RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Податки – з повітря
Нині закинуті автомобілі не утилізують: те, що не розтягнули, іржавіє та роками розсипається просто неба

Із пересічних громадян чиновники та депутати хочуть стягувати нові податки та різноманітні збори. Ними планують обкласти не лише торгівлю автомобілями, але й продаж побутової техніки, харчів та одягу. Під прицілом нібито імпортери та закор­донні виробники, але розплачуватися доведеться споживачам.

Дір у бюджеті надто багато, тим паче українці помітно збагатіли (днями президент Янукович вихвалявся, що реальні доходи в нас із вами зросли). Тому є звід­ки платити нові податки, які цього року особливо активно намагаються вигадати як народні депутати, так і урядовці.

Податки просто підвищать ціни

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту внести зміни до Митного кодексу, щоб запровадити екологічний податок для утилізації автомобілів, які відпрацювали свій термін. Розмір такого податку коливатиметься від 500 до 3500 доларів залежно від автомобіля. Платитимуть його імпортери й лише за авто, вироблені за межами України.

– Якщо випускають транспортний засіб, то хтось повинен платити гроші за його утилізацію. Нині в нашій країні заїдь у будь-який ліс – там покришки валяються, акумулятори, деталі від автомобілів. Щоб не засмічувати країну, у нас повинні бути заводи з переробки, – зазначив народний депутат, причетний до автомобільного бізнесу, Таріел ВАСАДЗЕ.

Справді, така програма працює у всіх розвинутих країнах – там люди сплачують кошти за утилізацію своїх авто.

– У нас вона навряд чи працюватиме, бо на кожну машину, яка б вона не була стара, знайдеться свій покупець, – вважає Андрій ПОРОШЕНКО, експерт автомобільного ринку. – Утилізаційний збір буде ще одним додатковим податком, який заплатить кінцевий споживач. Імпортер, який везтиме авто з Німеччини, Японії, під час перетину кордону сплачує чимало зборів, які він закладає в ціну товару. У всьому світі бідніші платять менше податків, а заможні – більше. У нас усе навпаки.

– Щойно держава починає регулювати будь-який ринок, завжди за все платить споживач, – каже експерт. – Якщо обмежують ввезення імпортних авто на український ринок, а Україна виробляє недостатньо якісних автомобілів, то на ринку помен­шає пропозиції. Це автоматично призведе до збільшення ціни на цей товар. У Верховній Раді сидять всі псевдовиробники вітчизняних автомобілів. Замість того, щоб підвищувати якість своєї продукції, намагатися робити свою продукцію більш конкурентно спроможною, починають "дбати" про наповнення бюджету. Але відомо, чим це закінчиться: бюджет нічого не отримає, українці не матимуть доступної якісної продукції, а олігархи далі багатітимуть за наші кошти.

Гроші стягнуть нібито "на благо"

Вітчизняні автовиробники фіксують збільшення об’ємів виробництва. Вони кажуть, що це заслуга спецмита, яке запровадили на імпортні автомобілі з малим об’ємом двигуна. Очевидно, цей податок так сподобався законотворцям, що вони почали розмножувати ідеї, які дедалі менше межують зі здоровим глуздом.

Так, прикриваючись благими намірами захистити авторське право на музику та відеоролики, хочуть з імпортерів чи продавців цифрової техніки стягувати спеціальний збір. Новий податок автоматично увійде у вартість техніки. Тому варто очікувати подорожчання ноутбуків, планшетів, мобільних телефонів, музичних центрів тощо.
Не менш дивною виглядає ідея Кабміну стягувати податки з туристів, які виїжджають відпочивати за кордон: у межах одного відсотка з мінімальної зарплати.

Також знову хочуть повернути збір із валютних операцій. Один відсоток від безготівкової купівлі валюти планують стягувати з імпортерів, щоб закрити діри Пенсійного фонду. Бізнес вже попередив, що ці витрати увійдуть до вартості товарів імпортного та вітчизняного виробництва. Тому неминуче підвищаться ціни на харчі, одяг, побутову техніку, будівельні матеріали тощо.
Ліна НАГІРНЯК
14-06-2013, 13:36
Коментарів 0 Переглядів 2 525

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.