RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нардепи скидаються на ремонт меблів – крайніх немає


Кілька тижнів залишилося до відзначення 150-річного ювілею Ольги Кобилянської. З нагоди цього нардепи Буковини пообіцяли відремонтувати меблі в музеї письменниці. Однак музей ні грошей, ні відреставрованих меблів досі не бачив.

Наразі музей закритий – вперше за 30 років у ньому роблять ремонт. Керівництво музею не знає, чи встигнуть нардепи відремонтувати старовинні експонати до ювілею.

"Нардепи кажуть, що меблі – в реставраційних майстернях… А насправді меблі тут, у нас. Ніхто меблі не забирав на ремонт", – каже директор музею Володимир ВОЗНЮК.

Старі меблі письменниці відремонтують вчасно, а гроші на це є. Про це кореспондентові "МБ" повідомив нардеп від "Батьківщини" Микола ФЕДОРУК.

– Я надав 4000 гривень на ремонт меблів музею. Ми це зробили. Річ у тому, що ці кошти заплатять безпосередньо виконавцям робіт, а не директорові музею. Кошти зібрано. Вони не йтимуть через музей. Зібрали приблизно 60 тисяч гривень. У Марії Матіос (нардепа від УДАРу, – авт.) потрібно запитати… Вона організатор… Я сьогодні прочитав в Інтернеті – й здивувався. Умова була, щоб ці гроші не йшли через треті руки.
Папієв сказав, що хотів би побачити, як нардепи скинуться…

– Кожен судить по собі. Все зроблено. Це – не кошти на театр і університет…

– Маєте на увазі "фірташівські" кошти (мільярдер обіцяв по 8 млн грн на реставрацію резиденції ЧНУ та ремонт театру, – авт.)?

– Я не казав цього.

Оптимістично налаштований на ремонт меблів нардеп від "Батьківщини" Максим БУРБАК: "І Фищук, і Федорук, і Москаль здали гроші. Я також. Усі 17 людей, які скинулися, – представники різних фракцій. Дуже цікава позиція музею. Вони ж є балансоутримувачем. То, напевно, договір мають вони зробити, а не дядько з вулиці… Директору музею замість того, щоб базікати, потрібно було просто підписати папір. Знаю точно, що троє моїх колег із фракції свої обов’язки виконали. Гроші збирала Марія Матіос. Вона взяла на себе найгіршу функцію. А наступного разу вона "маститиме собі голову".

Не відстають і "регіонали". Депутати правлячої партії вважають, що фінансування музею Ольги Кобилянської – справа аполітична.
– Здав гроші одним із перших, – каже нардеп Іван ПОПЕСКУ. – Суму не називаю, оскільки щомісяця допомагаю різним організаціям. Я, до речі, здав і на пам’ятник жертв голодомору. Дав невеличку суму і на футбольну команду "Буковина". Чесно кажучи, щодо суми, яку хотів спочатку дати на футбол... Я поїхав в одну дуже маленьку церкву і того дня вирішив віддати ті гроші цьому храму. А "Буковині" довелося дати вже менше. На місяць є певна сума, яку виділяю на допомогу.

– Чому ці суми не називаєте?

– Тому що різним людям або різним організаціям даю по-різному. Не хочу, щоб була "дискримінація". Щодо музею Кобилянської... Свого часу, ще на першому скликанні, коли грошей не було і коли не давали людям зарплату, я ходив із капелюхом по Верховній Раді. Підходив і до Кравчука, і до Медведчука, і до Лупакова… Кожен давав: хтось більше, хтось менше… Але ці гроші я привіз і віддав музею Кобилянської. Цього разу я так не робитиму. Там є інші ініціатори. Нехай вони цим займаються. Той, хто ініціює, повинен свою роботу доводити до кінця…
"Регіонал" Геннадій ФЕДОРЯК не соромиться називати, скільки виділив на ремонт меблів: "Дав чотири тисячі гривень. Ми поділили кошти. Я підтримав цю ініціативу і зробив це із задоволенням. Вважаю, що це – аполітична справа. І не має значення, до якої партійної організації належить депутат. Ольга Кобилянська – наша землячка. І наш обов’язок – допомагати".

А ось опозиціонер, виходець із Чернівців Юрій СТЕЦЬ про фінансування меблів музею Кобилянської дізнався від журналіста "МБ".

– Хто ці депутати й коли вони це пообіцяли? Від вас вперше про це чую. Якщо Матіос так вирішила, то всі мають її підтримати. Але про те, що вона взяла на себе такі зобов’язання, ми з нею просто не говорили. До мене ніхто з цією ініціативою не підходив. Якщо підійдуть, із задоволенням відгукнуся. Я не Ринат Ахметов, але маю можливість фінансово підтримати музей.

– Бурбак, Москаль, Федорук виділили по чотири тисячі…

– Це смішно. Я дав би десять тисяч…

У понеділок ми не змогли додзвонитися до Марії Матіос. Однак її однопартієць Роман ВАНЗУРЯК запевнив, що меблі відремонтують:

– Марія Матіос повернеться (нині вона перебуває за кордоном, – авт.), і ви самі у неї запитаєте, хто і скільки коштів дав. Наскільки мені відомо, деякі технічні моменти нині вирішують. Можливо, потрібно буде додати грошей. Це не остаточна сума, яка потрібна…
Микола КОБИЛЮК
22-10-2013, 12:50
Коментарів 0 Переглядів 1 539

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.