RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Мистецькі Чернівці завмерли перед гучною прем’єрою. Четверо відомих музикантів України у Будинку естетики та дозвілля створили струнний квартет "Гармонія". Перша скрипка квартету – заслужений артист України Павло Чоботов, друга скрипка – заслужена артистка України Людмила Шапко, альт – Михайло Павчук, віолончель – лауреат міжнародного конкурсу імені Миколи Лисенка Микола Головін.
Здавалося, ще зовсім нещодавно меломани Буковини отримали радісну звістку – до Чернівців із далекої Туреччини повернулися Павло Чоботов та Людмила Шапко. Подружжя знову тішить глядачів дуетною грою на скрипці. І ось знову сюрприз – струнний квартет, який даватиме у місті постійні концерти. Прем’єрний виступ відбудеться 29 квітня у Будинку естетики та дозвілля.
"Їхня музика –
це терапія для душі"
Із учасниками квартету ми зустрілися під час репетиції. У залі є поки що єдиний глядач – керівник закладу. Після кожної репетиції він вигукує "Браво!"
– Імена музикантів квартету – символи української музики. Вони звучать у всій Європі, – каже директор Будинку естетики та дозвілля Семен ЦИДЕЛЬКОВСЬКИЙ. – Музиканти будуть пропагувати кращі зразки світового і вітчизняного музичного мистецтва різних епох. Публіка почує і Гайдна, і Бетховена, і Шостаковича, і сучасні італійські, американські композиції. Квартет стане родзинкою Чернівців, про яку буде знати вся Україна. Без перебільшення, для міста це велика мистецька подія. Концерти квартету відбуватимуться постійно, плануємо і гастролі. Їхня музика – це терапія для душі.
– Програму зробили такою, щоби люди побачили можливості квартету, – каже заслужений артист України Павло ЧОБОТОВ. – Звучатиме Моцарт, Бетховен, Бородін, джаз, регтайм, танго. Гарної музики дуже багато. У мене є унікальна бібліотека – більше 20-ти років збирав різні ноти. Гадаю, що в Україні другої такої бібліотеки для репертуару квартету та двох скрипок просто немає. Куди не їздив по світу, возив із собою бібліотеку. Це моє серце. Колись були золоті часи – у Москві за радянської влади недорого можна було придбати неймовірні ноти, їх завозили з Німеччини.
Квартет – це музична форма, прийнята у всьому світі ще з початку XVІІІ століття. Винайшов його Гайдн та розвинули Моцарт і Бетховен. Фактично немає жодного великого композитора, який би не писав музику для квартету. Така музика – глибока, різноманітна і нічим не поступається музиці для симфонічного оркестру. За словами П. Чоботова, велике різноманіття прекрасної музики – це одна із причин, чому виконавці обрали жанр квартету.
– А хто слухав і замовляв музику квартету? Князі, найбагатші люди, – пояснює музикант. – Це було звичною справою: володіти театром, оркестром і… квартетом. Так, квартет був неодмінним елементом життя людей. Під музику квартету люди танцювали, їли, фліртували, розмовляли і просто жили. Музика – це було так само природно, як і дихання. Гадаю, що так повинно бути і сьогодні. Квартетна музика має супроводжувати нас усюди. І моє серце радіє, бо сьогодні люди хочуть чути таку музику. Шість років я прожив у Туреччині. І навіть там – у мусульманській країні – жодна презентація книги, виставка картин, урочистий прийом – не обходяться без квартету. Це не обов’язково має бути творчий концерт. Музиканти можуть грати у куточку і творити неймовірну атмосферу. Це просто вишуканий мистецький елемент, але він живий і лікує душу.
"Хочу навчати наших дітей, а не турецьких"
– Сьогодні в Україні суспільство готове до справжньої музики, – продовжує Павло Чоботов. – Коли людина накопичує капітал, їй не до мистецтва. Але щойно вона розбагатіла, повертається обличчям до мистецтва. Я відчуваю, що у Чернівцях є чимало таких людей, і тому ми створюємо квартет. Прийшов такий час, коли це насправді потрібно. У 1990-ті був занепад, була бідність… Зараз усе змінилося. Із дружиною ми повернулися із Туреччини і не впізнали Чернівці: вони розквітли! І ми запитали себе: "Чому в Європі вишуканій музиці квартету кажуть "так", а у Чернівцях це має бути "ні"? Ми вирішили: треба створювати квартет.
Хочу жити вдома, і хочу працювати для свого слухача, свого народу. Прагну навчати наших дітей, а не турецьких. Свої знання, увесь багаж не хочу віддавати чужій країні. У нас одна ідея – гарно грати музику. Ми нічого із-за кордону не веземо, нічого нового там запропонувати нам не можуть. Це ми їх можемо ще навчити. У нас існують потенційні слухачі, і є ми – музиканти, які хочуть грати. Але має бути і середня ланка – продюсер! Так, продюсерів у нас не вистачає. Музиканти мають займатися музикою, а не рекламою. Я ж не буду кричати: "А я гарно граю, послухайте!" У нас просувається шоу-бізнес, бо це великі та швидкі гроші. А класичне мистецтво потребує небагатьох грошей, промоції, виховання публіки – але яка буде віддача!
У світі квартет часто запрошують на приватні світські заходи. Така практика поширена і у Чернівцях. Ще років вісім тому ми виступали двічі-тричі на тиждень. Нас запрошували на презентації книг, виставки, вечірки. Якось зателефонувала австрійсько-німецька спільнота, запросила на презентацію книги і по каталогу замовила один із чотирьох відомих квартетів Моцарта... Люди розуміються на мистецтві і прагнуть справжньої музики.
Валерія ЧОРНЕЙ
17-04-2009, 11:34
Коментарів 0 Переглядів 4 514

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.