RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Де загубилися гроші Фірташа?


І керівництво ЧНУ, і керівництво області ще вірять, що гроші мецената на ремонт даху одного із корпусів резиденції обов’язково надійдуть.

Відомий бізнесмен Дмитро Фір­таш у грудні минулого року привселюдно, у присутності керівництва міста, області, всього професорського складу ЧНУ та місцевих ЗМІ, пообіцяв виділити університету вісім мільйонів гривень і підписав величезний чек під клацання фото- та відеокамер. Благодійнику за це вручили альбом із караєвидами Чернівців та ікону. На тому співпраця мільярдера та вузу закінчилася.

Грошей не бачили ні у казначействі, ні в університеті

Де ж ті обіцяні мільйони від Дмитра Фірташа, громадськість цікавило неодноразово. Питання вкотре постало на сесії обласної ради 20 вересня. З’ясувалося, що Головне управління Держказначейства в області не знає, чи надійшли до ЧНУ на спецрахунок спонсорські кошти від бізнесмена Дмитра Фірташа.

– Ми тих коштів не бачили. Лише ЧНУ володіє цією інформацією, – сказав начальник управління Олександр Паскар на сесіі облради.
Ректор університету Степан Мельничук на запитання, чи отримав університет кошти від Дмитра Фірташа, жартує: "Запитайте щось легше". І зізнається, що грошей не бачили, а на них сподівалися, бо хотіли за ті мільйони завершити перекриття дахів частини четвертого та п’ятого корпусів.

– Гроші знаходяться у їхнього власника, – каже Степан Васильович. – Крім публічного підписання чека у грудні, більше нічого не було.
Я намагався нагадати про обіцяні гроші. Звертався з офіційним листом до фонду Фірташів і хотів запросити подружжя на випуск наших магістрів, тоді би й міг поговорити. Але вони, мабуть, були за кордоном і не приїхали. Звертався до губернатора, секретаря міської ради, поки що нічого немає. Вони й самі знають, що ми на ці кошти чекаємо.

– Думаю, ці вісім мільйонів гривень не залишаться обіцянкою. Виділення коштів – це для нас важлива подія, а для Дмитра Фірташа – буденна справа. Він зайнята людина, гадаю, у нього просто руки не дійшли. Але обіцянки публічних людей повинні бути виконані, тому ми віримо і чекаємо їхнього виконання, – зауважив ректор.

У благодійному фонді поки що мовчать

Голова ОДА Михайло Папієв дивується, чому навколо коштів такий ажіотаж. Та й 2013 рік ще не закінчився.

– Про ці гроші я читаю у ЗМІ протягом трьох місяців, – сказав губернатор. – Як мені відомо, гроші обіцяли виділити в 2013 році, а він ще не завершився. Чому ви створили такий ажіотаж навколо цих коштів, для мене дивно. Я звернуся з відповідними проханнями і запитами, щоби надали інформацію з цього питання, і окремо проінформую вас.

Кореспондент "МБ" вирішила з’ясувати долю благодійних грошей ЧНУ безпосередньо у тих, хто їх обіцяв. Тож звернулися до благодійного фонду Дмитра та Лади Фірташів Firtash Foundation.

Зателефонували за номером телефону, який зазначено на сайті благодійного фонду. Це виявилася приймальня. Дівчина вислухала запитання з приводу грошей і погодилися поцікавитися про них у керівництва. Домовилися, що я зателефоную ще раз. За кілька днів знову зателефонувала:

– Я не володію інформацією щодо цих коштів, а керівництво у відрядженні, і коли буде, невідомо. Можливо, це можна буде дізнатися пізніше, – це все, що спромоглися відповісти у благодійному фонді Дмитра та Лади Фірташів Firtash Foundation.

У той час в університеті так і не полагодили дах четвертого та п’ятого корпусів. Він, кажуть, у жахливому стані. Невідомо, коли ті мільйони надійдуть, чи восени, чи взимку, але вони у будь-якому разі потрібні. Головне, щоби нарешті надійшли і за адресою.
Людмила ОСАДЧУК

Подібна ситуація

Театр теж
у черзі за грошима Фірташа


У лютому 2012 року після екскурсії театром голова Федерації роботодавців України, голова Ради директорів групи компаній Group DF Дмитро Фірташ повідо­мив, що додатково виділить на реконструкцію Чернівецького обласного музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської вісім мільйонів гривень. Вони поки що теж є лише на словах. Капітальний ремонт у театрі зупинився, а мільйонів там уже й не чекають.

– У 2011 році на 80-річчя театру Дмитро Фірташ виділив нам 500 тисяч гривень. Їх отримали впродовж трьох місяців і дякуємо йому за це, – розповідає директор музично-драматичного театру імені О. Кобилянської Юрій Марчак. – За ці гроші замінили завісу, звукове обладнання, механіку сцени. А у 2012 році зі сцени театру бізнесмен сказав про ці вісім мільйонів гривень. Щоправда, ми їх так і не отримали. Писали листи-звернення компанії Group DF, але відповідей не було. Можливо, колись ми ці гроші отримаємо, але коли – невідомо. Обіцяного ж три роки чекають. 
27-09-2013, 10:52
Коментарів 0 Переглядів 2 301

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.