RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ціни на вступ до вузів зростають

Ціни на навчання у вузах щороку зростають. Зараз вони на деякі спеціальності захмарні.

Наприклад, цього року, щоби вступити на освітньо-кваліфікаційний рівень "бакалавр" на денну форму навчання до Чернівецького національного університету на спеціальність "англійська мова та література", потрібно викласти 12500 гривень за рік. Не набагато дешевшим є й навчання на юридичному факультеті – 11875 гривень за рік. Хто ж мріє про таку спеціальність, як "туризм", повинен заплатити 10 тисяч гривень.

Менше коштує навчання на історика – 7500 гривень. А найдешевшими цього року є видавничо-поліграфічна справа (6875 гривень), агрономія (6250) та спеціальності фізичного факультету (6250 гривень).

– На точні науки менший конкурс, тож ми відносно низькими цінами стимулюємо студентів вступати на них, – пояснює відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ Василь ХОЛОДНИЦЬКИЙ. – Загалом це лише попередні ціни на навчання, які керівництво вузу ще може змінювати відповідно до рівня інфляції, який становить 15 відсотків. Не виключено, що на деякі спеціальності ціни на навчання знизяться. Точні ціни повідомимо у травні.

Для порівняння, 2009 року навчання за спеціальністю "англійська мова та література" коштувало 10000 гривень, "право" – 9500, "туризм" – 8000, "фізика" – 5000 гривень.

У Буковинському державному медичному університеті найнижча ціна – на спеціальність "лабораторна діагностика" (бакалавр) – 7000 гривень. Трохи більше коштує "сестринська справа" (бакалавр) – 7500. Найдорожчим є навчання на стоматолога – 16 тисяч гривень за перший рік, причому з кожним роком навчання ціна зростає на 500-1000 гривень.

– На всяк випадок ми зазначили, що ціни на навчанняще можуть бути відкоригованими до початку вступної кампанії, але, найімовірніше, вже змін не буде, – запевнив відповідальний секретар приймальної комісії БДМУ Володимир ГЛУБОЧЕНКО. – Принаймні, підвищення цін точно не буде. Так, порівняно з попереднім роком ціни на навчання зросли, але ми змушені були їх підвищити відповідно до індексу інфляції. Та все ж вони помірні, якщо порівняти з іншими медичними вузами. Ціни на ту чи іншу спеціальність у нас також залежать не від конкурсу, а від витрат, які йдуть на підготовку спеціаліста. Наприклад, спеціальність "стоматологія" стільки коштує тому, що стоматологічне обладнання дороге.

Щодо Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, то найдешевше обійдеться навчання за таким напрямом підготовки, як "товарознавство та торговельне підприємництво" – 6300 гривень. Найдорожча – "міжнародна економіка" – 8590 гривень.

Вартість навчання 2010 року на денній формі навчання у Буковинській державній фінансовій академії становить 6900 гривень за рік на всі освітньо-кваліфікаційні рівні та напрями.

– Якби я зараз збирався вступати на спеціальність "історія" і мені довелося заплатити 7500 гривень за рік, то я не впевнений, що вступав би, – каже студент п’ятого курсу факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ Тарас РОМАНЮК. – Я не готовий стільки заплатити. Це надто висока ціна для людини, яка ніде не працює і в якої небагаті батьки. Можливо, я пошукав би дешевшу спеціальність або підзаробив би грошей.

– Я плачу за навчання шість тисяч на рік, – розповідає студентка першого курсу факультету іноземних мов (спеціальність "французька мова та література") Ольга ВАТАМАНЮК. – Але для мене це забагато, тому дуже хочу перевестися на державну форму навчання. А цьогорічним абітурієнтам доведеться платити ще більше! Це важко, адже сплачувати гроші потрібно щороку. А ще ж є інші витрати – наприклад, за помешкання.
29-04-2010, 10:40
Коментарів 0 Переглядів 9 120

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.