RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Смішну трагедію на дві дії "Криза" львівського національного академічного театру імені М. Заньковецької покажуть у Чернівцях 24 червня. Молодий режисер вистави Орест Огородник напередодні розповів "МБ" про творчий досвід та про те, як його обличчя почали впізнавати у Туреччині.

"Хотів би попрацювати
з чернівецьким театром"


– Вистава "Криза" існує вже рік. Що змінилося за цей час у сприйнятті глядачів?

– Теми у "Кризі" не прив’язані безпосередньо до кризи як економічного явища. Це криза сімейних взаємин, стосунків батьків та дітей, старшого й молодшого покоління. Це криза житлового моменту – коли на одній кухні зустрічаються три покоління, і вони не знають, що з цим робити. Тому зацікавленість глядачів не зникає.

– Які міста відвідали з виставою?

– Поки що лише міста Західної України. Дуже хотілося б поїхати з "Кризою" до Києва. "Кризу" ставили у Тернополі, Івано-Франківську, Рівному, Луцьку, звичайно, у Львові та Львівській області. У Луцьку довелося працювати з тамтешніми акторами.

– Експеримент із луцькими акторами вдався?

– Вистава вийшла дещо інша, ніж у Львові. "Криза" була скорочена на прохання керівництва театру. Через це деякі теми "урізали". Якщо у Львові вистава була смішною трагедією, то у Луцьку – сумною комедією.

– Із чернівецькою трупою знайомі?

– Тільки з художником-постановником Наталією Руденко-Краєвською, яка займалася оформленням вистави "Сто тисяч" у Львові та "Кризи" у Луцьку.

– Є бажання попрацювати з нашою трупою так само, як із луцькою?

– Із чернівецьким театром – хотілося б, можливо, з іншою п’єсою та на іншу тему. Звичайно, у кожного режисера є бажання попрацювати з якомога більшою кількістю театрів. Але це не так просто зробити, адже я прив’язаний до театру імені М. Заньковецької як актор.

– Ціни на "Кризу" так само антикризові?

– Не цікавився.

– У Чернівцях – від 30 до 80 гривень.

– На прем’єрних виставах у Львові ціна квитків коливалася від 50 до 150 гривень. У середньому квитки коштують 20-80 гривень.

– Криза вплинула на кількість глядачів театру – почали менше ходити?

– У театр імені М. Заньковецької, як правило, ходять. На деяких виставах спостерігаємо аншлаги тривалий час. Помітив, що так, як ходять на "Кризу", давно не ходили у театр на жодну виставу. За рік виставу ставили до 50 разів у різних містах Західної України. Люди ходили по три-чотири рази, брали дітей, батьків, знайомих – байдужим не залишався ніхто.

"Турецькі хлопчики плескали: Звізда! Звізда!"

– Криза потроху минає. Скільки ваша "Криза" залишатиметься актуальною?

– Дай Боже, криза закінчиться, а вистава йтиме. Бо економічних негараздів вистава стосується частково. Проблема актуальна, доки молода людина не зможе заробити на власну квартиру. Проблема залишатиметься, доки люди думатимуть, де взяти гроші на хліб, а вже потім – про моральні цінності.

– Ви знялися у трьох кінострічках.

– Так, я знімався у режисера Олеся Янчука. У фільмі "Атентат" (1994 року) зіграв головну роль. У другому фільмі "Нескорені" (2000 рік) зіграв зв’язкового Шухевича. У фільмі "Владика Андрей" (2008 рік) зіграв брата Шептицького. Кіно захоплює будь-якого актора, адже це зовсім інший процес. Ти приїжджаєш, тебе зустрічають, з тобою возяться, цяцькаються, тебе гримують, одягають, пилинки здмухують. Якщо актор грає одну з головних ролей, а не масовку, до нього кардинально змінюється ставлення. Актор починає відчувати себе зіркою. Приїжджаєш додому – театр ставить на місце.

– У кіно працювати легше?

– Ні, це фізично важко. Треба вранці прокидатися, бути завжди у формі. Сидіти під пюпітрами у гримі та костюмах, а часом зйомки через ніч. Це фізично важко. А коли ти знімаєшся у лісі і тобі треба вісім дублів пертися по болоті – стріляти, палати, вмирати, а воно не виходить із першого дубля – теж фізично важко. Але кіно – романтика для актора. І хоч грошей багато не заробиш, платять трохи більше за один знімальний день, ніж у театрі. Кіно – певна слава, бо тебе бачать усі. У моєму житті було три всеукраїнські реклами. У рекламі пива "Львівське" був князем – перснем на всю Україну торгував. Реклама "Першої броварні" не дуже запам’яталася. Реклама горілки "Хлібний дар" пройшла всією Україну, її показували на "ОРТ", а потім її побачив увесь світ. Я приїхав до Туреччини, вмикаю телевізор – а там я "русским языком" рекламую водку "Хлебный дар". Виходжу у їдальню – а біля мене бігають турецькі хлопчики-офіціанти і плескають у долоні: "Звізда! Звізда!" Воно мене не лякає, але до певної міри неприємно. Не люблю зайвої уваги.

– З автографами діставали?

– Після реклами "Львівського". Це був жах! Я підписувався на спинах – ледь не на чолі. Переважно у Львові, на гастролях також.

– Не хочете повернутися до реклами?

– Легко! Називаю суму і знімаюся будь-де – на Говерлі, в Черемоші, під водою...

– Табу на рекламування якогось продукту є?

– Табу? Ви знаєте, у мене складається враження, що я, як ніхто, споюю пів-України. Одне пиво, інше, горілка
– стільки ще алкогольних виробів в Україні, здається, не рекламував ніхто. Напевно, у мене таке обличчя, яке спонукає людей пити (сміється –ред.)! Хоча я би цього не сказав... Але складається враження, що я переконую, як це добре – будете пити, будете такими, як я (сміється – ред.)! Табу? З голими сідницями я би не бігав. 
Ольга Гнідан
17-06-2010, 09:47
Коментарів 0 Переглядів 2 122

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.