RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Поборотися за депутатські крісла у міськраді мають намір уже 25 партій. Принаймні стільки подали документи для участі у виборах станом на п’яте жовтня.

Судячи зі списків перших десяток (прохідних, – авт.), час лікарів і викладачів у сесійній залі безповоротно минув. Хіба що прорвуться через мажоритарні округи. А в більшості партійних списків під першими номерами фігурують не просто підприємці, а досить заможні чернівецькі люди. В одному з попередніх інтерв’ю "МБ" Ігор Бабюк, директор Буковинського центру виборчих технологій, розповів, що "найдорожчі місця у так званих "прохідних партіях" і сума може становити 100 тисяч гривень і більше.

Судячи з перших десяток, партійні "акціонерні товариства" "проштовхуватимуть" до міськради бізнесменів не тільки під відомими політичними брендами, але й у списках так званих нових партій. Щоправда, окремі політичні сили, щоби "грошові мішки" не надто муляли очі виборцям, декого з кандидатів замаскували під юристів, керівників благодійних чи громадських структур.

У "Батьківщини" серед кандидатів першої десятки – 10 людей, які займаються бізнесом. У "Нашої України" із приватним бізнесом пов’язані дев’ять кандидатів. Молода політична сила "Сильна Україна" у першій десятці до міськради висунула восьмеро кандидатів від бізнесу. А викладач і журналіст у списку посіли дев’яту й десяту позиції.

Дев’ятеро з 10 кандидатів "Батьківщини" нині присутні в міськраді у складі фракції БЮТ. Очолює десятку В’ячеслав Кишлярук, директор ТОВ "Арка-С", нинішній керівник фракції. У першій п’ятірці також Володимир Кедь, який фігурує як юрист ТОВ "Універсам Жовтневий" (його ім’я пов’язують з відомим баром-рестораном "Квінто", – авт.), Петро Ротар, директор відділення "Індексбанку", Володимир Жаровський, директор "Фараон-ЛТД" і Анатолій Чесанов, який у офіційному списку значиться як директор благодійного фонду "Відродження міста Чернівці" (його ім’я пов’язують із нічним клубом "Сорбонна" та торговим центром "Квадрат", – авт.). Нове обличчя в партійному списку під номером 10 – приватний підприємець Олег Громадський.

У десятці Партії регіонів до міськради – нових прізвищ два: Віталій Михалішин – заступник начальника відділу оздоровчих заходів у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та приватний підприємець Микола Клим (за інформацією джерел, близьких до міської організації Партії регіонів, обоє – люди губернатора Папієва і включені до списку на його прохання, – авт.). Інші кандидати – чинні депутати. Під номером один до міськради йде Георгій Ходоровський, професор БДМУ, наступні – Ярослав Кушнірик, заступник начальника департаменту ЖКГ, Василь Дутчак, начальник екоінспекції в області, Володимир Ніконов, заступник директора підприємства "Букінфозем", Василь Ткач – директор компанії "Юридична фірма Ткач і Ко" тощо.

До десятки "Нашої України" потрапили четверо чинних депутатів, а шестеро нових кандидатів – представники бізнесових структур. Зокрема під номером два у списку фігурує Дмитро Сірман, директор підприємства "Акро-Буд" (архітектурно-будівельне проектування), під номером три – Іван Ринжук, директор "Калинівського ринку". Очолює список нинішній керівник фракції "Нашої України" у міськраді, директор "Агро-Бізнес" Василь Максимюк, який також подав свою кандидатуру на посаду мера міста.

Щодо молодих партій, то перша десятка "Сильної України" переважно представлена молодими підприємцями, зокрема номер один у списку 22-річний Дмитро Мучніков, директор підприємства "Юліс" (будівництво). Наступний у списку – Валентин Насіров, голова наглядової ради ЗАТ "Біла акація" (транспортні послуги), приватний підприємець Ірина Ковальова, Сергій Гринюк, гендиректор "Гріко" (будівельні матеріали).

Список "Фронту змін" очолює Олексій Каспрук, начальник КП "Містобуд" (син колишнього мера міста Павла Каспрука, – авт.). За ним ідуть екс-начальник територіального відділення АМК, нині юрист "Бук ЛТД" Олег Стецевич, голова правління Чернівецького бізнес-центру Марія Порчук, заступник директора ринку "Центральний" Андрій Кавуля тощо. Є у списку цієї сили і дуже "нова" у міськраді особа – чинний депутат Марина Гаєвська, яка наразі у міськраді рахується в списку фракції Забродського "Свобода. Справедливість. Солідарність" (на виборах 2006 року ці депутати потрапили до міськради від блоку "Не Так!", – авт.).
Найбагатша, мабуть, на представників різних професій ВО "Свобода". Поведе "свободівців" до міської ради будівельник Віктор Крохмаль, в. о. гендиректора "Мікромегас-Буковина", під номером два – адвокат Мар’яна Кривич, далі – викладач музичної школи Олена Калмикова, викладач ЧНУ Андрій Пивоваров, фінансист Володимир Зварич, безробітний Євген Мельниченко, священик Георгій Єлащук тощо.

Думка експерта

Ігор Мельничук,
політолог:

Французький філософ Еміль Фаге писав: загальне виборче право утверджує "культ некомпетентності", оскільки тільки такі особи, а не "вузькі" фахівці із соціальних питань, можуть сприйматися пересічними громадянами як близькі їм. Нинішні партійні списки до міської ради, насамперед їхні перші десятки, загалом підтвердили це правило.
При перегляді списків до міськради Партії регіонів та ВО "Батьківщина" перше, що спало на думку: "Ба! Знайомі обличчя!" Це, звичайно, може свідчити про те, що політичні сили зробили ставку на перевірених людей. Але, враховуючи те, як непрозоро формувалися партійні списки на попередніх виборах, здається, що заклик до очищення рядів від бізнесменів із боку керівництва "Батьківщини" на місцях не було почуто.
Майже на половину змінився список "Нашої України". Але особливих позитивів тут теж не спостерігається. Якщо аналізувати посади представників першої десятки, то це не список кандидатів у депутати, а "директорський" список. Також у цій силі, очевидно, надзвичайно цінують родинні зв’язки, що, мабуть, і стало причиною включення до списку батька і сина Коломійця О. М. та Коломійця А. О. Однак тут немає нічого дивного, адже "кумівство" завжди було притаманним політичним силам, пов’язаним із Ющенком.
Окремо хочеться виділити так звані нові політичні партії "Фронт змін" та "Сильну Україну". Щодо "Фронту змін", то список, як і очікувалося, очолив лідер громадської організації "Фронт змін" Олексій Каспрук. Загалом кандидати цієї структури, можливо, і мають певний потенціал, але його потрібно ще втілити у конкретні справи і перетворити на авторитет.
Щодо "Сильної України", то тут, на тлі амбіційного проведення так званих "праймеріз", повне розчарування. Адже з першої десятки переможців "праймеріз", в остаточному списку присутні лише двоє осіб. А всі інші місця посіли знову ж таки директори та підприємці. Це абсолютно не відповідає твердженню щодо нових підходів "Сильної України" при підборі кандидатів. Водночас найбільш відкрита, за словами лідера СУ, політична структура виявилася насправді найбільш закритою, а присутність значної кількості підприємців наштовхує на певні роздуми щодо причин їхнього потрапляння у списки.
Серед інших політичних сил, зокрема "Свободи" та "Третьої сили", то заслуговує на увагу хіба що той факт, що на противагу іншим політичним силам, які зігнорували гендерний підхід при формуванні списків кандидатів (у Партії регіонів та "Батьківщині" у першій десятці немає жінок, у "Нашої України" та "Сильної України" – по одній, у "Фронті змін" – дві), в "Свободі" кількість жінок становить 40 відсотків, а в "Третій силі" – 30 відсотків. Крім того, для цих політичних сил характерна й більша соціальна строкатість кандидатів". 
7-10-2010, 11:30
Коментарів 0 Переглядів 2 715

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.