RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ще 22 березня пішов із життя чернівчанин Леонід Ліберман, 1946 року народження, відомий мистецтвознавець, літературний критик та колекціонер. Написаний ним тритомник "Світ левкасу" став надбанням відомих світових бібліотек та музеїв. Покійного також було нагороджено премією Міжнародної академії мистецтв у Римі. Тоді казали, що Леонід Ліберман помер природною смертю.

– Лікарі помилилися: його вбили, – повідомив минулого четверга на прес-конференції начальник управління МВС у Чернівецькій області Микола ХАРАБАРА. – За підозрою у скоєнні цього злочину затримано чоловіка й жінку з Хмельниччини. У них вилучено 18 вкрадених із квартири Лібермана картин. Задушили мистецтвознавця телефонним дротом.

Сталося це в одному з бу­динків на вулиці Новикова-Прибоя у Чернівцях, де мешкав колекціонер. Нині квартиру опечатано, на дверях декілька замків.

– Леонід Фроймович мешкав у чотирикімнатній квартирі сам – дружина з сином давно виїхали до США, – розповідає Володимир, один із сусідів покійного. – Дві кімнати завжди були замкнені. Мабуть, там зберігалися художні раритети. А в двох інших господар приймав гостей. Причому його часто відвідували відомі не лише в місті та краї люди, наприклад, наш земляк Ян Табачник. Ліберман був дуже обережним. Злочинці, напевно, добре втерлися йому в довіру, якщо він їх впустив до квартири. Знаю, що лежав він обличчям додолу. Я бачив, що на підлозі залишилася пляма від крові й сукровиці. Мабуть, кров пішла носом, коли вдарився об підлогу. Кажуть, злочинці спіймалися на тому, що продавали у Кам’янці-Подільському картини, викрадені з квартири Лібермана.

Ще дехто з сусідів каже, буцім­­то напередодні вбивства у квартирі Леоніда Фроймовича було гучне застілля. Що розповідають затримані, наразі невідомо, бо розслідування кримінальної справи лише розпочалося.

Є й запитання: чому помилилися судмедексперти, називаючи смерть мистецтвознавця природною? На жаль, поспілкуватися з судмедекспертом, який здійснював розтин тіла, нам не вдалося. Він відмовився щось коментувати, пояснюючи це тим, що кримінальну справу ще не закрито. Однак із поінформованих джерел нам стало відомо, що паталогоанатом себе винним не визнає. Навпаки, саме він вказав на те, що покійного вбили. І навіть сказав, як саме це зробили, що потім на відтворенні події підтвердив підозрюваний у скоєнні злочину. Але спочатку, на первинному етапі проведення розтину, було виявлено таку причину смерті – ішемічна хвороба серця. Під час розтину здійснювали забір біоматеріалу для проведення додаткових методів дослідження, зокрема медико-криміналістичних та судово-гістологічних. А тривалість їхня чимала – до трьох місяців. Після результатів досліджень судмедексперт зробив висновок, що причина смерті – насильницька. Висновок лікар подав правоохоронцям, а ті розпочали розслідування. Припускають, що останні відмовляли у порушенні кримінальної справи ще до отримання остаточних медичних висновків, але втрутилася прокуратура. Наскільки це правда, наразі невідомо – зачекаємо судового рішення. Медики ж вважають, що подібні випадки в практиці судмедекспертизи непоодинокі, причому пов’язані вони не з халатністю експертів, а з довготривалістю медичних досліджень.
Василь ГРИНЮК
29-07-2010, 11:19
Коментарів 0 Переглядів 3 601

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.