RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Письменник має боротися з Голівудом»


Брати Капранови вирішили податися в драматургію. "Перша постановка нашого твору буде в Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської", – розповів "МБ" письменник Віталій Капранов. Він завітав до Чернівців, щоби познайомитися з режисерами й містом загалом.

Після екскурсії старими Чернівцями Віталій запросив кореспондента "МБ" до книгарні "Наука". Незвично бачити Віталія без його брата-близнюка Дмитра.

– Так, я без брата, – прочитав мої думки Віталій. – У нас дуже багато справ. Але ми ще приїдемо вдвох. Я вдруге в Чернівцях, але таке враження, що вперше. Сьогодні мене пригощали містом. Показали мені старі Чернівці люди, які добре його знають. У мене просто культурний шок: і від архітектури, і від чернівчан. Я ще ніде не бачив, щоби люди так пишалися своїм містом.

"Читачеві треба дарувати видовище"
– Відвідали наші книгарні?

– Вони розкішні й насправді живуть. Тут особливе ставлення до книг. Приємно, що й нас читають. До речі, чому ми заговорили про драматургію? Ми шукаємо зв’язок із читачами, хочемо достукатися до їхніх сердець. В Україні вдвічі знизилася реалізація книг, багато видавництв на межі виживання. Письменникам треба шукати нові форми донесення книг до людей. А для пропаганди книги є мільйон способів.

– Ви хочете популяризувати книги через вистави?

– Так, це один зі шляхів літератури до серця читача. Я зайшов до чернівецького театру й потрапив на репетицію "Калинової сопілки". Подумав, якщо інсценізували "Казку про калинову сопілку" Оксани Забужко, то це реально з нашими творами! Познайомився з режисером Людмилою Скрипкою. Пригадую, ми хотіли поговорити з нею ще в Києві, але не змогли потрапити на "Солодку Дарусю". То був реальний аншлаг!

– Театр – не єдиний спосіб просування книги. Дуже ефективним є кіно…

– Ось мережа англійських супермаркетів відкрила власну кіностудію, де екранізують книги. Так, в Англії долучають людей до читання. Але стає сумно, коли культовою роблять фразу "З усіх мистецтв найважливішим є кіно". Я відразу хочу нагадати, що в оригіналі ця фраза звучить так: "Доки люди поголовно не навчилися читати, з усіх мистецтв найважливішим є кіно". В Україні, на жаль, показувати книги через кіно – дуже дорого. Видавництва не можуть дозволити собі таку розкіш. Звісно, модним стало знімати короткометражки. Але хто їх бачить? Де живуть короткометражні фільми? На фестивалях їх шукають обрані… Словом, я про те, що нині живе повнометражне кіно і живе театр. І цим має скористатися письменник.

– 2008 року ви приїхали до Львова на книжковий форум на зеленому "Запорожці", заповненому книгами. Люди почали розкуповувати ваші книги…

– Тоді ми продали 1200 книг з автографами. Не всі знали нашу творчість, але книги купували. Ми просто подарували людям видовище. Багато говорять про імідж, славу письменника. Але це нічого не значить. Гляньте за вікно. Туди-сюди біжать люди. Їм холодно. Вони не помічають книгарні. Що зробити, щоби вони сюди зайшли?

– Подарувати видовище…

– Потрібно видовище. В юності ми із братом їздили майданами України й співали. Ми зрозуміли закон жанру, який зупиняє людей. От чернівчани замерзли, а ми зараз напишемо, що тут – безкоштовне тепло… Це той самий принцип, що із "Запорожцем". Ми придумали зелену машину, яка зупиняла людей, і в результаті вони купували книги. Гадаю, не гріх письменникові використовувати будь-які способи для власної промоції.

"Непрочитана книга – це стосик паперу"
– Нині письменники повинні не лише творити, але й просувати свою продукцію…

– Так, письменник – це не людина, яка живе в кришталевому палаці й пише мудрі книги. Письменник має вступити в конкуренцію з телебаченням, Голівудом і навіть виробниками пива. Знаю, у них – мільярди, а я маю переконати людину купити книгу. Тому треба шукати нові форми для контакту із читачем.

– Ви шукаєте підхід до читача, а як справи з новими книгами?

– Ми саме пишемо новий роман. Його ідея – ми живемо в унікальній країні, лише треба навчитися бути господарями. Також ми дописуємо чотири розділи до "Кобзаря", хочемо перевидати "Кобзаря" у повному варіанті. А ще ми дебютували як поети. Наш вірш "Любіть українок" став мегапопулярним в Інтернеті. Ледве не забув – нам із братом ще й телеведучими запропонували стати. Але ми побачили ту телекухню й відмовилися.

– Гарним заробітком на телебаченні не спокушали?

– Ми постійно із братом намагаємося заробляти гроші, але розумно. Як казав Остап Бендер: "Джентльмен у пошуку десятки…" Ми все-таки спробуємо заробляти на своїх книгах. Непрочитана книга – це стосик надрукованого паперу. Гадаю, цей вислів нас не торкнеться… 
Валерія Чорней
4-02-2010, 12:12
Коментарів 0 Переглядів 2 815

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.