RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«У нас є цікаві письменники, мислителі...»

Політолог Ігор Буркут презентував проект, першим гостем якого був письменник Валентин Ткач, який створив образ вуйка Дезя.

У муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського історик та політолог Ігор Буркут презентував проект "Інтелектуальне життя Чернівців продовжується". Першим гостем був Валентин Ткач: колишній доцент ЧНУ, фізик за фахом, мислитель за покликанням, письменник, який створив образ вуйка Дезя.

Не всі думають лише про гроші

Часто можна почути від наших городян, що, мовляв, за 20 років після розпаду СРСР у місті затихло інтелектуальне життя, що розмови тільки про гроші, усе крутиться біля власності, заробітку, Калинівського ринку, і, мовляв, нічого такого не робиться для розвитку науки, культури, мистецтва, – розповідає Ігор Буркут. – Я із цим, у принципі, не погоджуюся. Хоча, справді, рівень знижується, і це процес об’єктивний, але бачу, що інтелектуальне життя в Чернівцях продовжується. У нас є цікаві мислителі, письменники, художники, музиканти, актори, журналісти, конструктори, люди, які створюють справжній інтелектуальний продукт. І мені хотілося познайомити із цими людьми широку громадськість.

Тому започатковано проект "Інтелектуальне життя в Чернівцях продовжується". Місцем для його проведення вирішили обрати бібліотеку імені А. Добрянського. Він був справжнім інтелектуалом, мав талант – вміння доносити найскладніші речі до людей. Там відчувається аура Добрянського, камерна атмосфера, це допомагає говорити серйозно.

"Хочу, щоб Чернівці повернулися на 40 років"


Ігор Григорович розповів, що перша зустріч відбулася з Валентином Ткачем, бо він дуже хотів, щоб люди побачили інтелектуала високого гатунку.

– Багато є в нас людей, які користуються різноманітними шаблонами, цього немає у Валентина Івановича. У нього дуже зважена, продумана й аргументована позиція.

Це колишній доцент ЧНУ, фізик за фахом, мислитель за покликанням, людина, яка чимало працювала в різних галузях, у тому числі й в економіці, у якій він чудово розбирається, який володіє методикою системного аналізу. Він пише твори на межі художньої літератури й філософських досліджень. У нього вийшли книжки "Так говорив вуйко Дезьо", "Імітація", "Етюди скрипаля з борделю". Ці книги не завжди знаходять свого читача.

Ігор Григорович розповів, що одразу після презентації проекту була реакція людей із Москви, Єрусалима, Вашингтона, Варшави.

Наступним гостем проекту буде письменниця, режисер Маріанна Гончарова.

– Її останню повість "Дракон із Перкалаби" визнано найкращим російськомовним твором у світі 2013 року: вона отримала Російську премію в Москві. Це геніальний твір. Вона подарувала його моїй дружині. Коли я о третій годині ночі зайшов до дружини, бачу – сльози течуть... Наступної ночі це було зі мною... Це дуже сильний і глибокий твір.
Хочу, щоб Чернівці повернулися десь на 40 років в інтелектуальному відношенні. Є ж чудова молодь, яка вміє думати, працювати... 
Юлія Боднарюк

"Люди не повинні забувати говорити добрі слова"

Валентин Ткач,
письменник, мислитель:

…У мене таке враження, що люди неправильно визначають сенс свого успіху, а відтак неправильно будують версії свого життя... Фактично свою уяву про успіх людина робить у такому умовному трикутнику супероснов: "хочу – можу – маю". І нинішня людина потрапляє в ситуацію, коли її "хочу" – зманіпульоване, "можу" – нав’язане зовні, а відтак те, що вона отримує, – нікчемне. Фактично життя людини перетворюється на імітацію життя..."

...Який вихід із цієї ситуації?.. Добра справа й добре слово. Люди не повинні забувати говорити добрі слова й робити добрі справи – це найперше. І як вуйко Дезьо казав, що якщо ти не приймеш волю небес, то ти підкоришся волі людей, тому потрібно дбати про себе й плекати небесне. А всім бажаю світла в хаті..."
19-07-2013, 12:59
Коментарів 0 Переглядів 2 810

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.