RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Учора парламент ухвалив у першому читанні проект змін до Регламенту Верховної Ради, який передбачає можливість входження до складу коаліції окремих народних депутатів. За цей законопроект проголосували 229 з 287 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Партія регіонів проштовхує індивідуальне членство в коаліції

– Текст змін до регламенту ми відправили на підготовку до другого читання. І лише коли зміни до регламенту будуть прийняті остаточно в другому читанні, Президент України підпише закон зі змінами, – прокоментував "МБ" народний депутат від Партії регіонів Іван ПОПЕСКУ. – Ми проголосували, щоби внесення поправок до закону розглядали за скороченою процедурою. Засідання комітету з питань регламенту може відбутися будь-коли – найближчим часом або через день-два. Комітет повинен розглянути пропозиції, які надійдуть. Але поки що я чув тільки критику з боку опонентів. Текст змін, який пропонують прийняти в другому читанні, – невеликий. Зміст полягає в тому, щоби надати право вступу до коаліції не лише фракціям, але й окремим депутатам.

– На яких депутатів і з яких фракцій розраховує Партія регіонів?

– Є три варіанти. Перший – у формуванні коаліції беруть участь фракції, які підтримують коаліційну угоду та програму Президента України "Україна для людей". Наразі – це Партія регіонів, комуністи та Блок Литвина. Гадаю, що є ще декілька позафракційних депутатів або тих, хто стане позафракційним незабаром із тих чи інших причин. Таким чином буде більшість – 50 відсотків від конституційного складу плюс "один". Вчорашнє голосування у Верховній Раді за внесення змін до регламенту показало, що за різні пункти голосувало 227, 228, 232, 230 депутатів. А за відставку уряду голосувало 243 депутатів. Тобто кількість голосів є для того, щоби сформувати нову коаліцію. Інший варіант формування коаліції озвучив Президент Янукович. Він запропонував усім фракціям брати участь у формуванні коаліції. Але в БЮТ заявили, що вони йдуть в опозицію. Отож залишається тільки чотири фракції для ведення переговорів. Окрім Партії регіонів, комуністів і Блоку Литвина, це ще "Наша Україна – Народна самооборона". Проте процес переговорів досить складний.

"Переговори
з НУ-НС – це блеф"
Натомість народний депутат від НУ-НС Тарас СТЕЦЬКІВ вважає, що нова коаліція буде створена напівлегітимним шляхом на базі 243 депутатів, які проголосували за відставку уряду Тимошенко.

– Партія регіонів різними маніпуляціями створить "фракцію позафракційних". Після цього створить технічну коаліцію, яка буде потрібна на два дні – для обрання прем’єра та створення уряду, – сказав Тарас Стецьків. – Партію регіонів не зупинятиме те, що Конституція України не передбачає існування "фракції позафракційних". Вони поміняють регламент Верховної Ради, президент підпише цей закон, а всі непорозуміння нам порадять вирішувати в Конституційному Суді.

За його словами, "фракція позафракційних" буде четвертим суб’єктом коаліції разом із Партією регіонів, комуністами й Блоком Литвина.

– "Нашу Україну – Народну самооборону" спеціально втягнули в ці переговори, хоча я із самого початку казав, що згода регіоналів на прем’єрство для НУ-НС – це блеф, – сказав нардеп. – Лічильник розпуску парламенту вже увімкнули.
Ольга Гнідан

Коментар

Ігор Жданов,
президент аналітичного центру "Відкрита політика":

Конституційна можливість створити нову коаліцію – це участь у ній фракції НУ-НС. Але після голосування за відставку прем’єра стало зрозуміло, що там лише 15 "потенційних" кандидатів на участь у коаліції. Не вистачає 22 голоси, щоби створити коаліцію відповідно до Конституції. Тому саме вчора було прийнято в першому читанні зміни до регламенту, які легітимізують створення коаліції позаконституційним шляхом на підставі індивідуального членства. Гадаю, такі дії з порушення Конституції Партію регіонів до добра не доведуть. Прикро, що Президент Янукович починає своє президентство саме з порушення Конституції. Конституція чітко роз’яснює, як чинити, коли неможливо створити коаліцію шляхом об’єднання фракцій. Тоді президент отримує право розпуску, і всі йдуть на вибори.
Щоби створити коаліцію "тушок", не потрібні 37 голосів НУ-НС. У Партії регіонів, комуністів і Блоку Литвина нині є 219 голосів. Тобто достатньо домовитися із сімома-десятьма депутатами. А як будуть домовлятися? Шляхом фінансової преференції чи чогось іншого? Вони краще знають. Таким чином утвориться більшість у Верховній Раді. Інше питання, що така більшість – антиконституційна". 
5-03-2010, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 3 147

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.