RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У пенсіонера Олександра ШЕВЦОВА термін дії депозиту в "Укрпромбанку" закінчився 10 лютого. На той час в установі вже запровадили тимчасову адміністрацію і піврічний мораторій на зняття депозитів. Як розповідає чоловік, на депозит поклав 2740 євро – спільні з дружиною заощадження. А тепер не знає, до яких кроків вдатися, щоби якнайшвидше забрати їх з банку.
– Гроші щоразу ставили на місяць, а потім продовжували термін. 10 лютого, коли я звернувся до банку, мені категорично відмовили видати гроші. Просто сказали, що грошей немає, не пояснили коли прийти, що робити… Написав заяву в їхній центральний офіс, там сказали, що направили до Києва, – каже чоловік.
Пенсіонер оббивав пороги усіх можливих інстанцій. Ніщо не допомогло – ні скарги, ні довідка про поганий стан здоров’я дружини. З управління Нацбанку в області він отримав лист, в якому пенсіонерові пояснили, що, згідно з договором, банк повинен повернути повністю вклад, але, згідно з постановою НБУ, в "Укрпромбанку" призначено тимчасову адміністрацію строком на один рік та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів на шість місяців – з 21.01.2009 до 21.07.2009. Крім того, чоловікові порадили звернутися до тимчасової адміністрації в Києві або до суду за захистом своїх інтересів.
Як пояснила Людмила ПОГОРІЛКО, заступник керуючого Чернівецькою філією "Укрпромбанку", з часу введення тимчасової адміністрації та запровадження мораторію на задоволення вимог кредиторів ситуація наразі не змінилася. Відсотки за депозитами вкладникам повертають, а ось самі вклади – ні. Це стосується і тих депозитів, термін дії яких закінчився до запровадження мораторію, і вже під час його дії. Вкладникам натомість пропонують продовжити депозити на чотири, шість, дев’ять та 12 місяців. Запровадження тимчасової адміністрації покликано відновити фінансовий стан установи. У банку переконані, що впораються з ситуацією.
Марина КАРАСЬОВА

ОФІЦІЙНО
Відповідно до статті 85 закону "Про банки та банківську діяльність", мораторій на задоволення вимог кредиторів поширюється на зобов’язання, строки виконання яких настали до призначення тимчасової адміністрації. Мораторій не поширюється на обслуговування поточних операцій, здійснюваних тимчасовим адміністратором, на вимоги щодо виплати зарплати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю громадян, авторської винагороди, а також на задоволення вимог кредиторів, що виникли в зв’язку із зобов’язаннями банку під час здійснення тимчасової адміністрації банку.
НБУ оприлюднив список телефонів довіри своїх територіальних управлінь, де можна поскаржитися на банки. У Чернівецькій області з проблемними питаннями клієнтам банків пропонують телефонувати за номером (0372) 58-41-37.

Банки, де діють тимчасові адміністрації Нацбанку:
"Промінвестбанк"
"Укрпромбанк"
"Національний кредит"
"Причорномор’я"
"Київ"
"Надра банк"
"Західінкомбанк"
"Одеса-Банк"
"Трансбанк"

Можливі варіанти, як повернути гроші:
Якщо в одному банку є кредит і депозит (ваш або ваших близьких), можна спробувати домовитися про взаємозалік.
Якщо закінчився термін депозитного договору, можна перевести гроші на поточний рахунок. Хоча гроші з картки не знімете, але в магазині розрахуватися можна.
Можна скористатися цільовою депозитною програмою банку.
Написати скарги в НБУ, управління захисту прав споживачів, прокуратуру тощо.
Добитися, щоби банк у письмовому вигляді оформив відмову видати депозитні кошти, і з цим звернутися до юристів, які пропонують послуги з повернення депозитів, або до суду.

ДУМКА ФАХІВЦЯ
Євген Житарюк,
НЕЗАЛЕЖНИЙ ФІНАНСОВИЙ РАДНИК:
– Спілкуватися з банком потрібно не усно, а неодмінно письмово – писати заяви з вимогою повернути вкладені кошти. У разі дострокового зняття тимчасової адміністрації, тобто якщо банк раніше відновить свій фінансовий стан, до виконання насамперед візьмуть письмові заяви. Якщо в банку пропонують продовжити депозит, це можна зробити, але не погоджуватися на шість місяців, а тільки на короткий термін, саме через те, що мораторій можуть зняти достроково. Другий варіант – звернутися до суду. Причому кошти, і це оговорюється в депозитному договорі, банк повинен повернути в тій валюті, в якій було оформлено вклад.
5-03-2009, 10:23
Коментарів 0 Переглядів 8 471

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.