RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Уряд не зобов’язаний подавати у відставку
– Зараз активно обговорюють питання про дострокові парламентські вибори, нову чи стару коаліцію. Який розвиток подій є найбільш ймовірним?

Олег МЕДВЕДЄВ,
політичний технолог:
– Конституція не зобов’язує чинний уряд – Прем’єр-міністра чи увесь склад уряду – складати повноваження перед новообраним Президентом України. Після змін до Конституції, внесених 2004 року, уряд складає повноваження лише перед новообраною Верховною Радою. Бажання Януковича сформувати "під себе" виконавчу владу є зрозумілим. Але чинний уряд не зобов’язаний подавати у відставку. Річ навіть не у бажанні Тимошенко за будь-яку ціну залишитися при владі. Проблема в іншому. Доки буяла світова економічна криза, охочих на місце прем’єра не було. Питання відставки – не в юридичній площині, а у політичній. Є, звичайно, певні аргументи на користь того, щоб Тимошенко пішла у відставку. Але не можна піти і кинути виконавчу владу в нікуди. Для того, щоб чинний уряд спокійно пішов у відставку, він повинен бачити перспективу іншої парламентської коаліції і перспективу наступного уряду. Тобто бачити, кому передає владу. А коли немає обрисів нової коаліції, юридична відставка уряду не означає його фактичної відставки. Вона означає, що чинний прем’єр-міністр і міністри переходять у статус виконувачів обов’язків. Відповідно їхній інструмент впливу на ситуацію у країні стає ще меншим, ніж зараз. А відповідальність перед людьми залишається такою ж. Тому якщо Янукович хоче змінити уряд, він повинен сформувати нову коаліцію, яка потім сформує уряд. А з цим у нього наразі не складається.

– То чи є перспектива дострокових парламентських виборів, наприклад, восени?

– Виключати перспективу парламентських виборів не можна. Якщо буде зруйнована одна коаліція і не буде створена інша, новий президент матиме право розпуску Верховної Ради. Поки що підстав для дострокових парламентських виборів немає, бо юридично існує коаліція. З коаліції ніхто не вийшов, недовіру уряду ніхто не оголосив, нову коаліцію не сформовано. "Бліцкриг" Януковича не вдався.

– Чому Януковичу не вдалося створити "під себе" коаліцію?

– У цій виборчій кампанії Віктор Ющенко від "А" до "Я" зіграв на боці Віктора Януковича. З цього випливало те, що нова коаліція могла бути створена на базі Партії регіонів та приєднання до неї частини Нашої України – Народної Самооборони. Тоді до такого союзу двох політичних сил легко приєднався би Блок Литвина. Але на заваді стали дві речі. По-перше, певна аморфність фракції НУ-НС – вона розділена на цілу низку угрупувань і не може навіть у повному складі зібратися на засідання. Але цю перешкоду можна було б подолати, якби Янукович не зробив низку ідеологічно украй неприйнятних для "Нашої України" заяв. Наскільки мені відомо, навіть деякі члени Партії регіонів здивувалися, наскільки жваво Янукович кинувся витанцьовувати навприсядки перед Москвою. Тут тобі і обіцянки увічнити перебування на території України Чорноморського флоту, і передати росіянам в управління нашу газотранспортну систему, скасувати указ про присвоєння звання "Героя України" Степану Бандері. Якби Янукович був трохи мудрішим, він утримався б від таких радикальних заяв. Бо вони дуже звузили можливість набрати у складі "Нашої України" 38 голосів, необхідних для того, щоб "Наша Україна" ухвалила рішення про входження до коаліції з Партією регіонів.

– Якщо будуть дострокові вибори, хто з політичних сил потрапить до парламенту?

– До парламенту потрапили б два кити української партійної системи – Партія регіонів та Блок Юлії Тимошенко. А далі вже можна сперечатися, хто з них посів би перше місце на таких виборах. Безумовно, шанси потрапити у парламент мав би Сергій Тігіпко зі своєю політичною силою. І, напевно, теоретичні шанси подолати тривідсотковий бар’єр мали б Віктор Ющенко і Арсеній Яценюк. Але ще невідомо, як виборці Західної України відреагують на те, що у другому турі президентських виборів і Ющенко, і Яценюк своєю агітацією "проти обох" сприяли підвищенню результату Януковича.

– Як пропорційно розмістяться політичні сили у новому парламенті?

– Це залежить від того, як скоро можуть бути дострокові парламентські вибори та за яких обставин. Це рівняння з безліччю невідомих. Тому прогнозувати складно. Точно можу сказати, що у новій Верховній Раді будуть Партія регіонів, БЮТ і політична сила Сергія Тігіпка. Щодо інших можна дискутувати.

– Комуністи матимуть шанс потрапити у парламент?

– Думаю, мало перспектив у комуністів і мало шансів у Блоку Литвина. Саме тому ці дві політичні сили зараз обережно поводяться у парламенті і не поспішають голосувати за відставку уряду. Дуже примарною є також перспектива Ющенка подолати тривідсотковий бар’єр. Гадаю, що й частину негативної реакції своїх виборців у Західній Україні матиме і Арсеній Яценюк. 

"Основний кандидат
на прем’єра – Азаров"

Володимир СІВКОВИЧ, народний депутат, Партія регіонів:
– Гадаю, створення нової коаліції у парламенті відбудеться наступного тижня. Проблему створення буде вирішено остаточно тоді, коли ми розподілимо між собою обов’язки і відповідальність – між фракціями. Після цього коаліційну угоду буде підписано. А питання дострокових парламентських виборів, на мою думку, сьогодні ставити не можна. Адже ситуація у країні така, що ми навіть не знаємо, наскільки вона погана. А за такої картини робити вибори не варто.

– Чи подолано ідеологічні розбіжності між НУ-НС та Партією регіонів?

– З цього питання тривають переговори. Реальність, коли настане післякризовий період з відходом від влади Тимошенко, буде настільки важкою та гнітючою, що нам доведеться подолати ці ідеологічні розбіжності. Потрібен рік-два, щоби провести реформи, які будуть включені lj коаліційної угоди.

– Хто буде прем’єр-міністром у разі створення коаліції ПР і НУ-НС?

– У цей період треба ставити людей з хорошим досвідом, професіоналів, які вже проходили певні періоди життя у розвитку держави та кризи в економіці. Один з основних кандидатів на крісло прем’єра – Микола Азаров. Арсеній Яценюк міг би бути прем’єром, якби у країні все було добре. Зараз потрібен досвідчений професіонал, яким є Микола Азаров. Проте чернівчани можуть сподіватися, що наступним прем’єр-міністром може стати Арсеній Яценюк. 

"Мета – не дати Януковичу всю повноту влади"
Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат, фракція НУ-НС:

– Те, що Янукович йшов до президентства у такий продажний спосіб, не означає, що він отримає усю повноту влади. Янукович сьогодні уже змирився з тим, що не буде "його" прем’єр-міністра. Або залишиться Тимошенко, або це буде прем’єр-міністр від "Нашої України". Боротьба триває.

– Чи готова фракція НУ-НС до коаліції з Партією регіонів?

– Тільки одна група "Єдиний центр" заявила, що вона готова йти в коаліцію з Партією регіонів. Утворити коаліцію з Партією регіонів – для НУ-НС означає зняти всі ідеологічні розбіжності. А це означає для Януковича, що він відкладає виконання своїх зобов’язань, які давав перед суспільством, на невизначений термін. Най­імовірніше, він їх не виконає.

Наразі єдина мета – залишити чинну коаліцію і не дати Януковичу отримати всю повноту влади. 38 голосів у фракції немає, щоби проголосувати за створення коаліції з Партією регіонів. Збереження нинішньої коаліції на сьогодні залежить від Юлії Тимошенко, оскільки ця коаліція утворювалася саме під її прем’єрство. "Підводних течій" у коаліції не бачу. Мета одна – не дати Януковичу всю повноту влади. 
25-02-2010, 12:00
Коментарів 0 Переглядів 2 618

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.