RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Світлана Глібіщук-Баглай єдина у Чернівцях оздоблює весільні автомобілі в українському стилі, прикрашаючи їх ромашками, маками, волошками, конюшиною. Жінка стверджує, що це стає своєрідною модою у Чернівцях. Наречені дедалі частіше оздоблюють і святкують весілля в народному стилі.
– Останніми роками буковинці під час святкування весілля почали повертатися до українських традицій, – переконливо каже Світлана Франківна. – Коли я відкрила галерею народних виробів і живопису, до мене звернулася одна молода пара з проханням допомогти організувати весілля в українському стилі. Я зробила для нареченої вінок із ромашок, маків та стрічок, прикрасила коровай, оформила машину. Всім – молодятам, батькам, їхнім гостям – це дуже сподобалося. Вони розповіли своїм знайомим. Так у мене з’явилися клієнти.
– Для оздоблення автомобілів використовую штучні квіти, характерні саме для України: ромашки, маки, волошки, конюшину, папороть, – розповідає жінка. – Прикрашаю їх також різнобарвними стрічками. Особливою популярністю користуються голубі,сині та жовті – кольори українського прапора. Чомусь вважають, що жовтий – це колір розлуки, хоча насправді він означає сонце, світло, тепло в домі. Обов’язковий атрибут оздоблення – два лебеді в обрамленні двох перснів, які символізують подружню вірність. До речі, кожна квітка теж щось символізує. Наприклад, папороть – щасливу долю, ромашка – жіночу чистоту, мак – палке кохання, волошка – чистоту стосунків подружжя, пшеничне колосся – багатство. Часто на автомобіль садимо ляльку в українському вбранні. Щоправда, вона досить дорога, тому доводиться брати гроші як заставу. Якщо її не розіб’ють, ми повертаємо замовникові заставу.
– Особливо багато замовлень було у серпні-жовтні – у день доводилося оформляти по десять і більше автомобілів, – продовжує пані Світлана. – Пізніше наречені мені казали, що вони привертали на вулицях увагу всіх перехожих. Вінок для короваю теж плету з квітів (ромашок, маків, волошок) та колосків пшениці. Виходить досить оригінально. Замовляють і букети для нареченої та букетики у петлицю для нареченого. Нещодавно довелося плести вінок із ромашок для чернівчанки, яка виходила заміж за іноземця. Нареченому дуже сподобалося. Часто все весілля роблять в українському стилі. Наречена одягає замість сукні вишиту сорочку та горбатку, замість фати – вінок із стрічками. Гості теж приходять у вишитих сорочках. Деякі молодята навіть просять про це у запрошеннях. Тому в нашому магазині купують вишиванки жінки й чоловіки, навіть для дітей. Хоча трапляється, що молодята – в сучасному вбранні, лише автомобіль оздоблено в українському стилі. Нещодавно одружувався мій син, то я оздобила все в українському стилі, навіть зал. До речі, син теж хоче займатися цією справою, каже, що йому подобається.
Надія БУДНА

Скільки коштує весілля в українському стилі
Оздоблення двох автомобілів – 150 гривень.
Коровай (залежно від розміру) – 60-150 гривень.
Вінок для нареченої з квітів та стрічок – 87-120 гривень.
Жіноча вишита сорочка – від 320 гривень.
Тканий рушник – 60 гривень
Вишитий рушник – від 120 гривень.

Народні весільні прикмети та повір’я
Якщо під час одруження сонячна погода, а потім раптово почав падати дощ – бути молодій родині багатою.
Якщо під час вінчання почалася гроза або буря – бути нещастю.
Весілля у сніжний день – на щасливе життя.
Якщо під час вінчання сильний вітер, життя в молодої пари буде вітряним.
Якщо день морозний – первісток буде міцним і здоровим хлопчиком.
Якщо весілля відбувається 13-го числа, шлюб буде нещасливим, а якщо 3, 5, 7, 9 – навпаки.
Щасливішими вважаються шлюби, укладені після полудня.
Несприятливими днями для укладання шлюбу є середа та п’ятниця.
Одружуватися краще у дощ. Вода, за народним повір’ям, очищує, тому наречені будуть захищені від негативної енергії своїх ворогів.
11-11-2008, 09:41
Коментарів 0 Переглядів 6 088

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.