RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гаряча політична осінь почалася. Уже першого парламентського дня ситуативна коаліція БЮТ, Партії регіонів, КПУ практично не залишила каменя на камені на президентських владних повноваженнях – прем’єру навіть дозволили звільняти міністрів оборони і закордонних справ. А в ніч з вівторка на середу пропрезидентська „Наша Україна” заявила про вихід з демократичної коаліції. Як ситуація розвиватиметься далі? Думки експертів.
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ вважає, що нова коаліція у Верховній Раді створена не буде. За його словами, шлях від “парламентської комбінації”, наприклад, у вигляді ПР і БЮТ, до коаліції в тому ж самому складі, досить непростий і на цьому шляху є багато перешкод. “Коаліція померла і можна їй вже виписувати свідоцтво про смерть, але виписувати свідоцтво про народження нової коаліції я б не поспішав. Отже, нової коаліції немає і не буде, будуть нові дострокові вибори на початку або в другій декаді грудня 2008 року”, - сказав він.
На думку президента Центру соціальних досліджень “Софія” Андрія ЄРМОЛАЄВА, “стабільна робота у нових коаліцій, наприклад, у складі ПР-БЮТ, або, що ще менш вірогідно, ПР-НУ, неможлива”. На переконання А.Єрмолаєва, це буде дестабілізувати ситуацію для кожної політичної сили, оскільки ціна питання - майбутні вибори, рейтинги, не кажучи вже про президентські перегони.
А.Єрмолаєв переконаний, що дострокові парламентські вибори відбудуться. Він вважає, що саме президентська сторона на цих виборах буде найбільш послаблена. “Більше того, я думаю, що проголошення президентом політичної війни усім може каталізувати питання про дострокове переобрання і самого президента”, - додав політичний експерт.
“Нових коаліцій не буде. Будуть вибори, і вони будуть обопільними, тобто будуть стосуватись і парламента, і президента. Кожен день буде вирішальним. У будь-якому разі, це питання або кінця 2008 року, або початку 2009 року”, - прогнозує експерт.
Професор політології, науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА Олексій ГАРАНЬ вважає найбільш раціональним варіантом для президента і “Нашої України” повернення НУ і БЮТ за стіл переговорів. Будь-який інший варіант, на думку експерта, стає програшним. О.Гарань зазначив, що варіант дострокових виборів для “Нашої України” надзвичайно складний, оскільки президент немає з ким йти на вибори.
Експерт також вважає можливим варіант коаліції “Нашої України” і Партії регіонів, але програшним з іміджевої точки зору. “Коаліції між БЮТ і ПР теж не буде. Що б не казали, але це абсолютно очевидно”, - сказав він.
За словами О.Гараня, є також інший варіант – болото, коли немає коаліції, а є тільки ситуативна більшість.
Директор Київського Інституту проблем управління імені Горшеніна Кость БОНДАРЕНКО вважає, що в разі проведення дострокових парламентських виборів “Наша Україна” матиме “мізерні” шанси. Проте політолог все-таки вважає, що в українських політиків “вистачить здорового глузду”, аби відновити старий формат коаліції, повернутися до Status Quo станом на перше вересня цього року.
“Гадаю, що Тимошенко вже достатньо вказала Ющенкові на його місце в системі української політики, вказала на можливості нової коаліції. Як на мене, вихід може бути один – Тимошенко домагається відставки (глави Секретаріату Президента) Віктора Балоги, домагається нормалізації стосунків з Ющенком і країна починає жити, працюючи нормально над соціально-економічними проблемами”.
Говорячи про можливість нового формату парламентської коаліції - між БЮТ та Партією регіонів - К.Бондаренко зазначив: “Якщо Тимошенко погодиться на формальну коаліцію з Партією регіонів, їй буде дуже важко пояснити своєму електоратові, чому вона пішла на цей крок”. Водночас, за його словами, президент не враховує одного нюансу: “Якщо Тимошенко піде на широку коаліцію, то електорат їй буде просто не потрібен і пояснювати їй нікому нічого не доведеться. Тому що 370 голосів, які будуть у її активі, тобто в нової коаліції, дозволять міняти, переформатовувати владу в країні”. (За матеріалами УНІАН)
4-09-2008, 12:00
Коментарів 0 Переглядів 9 304

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.