RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

“Поясніть, будь ласка, як можна на ринку відрізнити натуральну шкіру від замінника, як відрізнити натуральну тканину від синтетичної? Якими ознаками різняться лляні, бавовняні, шовкові речі? Дякую”. Степанія, Вижницький р-н.
На запитання відповідає викладач-методист вищого професійного училища №3 Людмила КОЗАРІЙЧУК.
Визначити, що це за тканина, можна на вигляд, дотик або …за тим, як вона горить. Саме так, якщо ви не впевнені у тканині, відірвіть від неї ниточку і підпаліть.
Бавовняні тканини на дотик м’які, без блиску. Нитка без ворсу, при обриванні утворюється щіточка з одинаковими по довжині волокнами. Якщо підпалити нитку з такої тканини, вона горить жовтим полум’ям і залишає сірий попіл та запах горілого паперу. Тканина мнеться дрібними неглибокими складками, які не зникають.
Лляна тканина на дотик жорстка, холодна, має приглушений блиск. Нитка без ворсу, при обриванні утворюється щіточка з різних за товщиною волокон. Тканина мнеться дрібними глибокими складками, які не зникають. Горить нитка повільно, жовтим полум’ям.
Чисто вовняна тканина на дотик м’яка, з ворсовим покриттям. Нитка ворсиста, тканина мнеться дрібними неглибокими складками, які швидко розходяться. Горить жовтим полум’ям, яке швидко гасне, скручується у сіру кульку, має запах горілого пір’я.
Вовняна тканина з домішками капрону на дотик тверда, жорстка, гладка, має приглушений блиск. Тканина мнеться крупними складками, які швидко розходяться. Нитка ворсиста, міцна. Горить у вогні жовтим полум’ям, при винесенні з вогню гасне, збирається у сіру кульку, яка погано розтирається і має запах горілого пір’я.
Вовняна тканина з домішками лавсану на дотик жорстка, тверда, має приглушений глибокий блиск. Тканина мнеться крупними складками, які швидко розходяться. Нитка ворсиста, міцна. Горить жовтим кіптявим полум’ям, виділяється запах горілого рогу. Залишається скелет від нитки.
Вовна з рослинними волокнами на дотик жорстка, тверда. Тканина мнеться крупними складками, які не зникають. Нитка ворсиста, горить у вогні жовтим полум’ям, при винесенні з вогню гасне, скручується у сіру кульку або продовжує горіти, має запах горілого пір’я.
Вовна зі штучними волокнами (віскозою, ацетатом) на дотик тверда, має приглушений блиск. Тканина мнеться крупними складками, які не зникають. Нитка ворсиста, горить жовтим полум’ям, при винесенні з вогню гасне.
Натуральна шовкова тканина на дотик м’яка, гладенька, тонка, має приємний глибокий блиск. Нитка горить жовтим полум’ям, при винесенні з вогню гасне, скручується в сіру кульку, яка легко розтирається, виділяє запах горілого пір’я. При розкручуванні нитка розпадається на тонкі короткі волокна. Нитка неміцна.
Віскозна шовкова тканина на дотик жорсткіша, ніж натуральна. Має різкий блиск, тонка і легка. Нитка горить жовтим полум’ям, після згорання залишається сірий попіл і запах горілого паперу. При розкручуванні нитка розпадається на тонкі довгі волокна. Тканина мнеться дрібними складками, які не зникають.
Тканина з лавсану на дотик гладка, має блиск. Нитка міцна на розрив. Тканина мнеться крупними складками, які не зникають. Тканина пружна. Нитка горить ледь жовтим полум’ям з виділенням чорної кіптяви. Після затухання застигає тверда кулька чорного кольору.
Натуральну шкіру від штучної можна відрізнити за характером горіння. Натуральна шкіра майже не горить, виділяє запах горілого пір’я. Штучна шкіра горить, плавиться, виділяє неприємний кислотний запах або запах горілої пластмаси. Зараз часто підробляють шкіряний одяг, поєднуючи в одному виробі шкіру високої і низької якості (з живота тварини). (Г. Марків)
12-06-2008, 10:58
Коментарів 0 Переглядів 16 500

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.