RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Тараса Бульбу" у неділю презентували у Кам’янці-Подільському. Під час заходу майданчик перед місцевим кінопалацом перетворили на козацький табір: тут стояли фіри, а гостей зустрічали хвацькі вояки на конях. Неподалік куренів горіла ватра, там у великому казані варили куліш. Козаки вправлялися у бойовій майстерності і нетерпляче виглядали свого "Бульбу". Про його приїзд повідомили гучними пострілами з гармат. Богдан Сильвестрович від такої несподіванки аж вхопився за серце. Але не забув потиснути руку козакам, з якими познайомився під час зйомок фільму. Спеціально для Ступки сходи до кінотеатру застелили червоним килимом.
Кам’янець-Подільський став четвертим містом – після Санкт-Петербурга, Москви та Києва, де на показ фільму завітали його творці, зокрема Богдан Ступка (виконавець головної ролі), Сергій Якутович (режисер-постановник). Ініціатором презентації
фільму саме у цьому місті став головний режисер Володимир
Бортко.
Богдан Ступка розповів, що він ніколи не думав, що буде запрошений на роль Тараса Бульби: "У Гоголя написано, що Бульба важив 16 пудів – а для мене це забагато".
Містика переслідувала знімальну групу і до, і під час, і навіть після зйомок. "Мама мені казала: не берись за цю роль, бо Гоголь такий містичний", – зізнався Богдан Сильвестрович. Скажімо, одна з незрозумілих подій сталася під час зйомок сцени останнього бою. Закадрові слова були такими: "І вилетіла молода душа. Підняли її ангели під руки і понесли до небес. Добре буде йому там". За задумом режисера, у цей момент камера мала піднятися над боєм і знімати гори. Але раптом у цей момент над знімальним майданчиком з’явився журавель і почав виписувати кола над нами. Бортко крикнув операторові "Знімай!" – і він зняв. Ці кадри увійшли до фільму.
Сам Богдан Ступка під час роботи над фільмом двічі міг загинути від коня, але дивом врятувався. Як зізнається сам актор, після закінчення зйомок дуже складної сцени, де його спалюють, він поцілував землю і промовив: "Дякую!".
На відміну від Богдана Сильвестровича, Сергій Якутович розповів – ще з дитинства знав, що зніматиме "Тараса Бульбу". "Дуже прикро, що про нас знімають росіяни, поляки, італійці, а ми самі про себе нічого зняти не можемо", – зауважив він. Сергій Якутович від імені нової хвилі українських режисерів наголосив, що в Україні є зараз молоді режисери, але їм бракує коштів для зйомок вартісних проектів.
Кам’янець-Подільський удостоївся таких гостей тому, що в ньому під час зйомок фільму знімальна група провела близько півроку. Майже всі бойові сцени знімалися у Кам’янець-Подільській та сусідній Хотинській фортецях. Чимало зйомок велося і на околицях, наприклад, Дністровське водосховище поблизу Бакоти у фільмі стало дніпровськими порогами.
Одного з козаків у стрічці зіграв "вічний мушкетер" Михайло Боярський. Йому, як пожартував Ступка, вдалося провести операцію з пересадки капелюха. У кадрі поряд зі знаменитими акторами з’являється і чимало місцевих жителів. Для них зйомки у кінострічці стали чи не найбільшою подією життя. Напевно, саме тому котрий день поспіль на сеанс історичного блокбастера "Тарас Бульба" у Кам’янці-Подільському збирається повний зал глядачів.
Кінострічку цілком виправдано названо історичним блокбастером. Окрім деталей тодішнього побуту та укладу життя козаків, фільм насичено кривавими сценами боїв. Під час презентаційного перегляду глядачі не один раз заплющували від страху очі. А споглядаючи катування старшого сина Тараса Бульби – Остапа, більшість присутніх витирала сльози...
Провокативні запитання на зразок зв’язку фільму з політикою Богдан Ступка оминав, зазначивши тільки, що "фільм створено спеціально для того, щоби люди самоідентифікувалися і замислилися над тим, як вони ставляться до своєї Батьківщини".
Анастасія СІМАШОВА

Довідка
Робота над фільмом за однойменною повістю Миколи Гоголя "Тарас Бульба" тривала три роки. Бюджет фільму – 25 млн доларів. У стрічці знялося понад тисячу акторів масових сцен, спеціально було пошито дві тисячі костюмів. Це наймасштабніший кінопроект 2009 року на теренах СНД. Зняв його відомий за фільмами "Собаче серце", "Майстер і Маргарита", "Ідіот" російський режисер Володимир Бортко.
Над трюками і кривавими сценами фільму працював спеціально запрошений із Голівуда Нік Пауелл. Музику до кінострічки написав відомий російський композитор Ігор Корнелюк (його музика супроводжує, наприклад, "Бандитський Петербург"). У головних ролях знялися Богдан Ступка (у ролі Тараса Бульби), Ада Рогоцева (дружина Тараса), Ігор Петренко та Володимир Вдовиченков (Андрій та Остап, сини Бульби), Магдалена Мельцаж (полячка), а також Володимир Ільїн, Юрій Беляєв, Михайло Боярський, Остап Ступка. Фільм продубльовано за допомогою субтитрів українською мовою.
7-04-2009, 09:58
Коментарів 0 Переглядів 4 910

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.