RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Міська рада 28 грудня нарешті обрала секретаря – регіонала Віталія Михайлішина. 37-річний депутат останні два роки жив і працював у Києві. До міськради потрапив за партійним списком. За неофіційною інформацією, його кандидатуру на посаду активно просував губернатор Михайло ПАПІЄВ. Хоча сам голова ОДА на прес-конференції напередодні заявив, що в роботу міськради не втручається.

Міський голова Микола ФЕДОРУК планував висунути іншого кандидата від ПР – Олександра Паскара. "Моя кандидатура не знайшла підтримки. Впродовж 30 днів, визначених законом, я не подавав кандидатуру на посаду секретаря міської ради. І це право нині надано депутатам", – повідомив на сесії Микола Федорук.

Віталія Михайлішина на посаду секретаря запропонували 37 депутатів від фракцій Партії регіонів, "Батьківщини" та "Нашої України". Ці фракції утворили більшість, якої вистачило і для обрання секретаря, і для розподілу посад голів постійних комісій. Керівник фракції Партії регіонів Георгій ХОДОРОВСЬКИЙ не заперечує, що в міськраді утворилася ситуативна більшість. "Буде вона надалі ситуативною чи постійною, сказати важко. Поживемо – побачимо", – зауважив політик.
"Фронт змін" і "Свобода" голосувати за кандидатуру на посаду секретаря від ПР відмовилися. Жодної керівної посади у комісіях їм також не дісталося.

Новий секретар про проблеми міста десь чув

На початку сесії Микола Федорук повідомив, що в міськраді створено п’ять фракцій. Найбільша з них – Партії регіонів, до якої приєдналися двоє мажоритарників (від "Третьої сили" і Республіканської партії). Тепер фракція налічує 18 депутатів.

Відтак депутати мали можливість ближче поспілкуватися з Віталієм Михайлішиним. Пан Михайлішин був лаконічним: народився і виріс у Чернівцях, тут живуть його батьки, закінчив ЧНУ, за освітою – юрист, раніше депутатом не обирали. Останні два роки працював у Києві у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Хоча, як переконує, зараз мешкає у Чернівцях і завжди тут був прописаним (у передвиборчих списках у кандидата В. Михайлішина було зазначено київську адресу проживання, – авт.).

Обізнаність із проблемами міста кандидат визначив так: "Питання знаю в загальному. Мабуть, такі самі, які існують нині в Україні, є і в Чернівецькій області, і в Чернівцях. Сподіваюся, спільними зусиллями ми будемо їх вирішувати".

Депутати малювали в бюлетенях чудернацькі фігури

Після знайомства з претендентом фракція ВО "Свобода" зробила заяву.

– Я закликаю колег із фракцій "Наша Україна" і "Батьківщина" не голосувати за кандидатуру на посаду секретаря міської ради від Партії регіонів. І згадати про те, що їх обирали все-таки від демократичних сил, – оголосила Мар’яна КРИВИЧ, керівник фракції ВО "Свобода". – Депутати від фракції "Свобода" брати участь у голосуванні не будуть.

А мер зробив дивне роз’яснення перед початком голосування: "Секретаря міської ради обирають таємним голосуванням. Наголошую, таємним, а не міченим. Це просто роз’яснення для депутатів".
Але, як стало відомо пізніше, Миколу Трохимовича не почули. Під час підрахунку голосів, який відбувався у сесійній залі (голосували обранці у кабінеті першого заступника мера), з’ясувалося, що в деяких бюлетенях позначки "за" кандидата виглядають чудернацько. Це не звичайні галочки або хрестики, а складні й різні фігури. Це виявив редактор однієї з газет, зразки позначок перемалював у блокнот і "пустив" рядами. Мовляв, у кожного "потрібного" депутата був свій знак, за яким його волевиявлення згодом можна було б ідентифікувати.

Миколу Федорука образили

Не обійшлося без казусів. Лічильна комісія підготувала 56 бюлетенів для голосування (саме стільки депутатів були присутні в сесійній залі).

– А бюлетень для міського голови? – втрутився із запитанням мер.

Коли з’ясувалося, що про нього забули, Микола Трохимович образився: "Не треба бюлетеня. Я не висував кандидатуру і не братиму участь у голосуванні". А також дорікнув, що юристів серед депутатів немало, а законодавства не знають.

Ситуацію швидко виправили і додали 57 бюлетень для мера, проте він не голосував.
Кандидатуру Віталія Михайлішина підтримали 38 депутатів. Не голосували четверо, 15 – висловилися "проти".

– Результати сьогоднішнього голосування продемонстрували, що фактично голоси чернівчан, які віддали за демократичні сили, виявилися в розпорядженні Партії регіонів, – прокоментував Олексій КАСПРУК, керівник фракції "Фронт змін". – Міський голова пропонував кандидатуру Олександра Паскара, але її не підтримали ні "Фронт змін", ні Партія регіонів. Посада секретаря дуже відповідальна. Сьогодні, на жаль, ми не почули достатньо кваліфікованих відповідей щодо досвіду і знань Віталія Михайлішина.

Анатолій ЧЕСАНОВ, керівник фракції "Батьківщина", переконує, що кожен депутат ухвалював рішення, підтримувати чи ні кандидатуру Михайлішина самостійно: "Ні на кого не здійснювали тиск. Я підтримав кандидатуру, бо вважаю його фаховою людиною" (у чому саме фаховість Михайлішина, депутат так і не зміг пояснити, – авт.).

Опозицію "покарали"

Щодо формування комісій та обрання їхніх голів, несподіванок не сталося. Найцінніша, як і за попередніми скликаннями, земельна комісія. Працювати у ній виявили бажання 15 депутатів. Найменше обранців зацікавила робота у комісіях, які куруватимуть соціальні сфери. Наприклад, у комісії з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики працюватимуть лише четверо депутатів.

На посади голів переважно претендували по двоє депутатів. Але голосування склалося таким чином, що жодну із семи комісій не очолили ні представники "Фронту змін", ні "Свободи". Чотири комісії отримали депутати від "Батьківщини".

– Дуже погано, що представники фракцій непропорційно представлені серед голів постійних комісій, – підсумував мер Федорук. – Минулого скликання, коли більшість була у БЮТу, головами двох комісій були представники фракції Партії регіонів. Хочу на цьому акцентувати увагу депутатів, щоб у вас не було запаморочення від успіхів. Тому що все тимчасове. Ви вчинили неправильно.

Хоча Георгій Ходоровський вважає, що у такому розподілі керівних посад у постійних комісіях винні самі опозиційні фракції. "Ви знаєте позицію "Свободи" і "Фронту змін". Вони ні з ким не хочуть контактувати, йти на компроміси, – каже Г. Ходоровський. – Це принципова позиція їхніх керівників нагорі. Вважаю, що так не повинно бути в одній команді, яка називається міською радою. Можливо, ситуація була б іншою, якби з їхнього боку були спроби контактувати з нами".
Марина КАРАСЬОВА
30-12-2010, 11:00
Коментарів 0 Переглядів 1 702

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.