RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У партій, які хочуть взяти участь у місцевих виборах, але внаслідок прийняття нового закону не можуть використати свою ре­-гіональну структуру, немає іншого виходу, як формально висуватися від інших політичних сил, яким закон дозволяє брати участь у виборчій кампанії (ті, які зареєстровані не пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів, – авт.).

За словами голови Комітету виборців України Олександра ЧЕРНЕНКА, єдиний спосіб досягти результату для молодих політичних команд – використання регіональної мережі партій, що вже давно існують.

Один із варіантів – бренд іншої сили

Із трьох найбільш популярних позапарламентських політичних сил – "Сильної України" Сергія Тігіпка, "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка та "Фронту змін" Арсенія Яценюка – у Чернівцях можливість висування кандидатів і в округи, і за списком має лише перша. Міська організація "Сильна Україна" існує вже п’ять років, повідомив Віталій ТЕМЕРІВСЬКИЙ, голова обласної парторганізації.
Натомість "Фронт змін" до міської ради йти не може – лише до обласної, адже парторганізацію у місті зареєстровано менше, ніж за 365 днів до дня виборів.

– Не ми шукаємо, під чиїм брендом йти на місцеві вибори, а навпаки – звертаються до нас, – заявив Максим БУРБАК, голова обласної організації "Фронту змін". – У мажоритарних округах від "Фронту змін" будуть висуватися позапартійні кандидати.

"Громадянська позиція", яку в області представляє депутат облради Микола МАЛЯРЧУК, цього року на місцеві вибори теж не може йти самостійно.

– Будемо йти у негласному блоці через іншу політичну силу, – повідомив Микола Малярчук. – Свою кандидатуру висуватиму на посаду міського голови через іншу політичну структуру.

Через яку саме "іншу" політичну силу, депутат не уточнив.

"Звертаються, але переговорів поки що не ведемо"

За списком однієї з партій – Української народної партії або Народного Руху України – йтимуть на вибори представники Блоку національних сил Буковини, куди, крім згаданих двох, входять місцеві осередки партії "Собор", УНА-УНСО, КУНу та Демпартії.

– Готовий скласти повноваження голови обласної організації та позапартійним увійти до списку УНП або НРУ, – заявив Віктор ЛЮТИК, голова обл­організації Конгресу українських націоналістів. – Є також домовленість із "Батьківщиною", що протягом виборчої кампанії не будемо поборювати один одного.

Якщо до Блоку національних сил Буковини місцеві осередки інших партій не зверталися із пропозицією увійти до виборчого списку УНП або НРУ, то подібні пропозиції надходили до партії "Реформи і порядок" Віктора Пинзеника.

– До нас зверталися, але поки що ні з ким не ведемо переговорів, – запевнив голова обласної парторганізації Віктор ЗАТІРКО, хоча тих, хто звертався, назвати відмовився. – 12 серпня відбудеться політична рада партії, де й вирішимо, як і з ким будемо йти на вибори.
Кореспондент "МБ" намагалася дізнатися і в інших осередках "призабутих", а також малих партій, чи надходили пропозиції скористатися їхнім брендом на виборах. Але офісні телефони більшості з них не відповідали.

Всього міським управлінням юстиції у Чернівцях з 1997 по 2010 рік зареєстровано 95 міських осередків політичних партій.
Ольга ГНІДАН

Коментар

Ігор БАБ’ЮК,
директор Буковинського центру виборчих технологій:
– Новий закон про вибори – дискримінаційний. Тому партії, які не мають права висувати своїх кандидатів, будуть використовувати "обхідні" можливості. Наприклад, іти за списком іншої, дрібнішої, партії. Теоретично, партійні організації, які зареєстровані у місті менше, ніж за рік до виборів, можуть обрати бренд давнішої, можливо, менш відомої політичної сили, а проводити передвиборчу кампанію з гаслами своєї політичної сили. Використання бренда іншої політичної партії може набути масового явища. Адже щоби покрити таку кількість округів – 30 у місті та по 25 у районах міста, треба мати достатній кадровий потенціал.
5-08-2010, 10:26
Коментарів 0 Переглядів 2 800

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.