RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У селі Годинівка Герцаївського району в бюлетені з виборів сільського голови 31 жовтня лише одне прізвище. Чинний 46-річний голова Віорел Ботлунг керував селом 16 років і вже вп’яте йшов на вибори. 2006 року Віорел Васильович переміг із відривом 200 голосів, а цього разу в нього не було конкурентів.
Кореспонденти "МБ" вирушили у село, щоби дізнатися, чому більше ніхто, крім Віорела Васильовича, не захотів обійняти цю посаду.

Села Герцаївського району на 70 відсотків – дотаційні

Приблизно об 11.00 у приміщенні сільського клубу зібралося приблизно два десятки виборців. До трьох кабінок для голосування утворилися черги. Сільського голову ми застали неподалік дільниці. Віорел Васильович запрошує до себе в кабінет. Зі стільців забирає декілька передвиборчих брошур Партії регіонів. Каже, що краще б у нього знайшовся хоч один конкурент – тоді не довелося б набирати 50 відсотків голосів, а просто отримати більшість. Оскільки до сільської ради Годинівки належить також і сусіднє село Луковиця, а Віорел Ботлунг родом із Луковиці, але мешкає у Годинівці, користується підтримкою мешканців обох сіл, стверджує голова.

– Якщо хтось висувається із Луковиці, у нього немає шансів перемогти, бо не він матиме підтримки мешканців Годинівки. Хтось корінний із Годинівки не має підтримки у Луковиці. А я там народився, а тут мешкаю. Тому односельчани знають, що я піклуватимусь і про Годинівку, і про Луковицю, – каже сільський голова Годинівки Віорел Ботлунг. – Це вперше, коли я один претендент на посаду голови. Було і по двоє, і по троє конкурентів на попередніх виборах. Але одному йти на вибори спокійніше, бо коли є конкуренти, агітують проти, застосовують брудні технології. На минулих виборах хтось поширив інформацію, нібито я маю квартиру в місті, придбав авто. Але села Герцаївського району на 70 відсотків – дотаційні, тому тут немає великих фінансових потоків, які можна було би використовувати у своїх цілях. Сільський бюджет розраховано по мінімуму на утримання ФАПу, закладів культури, школи, іноді навіть на канцтовари не залишається коштів.

Виграли гроші на газ та школу

– Ми вирішили проблему газифікації. Годинівка – друге після Банчен село, яке отримало газ, – продовжує Віорел Васильович.

За словами голови, два мільйони гривень село отримало завдяки проекту НАК "Нафтогаз" із газифікації сіл 2006 року. Мешканці дали сто тисяч гривень на земляні роботи, а решту грошей виділило державне підприємство. 2008 року Годинівку та Луковицю повністю газифікували.

Віорел Васильович 2001 року закінчив Академію державного управління при президенті України. Каже, що освіта із самоврядування дала дуже багато у роботі.

– Чотири роки тому виграли конкурс із реконструкції системи опалення школи. За рахунок Фонду соціальних інвестицій зробили електрокотельню, і тепер двоповерхова школа опалюється електрикою. 10 тисяч гривень зібрали з населення, з бюджету села виділили 14 тисяч, а 140 тисяч гривень отримали з Фонду. Ось такі проекти зараз є перспективними для сіл, – говорить голова.

Населення Годинівки та Луковиці – маже дві тисячі осіб. У селі працюють продовольчі магазини, є кафе і навіть окреме приміщення аптеки. У школі проведено Інтернет. Частина молоді з Годинівки знаходить роботу в Чернівцях, частина зайнята на будівництві об’єктів підприємства "Колос". Також у селі займаються приватним бізнесом, є одне фермерське господарство з вирощування страусів, пилорама.

Щосуботи у селі вивозять сміття

18-річний мешканець села Годинівка Анатолій СКРИПКАРУ голосує вперше, тому трохи розчарований, що обирати доводиться з-поміж одного кандидата.

– Шкода, що більше ніхто не захотів спробувати свої сили. Можливо, наступного разу буде більше кандидатів, – каже хлопець. – Майбутній голова повинен більше уваги приділяти проблемам доріг у селі.

Іншої думки про вибори сільського голови 80-річний пенсіонер Петро БУЗДУГАН.

– Дуже хороша людина. Він – на своєму місці. Відповідальний, старанний, – характеризує чоловік нинішнього голову. – Конкурентів чинному сільському голові поки що немає. Він гідний того, щоби далі працювати.
Задоволена роботою голови і місцева молодь.

– Дуже добре, що вивозять сміття щосуботи. Люди виставляють пакети зі сміттям за ворота, а трактор їх забирає, – каже 29-річний будівельник Василь БОМПА. – Газ провели. Відновили роботу дитячого садочка. Жити у селі стало комфортніше. (О. Гнідан)

До теми
По одному кандидатові на посаду сільського голови зареєстровано також у селах Пашківці, Перебиківці, Крутеньке Хотинського району, селах Коновка, Козиряни, Перківці Кельменецького району, селі Куликівка Герцаївського району, селі Конятин Путильського району. 
2-11-2010, 10:54
Коментарів 0 Переглядів 1 916

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!