RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чи є щось спільне між таким витонченим ліриком, як Богдан-Ігор Антонич, соту річницю від дня народження якого ми відзначатимемо на початку жовтня, і зазвичай жорсткою, ледь не брутальною рок-музикою? Є. І вітчизняний рокер це просто мусить знати. Втім, на творчість хаєрастих і затягнених у чорну шкіру дядьків з гітарами суттєво вплинув не лише Антонич, а й чимало інших українських і зарубіжних поетів світового рівня.
Звісно, першим з-поміж класиків, хто спричинив народження в Україні рок-пісень, згадаємо батька нашого Тараса, чий стилізований народницький портрет перетворився на ікону для вітчизняних навкололітературних ортодоксів, але який (Шевченко, а не портрет) без сумніву мав у своїй творчості щось потенційно близьке до рок-музики. Інакше як пояснити успіх гурту "Кому Вниз", який 1990 року прогримів на всю країну з кліпом "Суботів". Тоді пісня стала справжнім відкриттям, адже поєднала в собі лірику, що на час розвалу "совка" стала особливо актуальною, і зовсім новий музичний стиль, який ми сьогодні знаємо як готик-рок. До речі, "Суботів" – не єдина пісня в репертуарі "Кому Вниз", написана на вірші Шевченка: принаймні ще п’ять поезій класика увійшли до офіційної дискографії гурту. Як і лірика поета-вигнанця Олександра Олеся, найвідомішою піснею на чиї слова стала у виконанні "Кому Вниз" прекрасна балада "Вийди змучена людьми".
До Шевченкової спадщини звертався і чи не найстаріший (створений 1982 року) український хард-рок-гурт із Дніпропетровська "Сад", який має цілий альбом "Доле, де ти?". Серед 12 його пісень на особливу увагу заслуговують антиклерикальна "Алілуя", пофігістська "Гоп, гей гоп!" та філософська "Єсть на світі доля". Як на мене, цей альбом взагалі дає прекрасну можливість любителям якісного хард-року познайомитися ближче з Шевченком, а шевченкознавцям – із якісним хард-роком. Ще у "садистів" є подвійний концертний альбом (під такою ж назвою – "Доле, де ти?") з цими та іншими піснями на вірші Тараса Григоровича. Зокрема епічний десятихвилинний "Косар" – це чудовий приклад поєднання хард-, дум- і прогресив-року, а "Було колись в Україні" передає той самий дух, що і комувнизівський "Суботів". Послухавши ж "Зелену травку", взагалі робиш несподіване припущення: "А чи не був наш геній, крім всього іншого, ще й одним із перших вітчизняних растаманів?". На додачу, під час цього концерту команду супроводжував оркестр із хором, тож "Сад" тут ступив ще й на терени симфо-року. Доробки з живого "Доле, де ти?" цілком легально можна скачати на сайті гурту http://rocksad.com.ua. Між іншим, "садисти" озвучили не лише Шевченка, а й, наприклад, Шарля Бодлера. Їхня "Когда" – це насправді бодлерівський "Сплін" з відомої збірки "Квіти зла", яку нині вважають початком європейського модернізму.
Щодо Шевченка, то ще варто згадати прекрасну софт-рокову версію "Садка вишневого…" у виконанні Міська Барбари та його "Мертвого Півня". А якщо вже зайшла мова про "Півнів", то не можна забувати і про посталий на поезіях Гриця Чубая "Плач Єремії": сумарно ці два гурти переспівали не один десяток справжніх віршів від тої-таки класики до Андруховича і Жадана. Визнали рокери за свого і Григорія Сковороду. Скажімо, кам’янець-подільська "Пропала Грамота" обіграла його "Лежиш во гробі": результат тепер можна почути на диску "Гонор".
Але, мабуть, лідерами з використання класики є в Україні сестри Тельнюк, чий стиль лежить десь посередині між фольком, артом, прогресивом і хардом. Крім закономірного Шевченка, сестри "омузичили" лірику Лесі Українки, Василя Стуса, Павла Тичини, ну і вже згадуваного Богдана-Ігоря Антонича. З-поміж пісень на вірші останнього відразу спадають на думку "Тюльпани" (зі збірки 1931 року "Книга Лева"), а також зворушливий "Agnus Dei" (агнець божий), особливо та його версія, яку можна почути в альбомі "Концерти в Канаді". Найвдалішою ж, як на мене, є композиція "Зорелев" із платівки "Вітер століть" 2002 року. Схоже, сестри вирішили, що боротьба з інетним піратством – справа марна, тому принаймні половину композицій виклали для вільного прослуховування на своєму сайті http://www.telnyuk.info. Тож слухайте, вшановуючи заразом вічно юного столітнього поета.
Дмитро АНТОНЮК
18-09-2009, 11:00
Коментарів 0 Переглядів 2 284

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.