RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Квартири стануть недоступними


Протягом останніх трьох місяців ринок нерухомості кілька разів "прокидався" і "засинав". Через урядові експерименти люди галопом бігли до нотаріусів, втрачали й переплачували тисячі доларів, щоб встигнути оформити угоди купівлі-продажу майна.

Очікувати рівної роботи ринку нерухомості і нині не доводиться. Хоча всі буковинці, які хотіли щось продати, купити чи оцінити, могли скористатися тримісячними канікулами. Нині цей термін закінчився, і вже 1 листопада повинні набути чинності нові правила оцінювання майна.
– Після 1 серпня, коли стало відомо, що запровадження нових правил оцінювання відкладають, більшість покупців та продавців нерухомості заспокоїлася. Адже у них з’явилися додаткові три місяці. У вересні угод купівлі-продажу майже не було, – каже Віталій АВДЄЄВ, чернівецький ріелтор. – Тепер, напередодні 1 листопада, чернівецький ринок нерухомості знову пожвавився.

Нове оцінювання знову можуть відкласти

Надія ТОВАРНИЦЬКА, керівник фірми, яка займається оцінюванням, каже, що ось-ось отримає новий сертифікат, який дозволить здійснювати оцінку по-новому. Згідно з інформацією управління фонду державного майна в області, нові сертифікати отримали три суб’єкти оціночної діяльності та дев’ять підрозділів.

– Чи набуде чинності у листопаді постанова Кабміну №231 і що буде далі, наразі важко прогнозувати. Цілком імовірно, що нові правила так і не запрацюють. Бо вже нині у постанові є поправки, згідно з якими правила оцінювання, за якими оцінювали майно у жовтні, діятимуть до 1 лютого, – каже Надія Товарницька. – Навздогін листопадовим змінам може з’явитися і їхнє чергове відтермінування або й скасування. Вважаю, що варто відтермінувати, бо є ще чимало запитань щодо реєстрування у фонді, звірки у нотаріусів тощо.

За словами спеціаліста, нова система оцінювання досить прогресивна і потрібна. Якщо вона запрацює, зможе побороти безлад, який нині існує на ринку оцінювання нерухомості.

– Система відсіє неякісних оцінників, збільшить надходження до бюджету. Крім того, ті, хто отримав сертифікат, будуть зобов’язані об’єктивно оцінювати ринок. Адже всі оцінки реєструватимуть у фонді держмайна. І якщо хтось необ’єктивно оцінить, це одразу вилізе в ціновому коридорі, – впевнена чернівецький оцінювач.

Водночас опитані оцінники неофіційно розповіли "МБ", що більшості заново сертифікованим спеціалістам довелося чимало заплатити за свої сертифікати. Саме цим і пояснюється така незначна їхня кількість – в Україні їх лише 319.

До ціни треба додати тисячі

Чи достатньо області дев’яти суб’єктів оцінювання стане зрозуміло згодом, коли запрацює ця система. Самі ж учасники ринку зізнаються, що і раніше активно функціонувало тут не більше десятка оцінників.

Також нас, споживачів, цікавить, чи працюватимуть вони сумлінно, чесно і відкрито.

А ще ціни за послуги однозначно зростуть. У цьому зізнаються самі оцінники. Але на скільки саме, не знають. Можливо, удвічі, але точно не в десятки разів. Адже оцінювання відбуватиметься автоматизовано, і варіант "взяв, скільки сам захотів" не пройде. Нині оцінювання ділянки землі коштує від 400 гривень, 550-600 – оцінювання квартири, 650-700 – будинку.

Чи виграємо ми від переходу на нову систему оцінювання?

– З нашою системою оподаткування – сумніваюся, – вважає В. Авдєєв. – Щоб укласти договір купівлі-продажу нерухомості, учасникам угоди потрібно заплатити від експертної оцінки два відсотки обов’язкових платежів (1% – у пенсійний фонд, 1% – державне мито). Також треба врахувати й нотаріальні послуги, які коливаються в межах 2000-2500 гривень. Але якщо з моменту отримання продавцем у власність цього майна (приватизація, дарування, купівля, обмін) не минуло трьох років або продавець у цьому календарному році продавав щось із нерухомості, він додатково повинен сплатити 5% податку з доходів фізичних осіб. Давайте змоделюємо ситуацію і порахуємо витрати сторін під час укладання договору купівлі-продажу.

Для прикладу візьмемо двокімнатну "хрущовку" у випадку, де власнику потрібно платити 5% податку. Вартість такої квартири у Чернівцях приблизно становить 40 тисяч доларів. 2% + 5% від 40 тисяч. Ми отримали: 2800 доларів (7%) + 300 доларів (нотаріальні послуги) = 3100 доларів, а це більше 25 тисяч гривень додаткових витрат. І це лише за двокімнатну "хрущовку"! Що говорити про дорожчі квартири, будинки, земельні ділянки?

Ріелтори та нотаріуси очікують, що з листопада знову ринок нерухомості загальмується, зменшиться кількість угод і, як наслідок, надходжень до бюджету.
Ліна НАГІРНЯК

Офіційно

1 листопада 2013 року набуде чинності постанова Кабінету Міністрів від 4 березня 2013 року №231, згідно з якою оцінювання нерухомого майна можуть здійснювати лише спеціалізовані суб’єкти оціночної діяльності, які мають відповідний сертифікат на здійснення такої діяльності. З цього дня громадяни можуть укладати будь-які угоди з нерухомістю, у тому числі із землею, та рухомим майном (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) винятково за наявності спеціальної оцінки для цілей оподаткування. Без такої оцінки нотаріуси мають право відмовити громадянам у посвідченні угод купівлі-продажу, обміну, дарування, видачі свідоцтва про право на спадщину тощо.
1-11-2013, 13:07
Коментарів 0 Переглядів 2 777

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.