RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буковинські річки врятують сухі кар’єри


Саме розробка родовищ сухим способом є оптимальною альтер­нативою та єдиним екологічно прийнятним методом, який врятує регіон від варварського видобування гравію та піску з гірських річок. Загальновідомо, що черпання гравію завдає непоправної шкоди природі – руйнує русла річок та викликає повені.

Вагомий внесок у вирішенні цієї проблеми – відкриття нового щебеневого підприємства в селі Іспас Вижницького району
Чернівецької області. Переробний комплекс відкрили на базі Майдан-Іспаського родовища піщано-гравійної сировини, який вважається одним із найбільших у Європі.

Проект реалізується міжнародним концерном "Лафарж" спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку. Поява таких потужних і впливових організацій на Буковині виносить на новий рівень розвиток промисловості регіону та покращує ділове середовище краю.

Компанія "Лафарж", яка володіє в Україні підприємствами з виробництва щебеню в Рівненській, Київській та Чернівецькій областях, працює ще в 64 країнах світу і є світовим лідером у виробництві будівельних матеріалів: цементу, щебеню та бетону.

Міжнародний концерн принесе в регіон високі екологічні стандарти й сучасні технології видобутку. Тому ані річці, ані громаді загрози нове підприємство не несе, що підтверджується численними висновками ряду експертів із питань захисту навколишнього середовища. Навпаки, з відкриттям підприємства тут очікують на покращення – надходження до бюджету та нові робочі місця.

В Іспасі компанія "Лафарж" вироблятиме щебінь із сировини, добутої саме із сухого кар’єру. Потужність переробного комплексу становить 600 тисяч тонн продукції на рік. Виробництво щебеню та будівельного піску здійснюється на сучасному ірландському пересувному дробарно-сортувальному комплексі з високою ефективністю. Усі установки мобільні та малогабаритні.

Слід також зазначити, що завдяки сучасним технологіям переробки та виробництва, продукція Іспаського заводу сертифікована та відповідає високим світовим стандартам з якості. Її постачатимуть не тільки на Буковину, а й у весь Західний регіон. Окрім того, розглядається можливість виходу Іспаського щебеню та піску на ринки сусідніх країн.
Тож прихід європейської компанії дозволить усунути таке ганебне явище, як варварський видобуток гравію з русла річки, сподіваються в Чернівецькій обласній державній адміністрації.

З нагоди відкриття кар’єру до Іспасу прибули посол Франції в Україні, голова Чернівецької
облдержадміністрації та замісник директора ЄБРР в Україні. Позитивні сторони приходу міжнародного концерну в регіон окреслив голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. "Компанія запровадить сучасні технології, які відповідають найвищим екологічним стандартам у світі, новітні технології переробки, які підвищать якість будівельних матеріалів у Чернівецькій області, створить нові робочі місця. Не менш важливими є стандарти компанії, які вона буде реалізовувати в області: стандарти безпеки, гігієни, оплати праці", – зазначив губернатор.

Основний пріоритет у роботі групи "Лафарж" – турбота про здоров’я та безпеку працівників. У компанії існують своя політика та правила техніки безпеки, затверджені вищим керівництвом компанії та підписані всіма працівниками "Лафарж" у світі. Від кожного з них (так само як і від підрядників) контролюється суворе дотримання норм національного законодавства в галузі безпеки та корпоративних виробничих стандартів. За останні три роки діяльності компанії в Україні на її промислових об’єктах не було жодного нещасного випадку. Не менш важливий принцип діяльності компанії – збереження навколишнього середовища та забезпечення якості продукції. При цьому компанія дотримується зваженої цінової політики, завжди продаючи найкращий продукт за найбільш оптимальною та конкурентною ціною.

Проект починався й реалізовувався непросто: інвесторам довелося відчути на собі всі "принади" української бюро­-кратії. "Заважали позапланові перевірки різних контролюючих організацій, через що ми запізнилися з відкриттям цього об’єкта на два роки, – розповів на презентації кар’єру Олександр Скрипник, генеральний директор "Лафарж Щебінь Україна". – Дозвіл на користування надрами отримали ще 2008 року. За цей час було здійснено монтаж дробарно-сортувального заводу та здійснені пусконалагоджувальні роботи. Виробнича потужність підприємства – 600 тисяч тонн продукції, хоча воно здатне виробляти й набагато більше".

Та на відкритті панувала атмосфера свята, і на труднощах не наголошували. Зрештою, отримавши запевнення в підтримці від губернатора області, інвестори сподіваються на вирішення проблем найближчих часом.

"Немає жодних перешкод для співробітництва України й Фран­ції. Тому відкриття кар’єру – це лише початок тісного співробітництва, яке дозволить брати участь у будівництві будинків та доріг, не добуваючи гравій із річок. Вважаю, що стандарти "Лафарж" цьому сприяють, – каже посол Франції в Україні Ален Ремі. – Україна – це країна, яку ми першою зустрічаємо при виїзді з Євросоюзу, це найближча й найдоступніша країна. А тому ми старанно працюємо, щоб подолати всі перешкоди. Проблеми та труднощі, звісно, є, та ми готові їх вирішувати".

Задоволений співпрацею з "Лафарж" і сільський голова Іспасу Михайло Андрюк. "На соціальний розвиток села компанія вже виділила 800 тисяч гривень, які пішли на ремонт школи, дитсадка, доріг та інші цілі. Також 34 мешканців Іспаса отримали тут роботу, якою дорожать, адже середня зарплата становить 5000 гривень. Високоякісна продукція кар’єру реалізується за цінами нижче середньоринкових. Та й техніка безпеки на підприємстві на високому рівні. "Добро" на експлуатацію підприємства дали й державні та громадські екологічні служби", розповідає війт.

Вигідним і корисним буде кар’єр і для Прикарпаття, яке безпосередньо сусідить із Вижницьким районом. Вже незабаром 400 тисяч тонн продукції буде відправлено на Коломийщину, де будують великий лісопереробний завод. Це, до речі, врятує й русла прикарпатських річок, звідки гравій, на жаль, досі добувають примітивними технологіями.
Василь ГРИНЮК
1-08-2013, 10:59
Коментарів 0 Переглядів 3 039

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!