RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На ринку нерухомості – колотнеча


"Такого "дурдому", як нині, ще не було. Люди панікують, хапають усе. Хтось поступається, хтось – переплачує. У людей, виявляється, багато грошей", – кажуть ріелтори, шоковані нинішньою ситуацією на ринку нерухомості.

Наразі буковинці поспішають оформити право власності. Нотаріуси завалені роботою. У нотаріальних конторах черги. Експерти припускають, що це сплановане розхитування вторинного ринку (не без допомоги урядових новацій), щоб підвищити попит і ціни.

– Нині в законодавстві чимало неточностей, – розповів один із буковинських нотаріусів. – Одна суперечить іншій. Наприклад, новації з оцінюванням об’єктів, які мали б запрацювати з 1 серпня, суперечать іншим чинним нормам. Введення закону відклали, але люди масово побігли до нотаріусів. Тепер, очікуючи вересня, знову біжать щось оформляти, купувати, продавати. Згодом, перед листопадом, знову будуть зміни. Урядові зміни нічого доброго не несуть, лише колотять людьми.

Нерухомість через паніку подорожчала

Ріелтори кажуть, що ціни на нерухомість через цю колотнечу і справді зросли на п’ять-сім відсотків. При тому, що закони ще не увійшли в дію. Як зміниться ринок із вересня, варіантів багато: ціни можуть впасти, можуть зрости, а, можливо, через кілька місяців люди взагалі припинять купувати й продавати, а більш актуальною буде оренда, як це є за кордоном.
Причину збурення приписують постанові Нацбанку, згідно з якою з 1 вересня обмежується гранична сума готівкового розрахунку до 150 тисяч гривень. Це означає, що кошти за квартири, машини, оренду майна, операції із землею, які підлягають нотаріальному посвідченню, повинні рухатися в безготівковій формі. Учасники ринку зізнаються, що постанова не страшна й нічого надзвичайного вона не передбачає. Люди не бояться офіційного обігу коштів. Адже й нині фізичні та юридичні особи активно користуються послугами фінустанов, відкривають рахунки, перераховують кошти.
Заступник голови Нацбанку Віра РИЧАКІВСЬКА сказала, що суспільство дозріло до безготівкових операцій. А із цією постановою розрахункові операції не перейдуть у тінь.

Опитані "МБ" банкіри також оптимістично характеризують нові правила. Вони запевнили, що з вересня навряд чи підвищуватимуть тарифи на певні види банківських послуг. Адже фінансових установ на ринку чимало й кожен банк зацікавлений у клієнтах. Більше того, деякі банкіри припустили, що своїм постійним клієнтам, коли їм доведеться відкривати рахунок чи переслати значну суму за угодами купівлі-продажу, пропонуватимуть індивідуальні знижені тарифи.

"Ці нововведення не збільшать доходи в бюджет"

Саме в лояльності банківських тарифів і сумніваються ріел­тори та експерти на ринку нерухомості. Є побоювання, що банки навпаки можуть неофіційно домовитися про нижній поріг розцінок. І людині, куди вона не пішла б, запропонують послуги, які виллються в значну або дуже значну копійчину.

– Досвід показує, що будь-які державні чи урядові нововведення тягнуть за собою прояви монополізації та контролю за ринком, – вважає Віталій АВДЄЄВ, директор агентства нерухомості "Константа". – Очікується, що через вересневі зміни від 1,5 до 4 відсотків від суми доведеться віддати банкам. Це може призвести до помітного зменшення кількості угод купівлі-продажу. Очікуємо, що попит на ринку нерухомості з 1 вересня зменшиться.

Послуги банків і нині недешево коштують. Наприклад, залежно від банку, відкриття рахунку – 30-50 гривень, комісія за перекази з одного рахунку на інший у межах одного банку – 250 і більше гривень, переказ коштів із поточного на інші рахунки – до 500 гривень, а ще за обслуговування рахунку, зарахування й зняття коштів тощо.

Ріелтори підрахували, що укладання договору купівлі-продажу для кожної зі сторін може зрости до 1000 доларів (нині сторонам коштує це в середньому по 300 доларів).

– Інші держави намагаються здешевити перехід права власності, а в нас все відбувається навпаки. Чим дешевша вартість оформлення, тим активніший ринок. Гадаю, ці нововведення не збільшать доходи в бюджет, як очікувалося, а лише зменшать їх, – припускає В. Авдєєв.

За його словами, подібна ситуація вже спостерігалася на ринку нерухомості. 2004 року уряд за ініціативи Пинзеника запровадив 13-відсотковий податок на операції із продажу нерухомості. Через це на ринку стався колапс: він був майже паралізований. Коли цей податок скасували, ринок знову ожив.

Ні для кого не секрет, що люди за квартири, землю здебільшого розраховуються валютою, хоча й в угодах нотаріуси зазначають гривні. Із вересня обов’язково потрібно буде оперувати гривнею. Але експерти впевненні, що люди не довіряють рідній валюті й все одно переводитимуть отримані кошти в долари чи євро. На подвійній-потрійній конвертації разом із послугами банків люди втрачатимуть тисячі. Тому й зчинилася паніка. Очікується, що й ринкова вартість нерухомості буде переглядатися.

Уже нині люди шукають можливості обійти нові закони: ні продавці, ні покупці не хочуть платити більше. Тож домовляються купувати квартиру частинами. Чи, скажімо, виплачувати кошти поступово. Адже нині ніхто не забороняє вказувати в угоді, що оплата буде частинами.
Ліна НАГІРНЯК

ОФІЦІЙНО
З 1 вересня 2013 року гранична сума розрахунків готівкою протягом одного дня:

 між підприємствами (підприємцями) становить 10 000 гривень;
 між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не повинна перевищувати 150 000 гривень;
 між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, становить не більше
150 000 гривень.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 150 000 гривень, шляхом перерахування коштів із поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки, у тому числі на депозит нотаріуса, на окремий поточний рахунок у національній валюті. (Із постанови НБУ)

Думка
За все банк візьме комісійні

Анатолій ТОПАЛ,
директор "Недержавного експертного бюро":
– У нас розрахунки всі йдуть у валюті. В якій? Українській! А зберігаються в якій? В американській! Покупець принесе мішок доларів у банк, обміняє їх на гривню, покладе на рахунок і надішле їх покупцеві. За всі ці операції банку потрібно буде заплатити комісійні.
20-08-2013, 12:54
Коментарів 0 Переглядів 2 949

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!