RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Скільки реально коштує одяг і взуття, а скільки доводиться віддавати як накрутку посередникам-торгівцям – щоби з’ясувати це, ми вирушили на гуртовий сектор Калинівського ринку.
– Купила дитині куртку за 200 гривень, а тут глянула – й аж очам не повірила – така сама коштує 80! – схвильовано розповідає відвідувачка гуртових рядів. – А мене ж продавець так переконував, що це польська, що він майже нічого на ній не заробляє, навіть десятки не хотів уступити! А тут кажуть, що куртка китайська... І нічого тепер не доведеш.
В іншому ряду стала свідком конфлікту. Жінка віком приблизно 35 років кричала на продавця, щоби той повернув їй гроші, бо в іншому місці базару знайшла такі ж босоніжки вдвічі дешевше. Продавець обмежився відмовкою – мовляв, грошей зараз не має, може віддати лише тоді, коли продасть босоніжки. Знервована молодиця жбурнула босоніжки на прилавок зі словами: "Йду куплю такі самі, тільки за нормальну ціну! Я періодично буду навідуватися, щоби забрати свої гроші. Сподіваюся, ви їх швидко продасте".
Поспілкувавшись із продавцями, я дізналася, що такі ситуації трапляються майже щодня. Різниця ж цін на один і той самий товар у різних торгових точках вражає. Навіть в одному кіоску на гуртових рядах речі поштучно майже вдвічі дорожчі, ніж якщо брати по три-десять штук. Так, одна майка коштує 30 гривень, три – 45 (по 15 грн за одну).
Скажімо, літнє взуття неподалік входу на "Калинці" продають за 360 гривень. У віддаленіших рядах точнісінько таке ж – по 200-240. А в одному з магазинів міста натрапила на розпродаж за 60 гривень за пару аналогічних босоніжок.
"Людина, яка приїхала з іншого міста чи з села, навіть не підозрює, що Калинівський ринок – це ціла система. Хто її не розуміє, платить удвічі більше", – такий висновок зробив один із постійних відвідувачів ринку.
Накрутки на одязі та взутті залишаються високими як на ринку, так і в магазинах.
"У перші дні продажу нових колекцій націнка становить мінімум 100 відсотків, а може сягати й усіх 300, – розповів фахівець одного з магазинів одягу. – Як правило, продавши першу третину партії одягу покупцям, які не шкодують коштів на гардероб, бізнесмен повертає свої витрати. Продавши ще третину партії, він уже отримує прибуток. Остання третина, яка зазвичай залежується до сезону знижок, розпродується відсотків на 50 дешевше. Однак навіть тоді бізнесмен не опускає ціну нижче гуртової".
Чим більше перекупників – тим дорожче
Євген Житарюк, економіст
– Держава впливає на ціноутворення лише на товари першої необхідності, адже ними користуються незахищені верстви населення. В усьому іншому – кожен сам собі господар.
Купити на ринку одяг гуртом і тут же перепродати його втридорога – в цьому немає нічого несправедливого. Просто працює правило дистрибуційної піраміди. Продаж на кожному наступному етапі збільшується в ціні від попереднього. Тобто, чим менше було посередників-перекупників на шляху від виробника товару до споживача, тим дешевше коштуватиме річ.
Зараз пропозиція значно перевищує попит. Деякі підприємці на конкретному товарі мають 60-80 відсотків від минулорічних обігів. Мабуть, через ці втрати і не зменшують розмір націнок.
НА ЗАМІТКУ
Як заощадити?
Не поспішайте купувати перше-ліпше, порівняйте ціни.

На базарі не погоджуйтесь платити одразу. Ціна завжди розрахована на невелику знижку.

Коли курс іноземних валют зростає, вигідніше розміняти валюту і розрахуватися гривнями.

По можливості купуйте гуртом – скооперувавшись зі знайомими, вигідніше брати дрібні речі упаковкою і заощаджувати таким чином до половини ціни.

Товар обирайте якісний, щоби не платити двічі.

Важливо бути постійним клієнтом у порядних продавців.

При покупці домовтеся про обмін чи повернення товару в разі необхідності.

Керуйтеся здоровим глуздом і не зважайте на умовляння продавців.

Альтернативою купівлі нового одягу є пошиття в ательє та стокові
магазини.

Якщо плануєте поїхати за кордон, скористайтеся цією нагодою, щоби придбати одяг для всієї сім’ї. Зі знижкою там можна значно дешевше, ніж у нас, придбати
хороші речі.
ПРЯМА МОВА
Алла, підприємець:
– На ринку є два види товару: українського виробництва і привезений із-за кордону. Імпортні речі значно дорожчі, ніж аналогічні нашого виробництва. Існує багато факторів, які впливають на ціну закордонних товарів. По-перше, вже закупівельна ціна турецького товару вища, ніж у нас. По-друге, важливо, наскільки велика партія: чим більше купуєш, тим дешевше обходиться. Про митницю, гадаю, знають усі, а також витрати на дорогу та податки. Але найбільше остаточна ціна залежить від того, як купувати: гуртом чи вроздріб. Я налагодила зв’язки з хмельницьким та харківським підприємствами. Вони мені постачають товар, який за якістю не відрізняється від турецького, зате ціни нижчі. Маю постійних клієнтів, які гуртом закуповують товар і тут же перепродують. При цьому в мене націнка приблизно 20 відсотків, а в них – значно більше. Ось і виходить, що я все організовую, везу, планую, а найбільше чистого прибутку отримують перекупники.
Олена, роздрібний покупець:
– Звісно, ми переплачуємо! Я розумію, що підприємці багато витрачаються, щоби вітрина була яскрава, щоби їхній товар був максимально ексклюзивним, але все одно…. На одних джинсах вони заробляють не менше 100 гривень. Впевнена, що сплачую більше не за якість, а за доставку, ну і в особисту кишеню. На базарі взагалі немає якісного товару, а ціни просто космічні.
Тетяна, гуртовий покупець:
– Гуртові ціни мене влаштовують майже завжди. А якщо маєш особисті контакти з продавцем-гуртовиком і регулярно в нього купуєш, можна отримати додаткову знижку. Щоби заощадити, намагаюся купувати для себе білизну, колготи, футболки, шльопанці чи інші речі гуртом із розрахунком на майбутнє, або ділюсь із сусідами, родичами.
23-06-2009, 10:31
Коментарів 0 Переглядів 18 482

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.