RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Донедавна одним з вагомих аргументів робити ремонт взимку була ціна – сезонні знижки на будматеріали і можливість торгуватися з майстрами. За теперішньої кризи, коли матеріали дорожчають, а люди намагаються економити, що змінилося?
– Зараз закінчується сезон, і попит на послуги знижується, а реально сказати, менше чи ні чернівчани роблять ремонт, можна буде тільки навесні. Наразі бачимо, що ситуація така сама, як і торік, – розповів Петро, виконроб бригади, що ремонтує квартири.
За словами майстра, більшість замовників не економлять, і якщо вже наважилися на ремонт, хочуть щоби і матеріали, і якість робіт були на високому рівні. Причому багато хто прагне раз на три роки оновлювати помешкання. Досвідчені майстри можуть зробити капітальний ремонт двокімнатної квартири (із заміною стелі, підлоги тощо) за місяць-два.
– Нині одразу зробити капітальний ремонт можуть тільки забезпечені люди, – каже майстер Олексій КРИВЕНКО. – Інші зупиняються на легкому косметичному ремонті або поступово ремонтують кімнати, розтягуючи все на два-три роки. За теперішньої ситуації можу порадити робити ремонт, якщо є потреба та гроші, і не відтягувати. Оскільки восени людина починає збирати гроші, а навесні витрати зростають у півтора раза.
Значних знижок
в оплаті роботи
поки що немає
На думку майстрів, поступовий, розтягнений на кілька років ремонт, можливо, і не найкраще рішення (доки дороблять третю кімнату, вже треба ремонтувати першу), але теж вихід, коли доходи обмежені.
Олексій Кривенко не боїться через кризу залишитися без роботи. На його думку, майстрам з репутацією це не загрожує. Хоча житла купують менше, а відповідно, зменшилися потреби в ремонті. З іншого боку, рятуючи гривні, люди, які відкладали ремонт, тепер вкладають заощадження в стіни, стелю та підлогу.
Крім того, як розповідає Петро, із-за кордону повертається багато майстрів, особливо з Польщі та Росії, які тут намагаються створити свої бригади.
– Зарплатня за кордоном вища, але витрати на житло і харчування "з’їдають" значну її частину. І "чистими" сума виходить однакова. Тому багато повертаються, – каже виконроб.
Майстрів стає більше (на радість потенційним замовникам), а роботи менше, тому тепер можна торгуватися. Долар, а то й два на квадратному метрі можуть скинути. Хоча про тотальні знижки не йдеться. "Знижки роблять, коли ціни дуже завищені, а я завжди пропоную нормальну ціну", – каже Олексій.
Майстер краще знає, де шукати будматеріали
Майстер Петро заперечує значне подорожчання будівельних та оздоблювальних матеріалів, і наводить приклад: грунтовка подорожчала на вісім гривень, шпаклівка – на п’ять, але не вдвічі. За теперішньої нестабільної ситуації можна наштовхнутися на різні ціни, але майстри знають, де купувати вигідніше.
Скільки коштує квадратний метр ремонту, загалом сказати важко. Домовлятися потрібно, оглянувши фронт майбутніх робіт.
Найпростіший ремонт двокімнатної квартири, на думку майстрів, нині коштуватиме не менше п’яти тисяч доларів. Не обов’язково зривати підлогу чи стіни до цегли, фахівці можуть якісно оновити помешкання за доступною ціною. А якщо змінювати все, то можна на ремонт витрати і 20 тисяч доларів.
Наприклад, постелити квадрат кахельної плитки в Чернівцях коштує в середньому 10 доларів, хоча можна знайти і за сім, а можна – за 15. Звичайне штукатурення стін – п’ять-сім доларів за метр квадратний, так само оцінюється і робота з гіпсокартоном.
Марина КАРАСЬОВА

ДО ТЕМИ
Перше запитання, що цікавить замовників: де майстри робили попередній ремонт і чи можна подивитися на результати. Переважно фахівці пропонують подивитися каталог зі своїми напрацюваннями.
Майстер повинен мати принаймні 35 років, оскільки в 20 років ще занадто мало досвіду, щоби називатися майстром.
Переважно майстри працюють за рекомендаціями. Хорошого майстра замовники завжди рекомендують одне одному. Рідко бригаду наймають навмання через оголошення.
Коли весь спектр робіт пропонує зробити одна людина-універсал, це повинно насторожити. Електрик не повинен встановлювати сантехніку, а сантехнік стелити паркет. Працювати на одному об’єкті повинні щонайменше троє-четверо майстрів і кожен відповідати за свій фронт робіт.
Не варто економити на здоров’ї, багато будматеріалів виділяють шкідливу "хімію". Справжні фахівці завжди порадять, що купувати не потрібно.
4-12-2008, 11:33
Коментарів 0 Переглядів 2 997

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.