RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Минулого місяця у Центральному палаці культури відбулася презентація виданої у Чернівцях поетичної книги Аніфатія Свиридюка "Перетин яблука". Аніфатій Арсенович Свиридюк (1.01.1942 – 6.04.2003) народився на Тернопіллі в селі Богданівці, закінчив середню школу, служив у війську. Закінчив Вижницьке училище прикладних мистецтв. У Вижниці одружився, тут у нього народилося двоє доньок, тут він і прожив до останніх днів. Писав вірші, працював художником-оформлювачем, грав у Народному театрі. Посмертно нагороджений премією ім. Д.Загула.
"Перетин яблука" – книга, яка вмістила три збірки віршів поета: "Портрет вітрів на тлі любові" (Вижниця, 1994), "Бруківкою серпня" (Чернівці, 2000) та власне "Перетин яблука" (окреме видання – Львів, 2006). Усі три збірки вже видавалися під однією обкладинкою "Лірика", але наклад її з різних причин був усього… десять примірників. Отже, зрозуміла потреба перевидання, яке завдяки редакторській роботі Катерини Міщенко постало у значно кращому вигляді. Крім того, це неабияка естетико-етична потреба: якби вірші Аніфатія Свиридюка не дійшли до читача, це було б непоправною втратою. Хоча творчість цієї людини відома дуже вузькому колу людей, вона є відкриттям світового, навіть понадсвітового рівня. Бо це – еталон ПОЕЗІЇ.
Досконала поезія Свиридюка – результат досвіду, глибокого осмислення, свідомого, підсвідомого та позасвідомого контакту з усім сущим. Процес сприйняття його творів подібний до спостереження через мікроскоп за клітиною, в якій – усі таємниці буття, аж до поступового розчинення в них. За спогадами поетової доньки Наталі, поет часто ходив на пленер у гори. Можливо, саме там йому відкрилась якась таємниця, таїна, що прозирає в його віршах (подібне свого часу пережила Ольга Кобилянська).
Так, Аніфатій Свиридюк – поет, безперечно, втаємничений. У нього немає нічого зайвого, і цитата з литовського поета, есеїста Марцеліуса Мартінайтіса, звичайно, не випадково взята автором за епіграф до розділу "Свято посту": "Поезія промовляє до тих, хто знає більше, ніж вона може сказати". Покійний вже Іван Гришин-Грищук у передмові до книги "Бруківкою серпня" сказав про вірші Аніфатія Свиридюка таке: "Його поезії наскрізь медитативні, навіть ностальгійні, але аж ніяк не заражені вірусом просвітницької чи суспільно-критичної заангажованості, бо ж головна мета його віршотворення – самовираження". Усе точно, лише особисто я не можу повністю погодитися з думкою про самовираження як основну мету. Частково – так. Але все-таки більше тут вираження (чи то транслювання) онтологічної, буттєвої інформації. Навіть ностальгія, якої в його поезії справді багато, – загальнобуттєва. Вона пов’язана з мотивом повернення та з існуванням ІНШОГО, ІНШОЇ реальності:

Театр ляльок вже погасив вогні,
Втемніли золотом оркестрів тихі такти.
Великий час гойдає прірви днів –
В краплині світла всі його спектаклі.

Загалом, поезія Свиридюка наповнена такими образами, як маски, декорації, ролі, репетиції, вистави, театр ляльок, театр снігу, мізансцени, інтриги, перевтілення, що є свідченням загостреного відчуття нереальності звичної реальності. Ознакою загостреної чуттєвості поета є й велика кількість неологізмів: він настільки тонко й глибоко, настільки по-іншому відчуває явища й процеси, що іноді не знаходить відомих мовних відповідників і вимушений створювати свої: іржавить осінь, чорнозорря висушених гнізд, осінніє (дієслово), зруби вином заожинились, дроти заколючені, час незнаходження, казководивомісяць…
Також поет помітно тяжіє до оксюморонів, а це свідчення переоцінки цінностей, сміливості, незаскорузлості й відкритості духу, ознака – згадуючи Шопенгауера – "волі та уяви". Час поезії Свиридюка – позачасовість. Місце – центр, в якому все зароджується, із якого все народжується, навколо якого все крутиться і в який усе повертається.
На презентації, звичайно ж, звучало багато хороших і важливих слів, спогадів, адже серед присутніх шанувальників поезії були друзі Аніфатія Свиридюка, знайомі, донька, ті, хто хоча б якоюсь мірою причетний до появи його книг чи інтерпретації творчості. Друзі поета львівський художник Дмитро Парута та чернівецький скульптор Володимир Гамаль розповіли про нього як про гарну, світлу, спраглу знань і творчості особистість. Мирослав Лазарук та Катерина Міщенко, яким випало на долю редагувати окремі книжки Свиридюка, ділилися своїми враженнями від спілкування з цією дивовижною особистістю і на диво не претензійною людиною. Тамара Севернюк і Володимир Вознюк розповіли кожен про власну історію знайомства з поетом. Молодий науковець Ірина Скрипник поділилася своїми планами стосовно дослідження його творчості. Багато говорили про закономірність випадковостей. Одна із них виявилася надзвичайно щасливою. Це зустріч Аніфатія Свиридюка з Миколою Рачуком, який першим побачив винятковість його поезії. І саме завдяки панові Миколі відбулося повернення поета Свиридюка у книгах.
Попри всю скромність та ілюзорну "непоказовість" свого земного існування Аніфатій Свиридюк виявився надпотужним поетом. І сам він, і кожен його вірш подібні до нейтронних зір, в яких сконцентрована вся інформація Всесвіту. Пригадалися слова з "Intermezzo" Коцюбинського: "Я тепер маю окремий світ, він наче перлова скойка: стулились краями дві половини – одна зелена, друга блакитна – й замкнули у собі сонце, немов перлину. А я там ходжу і шукаю спокою. Йду. Невідступно за мною летить хмарка дрібненьких мушок. Можу подумать, що я планета, яка посувається разом із сателітами".
Інга КЕЙВАН
9-06-2009, 11:26
Коментарів 0 Переглядів 7 365

Теги -

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги