 0 Переглядів 9 356

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.