RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчанка Лариса уже кілька днів оббиває банківські пороги. Жінка відкладала кошти, щоби син міг вступити до вузу. Зберігала їх на депозиті в "Укрпромбанку". Термін дії депозиту закінчився 23 січня, але гроші забрати так і не вдалося.
– 23 січня прийшла у своє відділення, а мені кажуть: грошей не даємо, бо є постанова НБУ, банк у складному становищі, – розповіла жінка. – Сказали, що поскаржитися можу лише керуючому. Я пішла в головний офіс. Там відповіли, що керуючий у відрядженні, пішла до заступника, кажу: "Мені треба гроші". А вона мені відповідає, що нам не ваші гроші треба рятувати, а банк. І показує якийсь документ, що термін повернення депозитів продовжений на 183 дні. У понеділок, 26 січня, приходжу ще раз. Мені показали вже іншу постанову, сказали, що мені не допоможе ходіння, що треба укладати договір на продовження депозиту, бо інакше банк користуватиметься моїми грішми, а мені не нараховуватимуть.
Чернівчанка каже, що її майже змусили підписати договір на продовження строку дії депозиту на півроку. "Чому, коли депозити закликали вкладати, "Укрпромбанк" усюди рекламувався, а коли таке сталося, нічого не пояснюють?! – обурюється вкладниця. – Люди, які приходять за вкладами, у відчаї, пенсіонери просто трусяться, декому погано стає..."
У Чернівецькій філії банку повідомити, скільки буковинців зберігають у них вклади, відмовилися. Обмежилися офіційною інформацією.
– Для створення сприятливих умов для відновлення фінансового стану банку Національним банком України введено мораторій на задоволення вимог кредиторів нашого банку строком на шість місяців, – пояснив Станіслав КШЕВИНСЬКИЙ, керуючий Чернівецькою філією ТОВ "Український промисловий банк". – Мораторій діятиме з 21 січня до 21 липня. Впевнений, що до 21 липня ми впораємося з ситуацією і банк знову працюватиме у звичайному режимі.
Наразі в "Укрпромбанку" тим клієнтам, які через запровадження мораторію не можуть отримати свої депозити, строк дії яких завершився, пропонують їх продовжити. Вкладник по суті продовжує депозитний договір до 21 липня, щоби потім отримати свої кошти з відсотками. Більшість клієнтів, за словами керуючого, погоджуються на таку пропозицію.
Надія МАКУШИНСЬКА

ДОВІДКА
Національний банк із 21 січня ввів тимчасову адміністрацію в "Укрпромбанк", повідомляється на офіційному сайті банку. Також введено мораторій на задоволення вимог кредиторів "Укрпромбанку" терміном на шість місяців. Фахівці пояснюють, що запровадження мораторію дозволяє банку відкласти до 21 липня повернення тих депозитів, термін дії яких закінчився до 21 січня і які з якихось причин не були забрані власниками.
Запровадження тимчасової адміністрації в "Укрпромбанку" стало першим випадком санації (оздоровлення) банку зі статусом "ощадний", тобто такого, де депозити населення становлять понад 50 відсотків пасивів. З початку фінансової кризи тимчасову адміністрацію було запроваджено також у "Промінвестбанку".

Мовою закону
Чому в банку запроваджується мораторій і що він означає для вкладників, пояснює Закон України "Про банки і банківську діяльність". Ось деякі витяги з нього:

Національний банк України зобов’язаний призначити тимчасову адміністрацію у разі істотної загрози платоспроможності банку.
З метою створення сприятливих умов для відновлення фінансового стану банку Національний банк України має право введення мораторію на задоволення вимог кредиторів під час здійснення тимчасової адміністрації, але на строк не більше шести місяців. Мораторій на задоволення вимог кредиторів (юридичних або фізичних осіб, яким банк винен кошти) поширюється на зобов’язання, строки виконання яких настали до призначення тимчасової адміністрації.
Мораторій не поширюється на обслуговування поточних операцій, здійснюваних тимчасовим адміністратором, на вимоги щодо виплати заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю та життю громадян, авторської винагороди, а також на задоволення вимог кредиторів, що виникли у зв’язку із зобов’язаннями банку під час здійснення тимчасової адміністрації банку.

РАДИТЬ ФАХІВЕЦЬ
Євген Житарюк,
ФІНАНСОВИЙ РАДНИК
– Люди, у яких закінчився термін дії депозиту, мають повне право вимагати свої гроші. Але для цього потрібно не сваритися з банківськими працівниками, а спілкуватися з банком у письмовій формі. Слід написати заяву з вимогою повернути вкладені кошти, вказавши свої дані, домашню адресу, номер депозитного договору і термін закінчення строку вкладу. Два примірники цієї заяви надіслати в управління захисту споживачів та обласне управління Нацбанку. У заяві вказати, що ці дві копії надіслані у названі інстанції. А також зазначити, що у разі неповернення коштів ви звертатиметеся до суду.
Заяву потрібно надіслати поштою з повідомленням про вручення або занести до банківського відділення і зареєструвати (секретар повинен поставити вхідний номер на двох примірниках заяви – на тому, що залишається у банку і на тому, що залишається вкладникові).
Якщо на заяву не буде реакції, вкладник має всі шанси добитися правоти в суді. Через суд є шанс добитися повернення також тих депозитів, термін дії яких ще не закінчився. При цьому за послуги адвоката доведеться витратити не менше тисячі гривень.
3-02-2009, 10:37
Коментарів 0 Переглядів 5 512

Теги -

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.