RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З дітьми слід поводитися справедливо і суворо, але по змозі не безжально. Адже будь-хто з нас міг би опинитися на їхньому місці. Та що там – усі ми вже побували там! І кожен пройшов через це задушливе пекло, зване дитинством. Зараз я спробую викрити один негідний вчинок дев’ятилітнього Юрка Андруховича, тобто мене – того, який був колись давно і якого вже зараз немає.
Моя дитяча пригода з М. В. Гоголем, великим російським письменником малоросійського походження (він же – великий український письменник, який писав російською мовою), полягала в тому, що я порушив восьму заповідь. Тому я, на жаль, уже не можу врочисто проголосити: "Ці руки нічого не крали". Згодом у своєму житті я порушував її ще неодноразово. Але того разу – з Гоголем – здається, вперше. Власне кажучи, я згадую про це мимохідь у вельми сумнівному документі, званому "Таємницею". Нині настав час зупинитися на тій події докладніше.
Загалом у нашій родині панував культ не Гоголя, а Шевченка. У цьому, звісно, немає нічого надзвичайного – то була типово галицька родина. Шевченка моя бабця знала напам’ять довжелезними шматками, при цьому, декламуючи його, вона обов’язково збивалася на патетичне схлипування. Батько, особливо в підпилому настрої, читав мені вголос із "Кобзаря" і також нерідко пускав зворушену сльозу. Словом, усе, як і належиться: портрет у смушевій шапці, вишиванки в шафі, козакоманія. Дещо дивним однак є те, що в такій козакоманській родині не було жодної книжки Гоголя. Не думаю, що це була свідома самоцензура, швидше випадковість. Але цілком закономірна.
Час до часу ми відвідували маминих батьків на вулиці Матейка – от у них мені й трапилася перша в моєму житті книжка Гоголя – "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", мовою оригіналу, в м’якій обкладинці, з якимись пасторальними парубками й дівчатами. Чому я взяв її з собою додому – точно не пригадую. Мабуть, вирішив прочитати. Загалом це був такий майже усталений ритуал – ідучи з Матейка назад на Гаркуші, неодмінно щось із собою прихопити, чи, як казала мама, вимантити. Того разу я вимантив книжку Гоголя.
Російською я читав майже так само запійно, як і українською. Зазвичай це відбувалося пополудні. По закінченні уроків, десь коло другої, я приходив на пару годин додому. О четвертій починалась обов’язкова група подовженого дня, на яку слід було повертатися до школи. Книжки я читав поміж обідом і групою, засівши на веранді у жахливо рипучому старезному фотелі з грубої твердої соломи. Це було схоже на півторагодинний транс. Ніде правди сховати, давно я вже не вмію зачитуватися з такою самовідданістю.
Занурення в Гоголя виявилося чимось на зразок хвороби – було і солодко, і страшно. А також страшно і смішно. Я вперше став запізнюватися на групу. Вихователька не могла не спостерегти мого збудження, але навряд чи їй спадало на думку прискорене сексуальне дозрівання. А даремно.
Що саме так притягувало мене в усіх цих малоросійських оповідях? Здається, це було воно – цілком особливе поєднання сміху зі страхом, фантазмного з буденним, а химерного з банальним – усе, що відклалося матрицею для якихось майбутніх перверзій та рекреацій. Але передусім, звичайно – сміх і страх. Ці два антиподи, два полюси людського переживання власної скінченності, в Гоголя зрослися у щось неподільне – та навіть не зрослися, а втиснулись одне в одне і скліщилися! Недаремно Гоголь гермафродит, що любив одягатися жінкою. Не прихований гомосексуаліст, як стверджує дехто, а саме гермафродит – два в одному, сміх і страх.
Хоч загалом це зараз я такий розумний, а тоді, у другому класі, нічого такого я ще не знав і про таке не думав. Зате у другому класі я близько потоваришував з Турком. Ні, знову не зовсім так – Турком я називаю його у "Таємниці", а у школі ми називали його Турою. Тура був сином театральних художників, наймолодшим з трьох синів, і в них було велетенське помешкання в одній з найкрасивіших кам’яниць австрійських часів прямо над Соткою – головною променадою Франика. Усі в нашому класі – хлопці, а ще більше дівчатка – мріяли про те, щоб товаришувати з Турою й мати змогу відвідувати його казково багате й химерне помешкання. Воно являло собою промовисте свідчення живої, не на словах, а на ділі, турботи радянської влади про культурно-мистецькі кадри. Тож я, потоваришувавши з Турою ближче, відчув себе обраним. Зокрема, за можливість час від часу вдихати запах тих височезних покоїв, виходити на довжелезний балкон прямо над Соткою і – чи не в першу чергу – позичати книжки з їхньої колосальної бібліотеки.
Тура присадив мене на Жуль Верна – його книжки я й позичав. Проте одного разу (ну, чому я такий упевнений, що то була субота – єдиний день тижня без групи подовженого дня і чому я такий упевнений, що то було навесні, звідки взявся той запах бруньок, пилу і всього іншого – з відчинених дверей балкона?) моя рука дотягнулася до товстелезного жовто-сірого тому з написом "Н. В. Гоголь ПОВЕСТИ" на обкладинці. Це було ювілейне, 1952 року, до 100-річчя смерті, ГИХЛівське видання, у передмові до якого не знаний мені добродій Машинський цитував так само мені не знаного пана Бєлінського. Але справа не в них. Справа у тому, що ця книжка містила в собі у парканадцять разів більше Гоголя, ніж мої принесені з вулиці Матейка і досі не повернуті "Вечори". Бо в ній був ще й "Миргород" з його "Вієм" і "Тарасом Бульбою", а також "Петербурзькі повісті" з "Носом" та "Нотатками божевільного". Вона, ця книжка, чи то пак уже Книга, мала аж ніяк не менше півтисячі сторінок!
Пам’ятаю, як взуваючись у передпокої, я схилився, щоб зав’язати шнурки на черевиках. Турин батько – завжди суворий, солідний і, мов тур, великий – чомусь саме в ту мить виринув з котроїсь кімнати. Щось йому в мені не сподобалось – і коли я розпрямився, він про всяк випадок вирішив плеснути мене по животі. З-під моєї футболки з довгими рукавами (була субота і заняття з фізкультури) випала книжка. Не маленька – на півтисячі сторінок. "О, що це в тебе тут таке?" – спитав Турин батько і підняв її з підлоги. "Гоголь. Повести", -– прочитав уголос з обкладинки.
Усі ми, напевно, знаємо це бажання запастися під землю. Тої хвилини я все на світі віддав би за таку можливість, навіть душу й життя. Мене врятував Тура, який стояв поряд і ні сном ні духом не здогадувався про мою крадіжку. Але він не змигнув і оком: "Це він попросив з нашої бібліотеки, я йому позичив". Його батько ще трохи потримав томисько в руках, а тоді, віддаючи мені, запитав для порядку: "А чого ти там ховаєш?". І тут я – пійманий на гарячому, але відпущений! – мляво зімпровізував: "Ну, якщо на вулиці дощ…". І, як воно часто буває в гоголівських персонажів, засоромлено шморгнув носом. Дивно, але йому вистачило цього пояснення. Ні, інакше: йому вистачило навіть цього пояснення.
З того часу я маю право стверджувати, що Гоголь М. В., великий російський, перепрошую, великий український письменник, має безпосередню причетність до мого найпершого гріхопадіння.
Якщо ж оцінювати ситуацію в категоріях юридичних – то він є співучасником мого злочину. Ні, не свідком, а саме співучасником.
І за це я не можу його не любити.
27-03-2009, 10:49
Коментарів 0 Переглядів 2 484

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.