RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У розпорядження "Української правди" потрапив запит від одного з голів райдержадміністрації Чернівецької області. У ньому, пише видання, від сільських, селищних голів вимагають надати наступну інформацію: ПІБ голів, заступників голів, секретарів селищних та сільських рад, їхню освіту, фах, партійність, політичну орієнтацію і те, кого вони підтримували на виборах президента 2010 року. Крім того, в одній графі форми зазначено "можливість співпраці", яка вимірюється "+", "0" та "-". Друга форма таблиці передбачала зібрання інформації не тільки про посадовців органів місцевого самоврядування, а й загалом про впливових людей села, селища та "інших". Про них хочуть знати, кого ті підтримували на президентських виборах, а також рейтинг серед населення, колективу ("+", "0", "-") та можливість співпраці. Навіщо це робили, з’ясовувала кореспондент "МБ".

Ми зателефонували до керівника апарату Сторожинецької РДА Сергія МІНТЕНКА, за підписом якого завірено додаток із формами, ксерокопію якого оприлюднила "Українська правда". Посадовець повідомив, що з подібним запитанням до нього зверталися два тижні тому з іншого регіонального ЗМІ. Запитували, чи підпис, який стоїть на документі, належить йому.

– Голова райдержадміністрації підписує документи, а я – додатки до них, – зазначив Сергій Мінтенко. – Тоді журналістові сказав: "Давайте я під’їду до вас чи ви до мене – і пересвідчимося, чи підпис на додатку мій".

На запитання кореспондента "МБ", чи надходив згаданий документ від обласного осередку Партії регіонів, чиновник категорично відповів: "Жодного документа не надходило". Проте так само чітко відповісти, чи надходив подібний документ з облдержадміністрації, Сергій Мінтенко не зміг.

– Ми порадимося з головою райдержадміністрації. Можливо, буде розмова на обласному рівні, – сказав керівник апарату і порадив із цим запитанням звернутися до голови Сторожинецької РДА.

Одразу після розмови з керівником апарату кореспондент "МБ" зателефонувала до приймальні голови Сторожинецької РДА Петра БРИЖАКА. Секретар повідомила, що може з’єднати з головою через п’ять хвилин. Проте після повторного дзвінка у зазначений час жінка відповіла, що голова поїхав у район.

Щоби переконатися у тому, чи дійшов документ до адресатів – сільських та селищних рад, ми зателефонували до одної з сільрад Сторожинецького району – до Великого Кучурова. Жінка, яка представилася як Марія Іванівна, не захотіла називати своє прізвище та посаду, лише повідомила, що подібна таблиця була.

– Графу про політичну приналежність депутатів сільради не заповнювали, адже більшість депутатів позапартійні. Вказали лише відомості про керівників сільради, – сказала жінка.

На прохання відповісти, коли заповнювали цю таблицю, Марія Іванівна порадила зателефонувати через півгодини, коли знайде таблицю та повідомить деталі. Проте за півгодини жінка змінила свою думку.

– Такої таблиці не було. То, мабуть, переплутали. Була зовсім інша таблиця – інформація про підприємців, – заявила. – Запитайте краще у заступника сільського голови або у секретаря. Але їх зараз немає на місці.

З власних джерел кореспондентові "МБ" стало відомо, що деякі сільські голови такі таблиці для заповнення отримували. Вона були у комплекті з формами бланків для створення соціального паспорта населених пунктів, тобто збирали інформацію про склад населення, кількість соціально незахищених груп, шкіл, дитсадочків, установ культури тощо. Але згодом ці додатки з таблицями вилучили.
Нагадаємо, раніше такі документи було виявлено на Львівщині.

На думку Ярослава КУРКА, громадського діяча, голови обласного товариства "Знання", поява таких документів може свідчити про те, що місцева влада до місцевих виборів не готова, а тому використовує адміністративні важелі, щоби зібрати дані, які потрібні провладній партії.

– Чи готова до місцевих виборів влада? В Інтернеті з’явилася інформація про те, що влада почала збирати "об’єктивки" на впливових людей. Це свідчення того, що партія влади не готова до виборів, бо вона своїх найкращих людей відправила у виконавчі структури. А у штабах нікому працювати і нікому збирати ці "об’єктивки". Тому збирають їх адміністративним шляхом. Ми говоримо про незалежність місцевого самоврядування? Це за яких часів райдержадміністрація зверталася до сільської, селищної рад, до сільського голови, щоби направити йому таку "об’єктивку". Це радянська влада – двісті відсотків – повертається, – вважає Я. Курко.
Ольга ГНІДАН

Від редакції

Документ, ксерокопію якого оприлюднила "Українська правда", є більш характерним для штабної роботи політичної партії, а не для роботи органів виконавчої влади. Можливо, у РДА й ОДА хтось переплутав партійний виборчий штаб з органом місцевої виконавчої влади? Але якщо це була цілеспрямована робота, то це – використання адміністративних важелів для підтримки певної політичної сили, або простіше – адмінресурс. До того ж, зараз у районах і селах у влади й так чимало проблем – ліквідація наслідків повені, підготовка до зими, ремонт доріг тощо. То, може, саме на це скеровували би владники свої зусилля, тоді на виборах не було би проблем із пошуком впливових і авторитетних людей. Вирішив проблеми виборців – ось тобі й авторитет. А збирати готові "вершки" для того, щоби рекрутувати їх до провладної партії на виборах – це вже нагадує час правління пізнього Кучми.
29-07-2010, 11:46
Коментарів 0 Переглядів 3 274

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!