RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ціни за навчання у вишах області, як і у всій країні, з наступного навчального року зростуть.
– Спочатку ми хотіли "прив’язати" ціну за навчання до курсу долара, але цифри вийшли захмарними, – коментує проректор Чернівецького національного університету Олександр УШЕНКО. – Тому вирішили підвищити оплату на 20-25 відсотків. Наприклад, минулого року навчання на спеціальності "англійська мова (переклад)" коштувало 7,5 тис. грн за рік, а наступного навчального року вартість зросте приблизно до 9,0 тис. грн, хоча, зважаючи на курс долара, ціна мала би підвищитися до 14000 грн. Але колись ціна і такою буде. При підвищенні цін ми намагалися несильно вдарити по кишенях батьків студентів, не відлякати їх. Але постали перед вибором: або підвищувати ціни, або на 50 відсотків скорочувати штат університету. Нам і так минулого року не вистачило шість мільйонів грн на зарплату працівникам. Це через те, що контракт зі студентами укладається на чотири роки, і ціна на навчання впродовж цього часу не зростає, а зарплатня ж збільшилася. Крім того, 2007 року ми заплатили за компослуги три мільйони грн, а 2008 року – п’ять мільйонів.
– У нас ціни залежать від темпів інфляції, – пояснили у Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ. – З наступного навчального року вартість навчання, звісно, зросте. У нас немає такого, що студент протягом чотирьох років сплачує одну і ту саму ціну, яка була встановлена при вступі. Із кожним роком вартість зростатиме на 15 відсотків. Наприклад, минулого року навчання на спеціальності "фінанси і кредит" (денна форма) коштувало 5130 грн, наступного навчального року буде 7270 грн, через рік – 8360, потім – 9610, 11050 грн… Ціни на спеціальності "облік та аудит" і "менеджмент" зросли з 5,0 тис. до 7110 грн.
– Згідно із законом, ціни за навчання щороку зростають з урахуванням рівня інфляції за попередній рік, – пояснює головний бухгалтер Буковинської державної фінансової академії Тетяна САВЧЕНКО. – Не стане винятком і наступний навчальний рік. Врахувавши фактичні витрати та коефіцієнт інфляції, ми вирішили підвищити ціну на 20 відсотків. Наприклад, раніше навчання на стаціонарі коштувало п’ять тисяч за рік, з наступного навчального року – шість тисяч. Для заочників вартість зросте з 2,5 тис. до 3,0 тис. за рік. На всі спеціальності ціни у нас однакові. Також протягом чотирьох років студенти сплачують за навчання ту ціну, яка була й тоді, коли вони вступали.
А от у Буковинському державному медуніверситеті обіцяють, що цін підвищувати не будуть.
– Вартість навчання залишиться такою самою, як і минулого року, – запевнив ректор Василь ПІШАК. – Інакше залишимося без студентів. Наприклад, найдорожча спеціальність – "стоматологія" – як коштувала 12400 грн на рік, так і коштуватиме. Також, за умовами договору, наш студент протягом шести років сплачує за навчання ту ж суму, яку було встановлено на час його вступу. З тих підвищень цін нам мало зиску, зате багато галасу. Будемо вишукувати внутрішні резерви.
Галина МАРКІВ

ЩО ГОВОРИТЬ ЗАКОН?
"Розмір плати за весь строк навчання або за надання додаткових освітніх послуг встановлюється вищим навчальним закладом у грошовій одиниці України – гривні, з урахуванням офіційно визначеного рівня інфляції за попередній календарний рік". (За даними Держкомстату, інфляція в Україні 2008 року становила 22,3% – ред.) Із Закону України "Про вищу освіту" (від 17.01.2002).

СТАТИСТИКА
До вищих навчальних закладів області 2008 навчального року прийнято дев’ять тис. осіб, з яких 66% – до закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, решта – до І-ІІ рівнів акредитації.
19-03-2009, 11:16
Коментарів 0 Переглядів 7 385

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.