RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Лукині Роси. "Благослови Боже"
Видавець – Етнодиск, 2005,
28 пісень
"Лукині Роси" – гурт автентичного співу, що існує з 2001 року. Репертуар ансамблю складають обрядові, ліричні та жартівливі пісні з Київщини і Сумщини, записані учасниками гурту власноруч у численних експедиціях. Пісні виконуються зі збереженням мовно-діалектичних особливостей та місцевої звукової манери. Метою учасників гурту є точне дослідження обрядів і музичного матеріалу Київської та Сумської областей і популяризація сільської музики серед міської молоді. Своїм співом гурт відтворює нашу минувшину, але не цурається й сучасності. Як творчі особистості, дівчата намагаються поєднувати старовинний традиційний спів із сучасними ритмами, зокрема учасниці гурту співають у колективах "Володар", "Гуртоправці", "Дримба Да Дзиґа" (Київ), "Red Cardell" (Бретань, Франція) тощо. Цей спів привертає увагу від першого ж слова, бо відчуваєш прадавність і правдивість того, що чуєш. Навіть якось не віриться, що це співають юні дівчата, спільного життєвого досвіду яких не вистачить і на сотню років. Але співають так, що відчуваєш справжню глибину віків і просто занурюєшся в неї. Тому вердикт один: альбом гарний і безперечно заслуговує на увагу.

Збірка "Не сміє бути в нас страху"
Видавець – Гроліс, 2008,
24 пісні
Ця компіляція – ще одне надбання нашої з вами правдивої історії: пісні періоду визвольних змагань 1914-1952 рр. Маємо тут і більш відомі, як "Ой там у лузі", "Ой на горі, на Маківці", "Ой у лузі червона калина", і менш відомі речі: "Ой у лузі березовім", "Нас весна не там зустріла", "Чи то буря, чи то грім" та ін. Разом – 28. Пісні звучать у виконанні чоловічого ансамблю української пісні "Земляки", хору Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого, чоловічого вокального квартету "Аккорд" (Луцьк) та Володимира Вермінського. Оскільки більшість виконавців – волиняки, неважко здогадатися, де ті пісні були зібрані. Воно й не дивно, враховуючи запеклість боїв, які вели вояки УПА на Волині. Вистачає на платівці і стрілецьких пісень, і партизанських. А загальний дух і настрій платівки добре передають ці, наприклад, рядки:
Не сміє бути в нас страху,
Ні жадної тривоги,
Бо ми є лицарі грізні
Залізної Остроги.

Збірка "Новий звук етнічної України"
Видавець – Comp Music, 2009,
16 пісень
Цю збірку можна назвати наступницею популярної серії "Нова Україна. The Best". І то гідною наступницею. Виходячи з назви, платівку мали б складати твори, позначені відчутним впливом українського фольклору. Якоюсь мірою так воно і є, але укладачі компіляції, здається, все-таки працювали за іншим принципом, оскільки згаданий фольклорний вплив у представлених композиціях можна почути не завжди. Зате їх об’єднують дві не менш важливі речі. По-перше, якість матеріалу, з яким не соромно показатися у будь-якій країні, на будь-якому поважному фестивалі. Власне, задіяні у цій збірці виконавці і відіграють одну з головних ролей у популяризації сучасної української музики в світі. По-друге ж, назву диску можна відчитати буквально: якісна музика українського народу сьогодні звучить саме так. Багатьох із відомих етно-формацій ви тут не знайдете, але знайдете композиції справді модних виконавців, які належать до найкращих в Україні. А щодо етнічної суб’єктивності відбору, то усі вони (а це "Воанергес", Руслана, "Гайдамаки", "Юркеш" тощо) просто мають контракт із випускаючим лейблом.

Мертвий Півень. "Пісні Мертвого Півня"
Видавець – Атлантік, 2006,
11 пісень
Годі й казати, як свого часу зраділи всі, хто чекав на появу цього альбому. А чекали немало – отже, зраділи б незалежно від того, наскільки дотепним вийшов альбом. Я певен, бо сам зрадів двічі. Спочатку – коли побачив, потім – коли послухав. Але ви, можливо, зовсім і не чекали. Можливо, ви просто не знали, що потрібно чекати і радіти. Ну то знайте: чекати вже не треба, бо є. Зрештою, й радіти ніхто вас не змусить: це станеться саме по собі. За умови, що ви небайдужі: до текстів з кількома смисловими рівнями (бо це Андрухович) і до музики з кількома векторами туманної прозорості, які збігаються настільки ж випадково, наскільки й щасливо (бо це – "Мертвий Півень"). Інтелігентний абсурд? Елегантний жебрак? Інтелектуальний панк? Вишуканий пофіг? Облишмо класифікації. Хтось із відомих джазменів – чи не Луїс Армстронг – якось сказав, що він зміг би проспівати навіть телефонний довідник. Після запису цього альбому "Мертвий Півень" висловився приблизно в такому ж дусі. І знаєте, таки зміг би. Але добре, що не проспівав. Пісні, які запам’ятаються надовго – "Without You", "And The Third Angel Sounded", "And Everybody Fucks You".
19-06-2009, 11:25
Коментарів 0 Переглядів 2 268

Теги -
Синоптики оголосили другий рівень небезпечності, помаранчевий



Віра Сопетик прагне скасування наказу про оголошення їй догани
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.