RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вшосте в Художньому музеї відкрилася виставка "Вишиваний Дивотвір", де представлено понад триста кращих робіт 80 майстрів вишивки.
– Ми даємо людям можливість проявити себе, бо не кожен майстер може дозволити собі орендувати зал для виставки і показати те, що він робить, – розповіла завідувач відділу картинно-прикладного мистецтва художнього музею Наталія ПЛЕТНЬОВА. – Цього року у виставці беруть участь не лише вишивальники Буковини, а й Івано-Франківщини, тобто вона стає популярною. На ній можна побачити вишиті ікони, натюрморти, пейзажі, світські картини, рушники, сорочки, костюми. Наприклад, Василь Гаїна відтворив на полотні хрестиком "Пресвяту Богородицю Почаївську", Антоніна Грипкова – університет, Емілія Бабенко – "Мадонну" Рафаеля, Олена Смольницька – знамениту "Мону Лізу", Людмила Балясна – Едіт Піаф. Серед вишивальників – лікарі, викладачі, економісти, службовці, робітники... Як нагороду найактивнішій учасниці всіх шести виставок – викладачеві Вижницького коледжу прикладного мистецтва Світлані Чернишовій буде надано можливість організувати в нашому музеї персональну виставку своїх творів.
– Надзвичайно важко організовувати такі виставки, – зізналася Одарка КУЧЕРЯВА, господиня магазинів "Санта", яка вже вшосте займається підготовкою "Вишиваного дивотвору". – Доводиться нехтувати всіма домашніми обов’язками – повністю забувати про сім’ю. Виставку "Санта" робить за власні кошти. Але результати того варті. Ми прагнемо відроджувати та популяризувати мистецтво вишивки, зокрема суто буковинської. До речі, останнім часом ми почали розробляти схеми для вишивання хрестиком – натюрморти, пейзажі, за фотографіями і картинами відомих художників, є понад 30 схем із видами Чернівців, розроблених до 600-ліття. Виставка триватиме до восьмого червня. Цього дня планують організувати майстер-класи з бісероплетіння і вишивки гладдю.
– На виставці я представив шість вишитих рушників за мотивами Шевченківських творів і "Заповіт", якими буде проілюстроване ювілейне видання "Кобзаря", – повідомив Михайло ПОКИДАНЕЦЬ, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, викладач хореографії гімназії №4. – Це лише невелика частинка того, що я зробив. Було надзвичайно складно переносити твори Шевченка на полотно. Скажімо, для того, щоби вишити рядки "Защебетав соловейко в лузі на калині", довелося навіть фотографувати живого птаха. Я брав участь у всіх шести виставках і зауважив, що йде засилля різних картин домашнього вжитку, хоча й виконаних напрочуд майстерно. А ось суто буковинська вишивка відроджується слабо. Якщо продовжуватиметься так і надалі, то вона може просто зникнути.
– У "Вишиваному дивотворі" беремо участь із донькою, – розповіла майстриня Дарія СТАСЮК із Кіцманя. – Представила чотири свої роботи – картину "Лебідь" і рушники. Я за те, щоби відроджувати буковинську вишивку, бо це, образно кажучи, наша душа. Моя донька зараз вишиває сорочку своєму чоловікові за старовинним орнаментом, який відшукала в бабусі. Ці виставки дають мені дуже багато. Навчаюся в інших майстрів, а дехто, можливо, щось запозичить у мене.
– Цього року виставка занесена до календаря святкових ювілейних заходів, – сказала заступник міського голови Інна ОНАЦЬКА. - Мені особливо сподобалися картини лікаря швидкої медичної допомоги Орисі Білейчук, на яких вишиті дворики старого міста. Вона навіть зуміла відтворити бруківку!
Надія Будна
13-05-2008, 12:40
Коментарів 0 Переглядів 5 293

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.