RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Багатодітна буковинка віком 26 років встигла народити дев’ятеро дітей. Восьмеро з них покинула в пологових будинках. Залишила лише останнього синочка. Проте згодом і того продала за 10 тисяч євро. Горе-мама продавала дворічного сина, торгуючись, як за річ. У розписці підписалася під словами: "Отримала за продаж сина 10 тисяч євро, до покупця претензій не маю".

Шевченківський районний суд засудив матір хлопчика до дев’яти років позбавлення волі. Її спільницю – на вісім років.

– У цій справі нам довелося здійснити судово-медичну експертизу для встановлення приблизного віку дитини та генну експертизу, щоби переконатися, що Домка Лупан справді є біологічною матір’ю дитини, – розповідає прокурор Шевченківського району міста Чернівці Олександр ІВАНЮК. – Річ у тім, що жінка не спромоглася назвати ні точну інформацію, де вона народила дитину, ні вказати дату народження сина. Експертиза стовідсотково підтвердила, що Домка Лупан є біологічною матір’ю дитини. Назвати ж цю жінку просто матір’ю дитини у мене язик не повертається.

– Засуджена – з неблагополучної сім’ї, уродженка міста Біла Церква Київської області. Вела кочовий спосіб життя, – продовжує Олександр Іванюк. – Точно невідомо скільки разів жінка народжувала. Але те, що вона народила 9 дітей, це факт. Усі діти – від різних чоловіків. Від вісьмох жінка відмовилася в пологових будинках. За словами жінки, народила дев’ятого сина на території Чернівецької області. А вже приблизно через два з половиною роки почала підшуковувати покупців для малюка. Провернути цю злочинну операцію Домці Лупан допомогла родичка її останнього співмешканця, який нібито був батьком хлопчика – Людмила Карпенко, мешканка селища Глибока. Людмила – мати п’ятьох дітей. На той час у неї була вже погашена судимість за залучення малолітніх дітей до жебрацтва.

Жіночки захотіли грошей прямісінько у лікарні

Жіночки поширили інформацію про намір продати дитину. На щастя, про це дізналася порядна людина – громадянка Комарницька. Жінка мріяла стати матір’ю дитини, але лише згідно із законом. Комарницька зустрілася із жінками й, пересвідчившись, що вони хочуть продати дитя, звернулася до міліції. Було організовано, як не дивно це звучить, оперативну закупівлю дитини.

– Вам вкладається в голові, що матір торгувалася за власне дитя, як на базарі? – риторично запитує прокурор. – Спочатку матір хотіла виручити за сина 25 тисяч доларів. Покупці збили ціну до 15 тисяч доларів. Зрештою купили за 10 тисяч євро. Далі жінки дозволили обстежити дитину в лікувальному закладі – в приміщенні будинку обласного ендокринологічного центру на вулиці Федьковича у Чернівцях, щоби гарантувати "якість товару". Лікар запевнив, що дитя здорове. Жінки, не гаючи часу, запропонували розрахуватися в лікарні. Отримавши гроші, вони залишили маля й видали розписку. А вже на вулиці лиходійок затримали правоохоронці.

Хлопчик перебуває у Будинку дитини


– Готуючи обвинувальну промову, я не знайшов практично жодної пом’якшувальної обставини для цієї жінки, – запевняє Олександр Іванюк. – 28 грудня рішення Шевченківського районного суду набуло чинності. І хоча це не максимальна міра покарання за ознаками злочину передбаченими статтею 149, частиною 3 Кримінального кодексу – торгівля людьми стосовно малолітнього організованою групою осіб. Та, гадаю, покарання достатньо суворе.

Відтак п’ятеро дітей Людмили Карпенко нині перебувають під опікою її співмешканця, батька останніх двох дітей. Прокуратура Шевченківського району ініціювала питання перед колегами Глибоцької прокуратури та служби у справах дітей Глибоцької РДА, щоби вони пильно наглядали за цією сім’єю. За потреби, порушать питання про вилучення дітей із сім’ї.

Дитина, яку продала матір, перебуває в Будинку дитини. Ми готуємося до завершення цивільного процесу щодо позбавлення Лупан Домки батьківських прав. Після чого соціальні служби опікуватимуться подальшою долею малюка. Співмешканець Домки Лупан своє батьківство стосовно цієї дитини не визнав.
Антоніна БАБЧУК
30-12-2010, 11:13
Коментарів 0 Переглядів 3 037

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.