RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Позичити гроші на нове житло стає дедалі важче. У країні збільшується кількість заморожених новобудов. Криза у будівництві зачепить і наше місто: нові квартири стануть меншими за площею. А деякі багатоповерхівки можуть здати зі значними затримками.
Взяти кредит
майже неможливо
– Немає в людей грошей, – розводить руками Василь МОРОЗ, керівник фірми "Чернівціжитлобуд". – У майбутніх багатоповерхівках цієї фірми вже не буде трикімнатних апартаментів площею понад сто квадратних метрів, як раніше. Квартири будуть більшими, ніж "чешки" чи "хрущовки", але про минулий простір доведеться забути.
"У Чернівцях усе це є, – каже про будівельну кризу В. Мороз. – Але в чужих фірм, які прийшли хапнути побільше коштів. Вони не мають коштів, працювали на кредитах, а кредити зараз дорогі. Тому відбувається згортання будівельних робіт. А працюють місцеві, які мають добрі відносини з замовниками і репутацію. Наша рентабельність 5-6%, але ми працюємо. До нового року почнемо ще два житлові будинки на понад 100 квартир".
– На Чернівці будівельна криза особливо не вплине, – вважає Олег СІЦІНСЬКИЙ, директор місцевого відділення фірми "Інтергалбуд". – Ми – не Київ, не мегаполіс.
У двох зданих чотириповерхівках цього підприємства сьогодні вільними залишаються чотири дворівневі квартири. За словами забудовників, апартаменти великої площі не користуються попитом у чернівчан – вони охочіше купують за такі ж гроші особняк із власною земельною ділянкою.
– Усе залежатиме від попиту і від банківської системи, – пояснює можливість будівельної кризи директор фірми "Галактика-3" Олександр ХІТІК. За його словами, якщо на початку року ще реально було взяти кредит на житло в банку, то сьогодні це неможливо. Охочих брати позики під 22-23 відсотки річних дуже мало. Це загрожує не лише будівельній галузі, а й іншим галузям промисловості.
Недоступність кредитів, світова фінансова криза, дорожнеча будматеріалів – усе це, за словами директора департаменту містобудівного комплексу міськради Івана БОЙКА, впливає на ринок житла Чернівців. Причому будівельної кризи ще немає, бо поки що продовжується спад. " У будівництві діють закони ринкової економіки. На них важко вплинути адміністративно. Хоча комітет Верховної Ради зараз вирішує, якими новими законами можна було б зупинити процес падіння і зробити житло доступнішим", – каже він.
Щоби хоч якось зарадити проблемі кредитів, будівельники розробляють свої системи розрахунків. Скажімо, своїм покупцям фірма "Галактика-3" дозволяє заплатити близько 50 відсотків вартості квартири одразу, а решту – частинами. Доти, доки покупець не заплатить усіх внесків, квартира вважається власністю фірми-забудовника. А після остаточних розрахунків житло переоформлюють на ім’я покупця.
Клієнти "Чернівціжитлобуд" розраховуються також частинами. Спочатку – невеликий аванс, приблизно 7% вартості житла. Потім – щомісячні внески за фактично виконані роботи. Квартира одразу оформляється на майбутнього власника.
Майже 80% покуців нового житла, за спостереженнями В. Мороза, – заробітчани. Решта – підприємці, бізнесмени з Калинки чи приїжджі з Росії й Молдови.
За словами Олега Сіцінського, серед новоселів комплексу "Золоті ключі" різні люди: і підприємці, і службовці, і заробітчани з Італії й Португалії. За підрахунками забудовника, приблизно кожен другий новосел бере кредит на житло.
– Кредит неважко взяти, – вважає покупець нової квартири у комплексі "Золоті ключі" Олег ГРІНЧЕНКО. – Якщо людина офіційно працює, банки, навпаки, ганяються, щоби дати гроші. Інша справа, що відсотки дуже високі.
Гроші новоселам потрібні не лише для того, щоби купити житло. Так, за підрахунками Олега, ремонт у новій квартирі, де є чорнова стяжка, поштукатурені стіни й опалення, коштуватиме щонайменше 100-120 доларів за кв. метр.
Прогнози цін
Навіть найменша нова однокімнатна квартира сьогодні коштує 40 тисяч доларів.
– Вартість матеріалів зростає, зарплата зростає, – каже директор фірми-забудовника "Галактика-3" Олександр Хітік. – Ще місяць-два-три потримаємо нинішню ціну, а що буде потім – залежить від багатьох обставин.
– Сподіваюся, хоча б ціни не підвищуватимуться, – каже
В. Мороз. – Наприклад, на цемент останнім часом ціна трохи знизилася, на арматуру теж.
У фірмі "Інтергалбуд" кажуть, що ціна нових квадратних метрів залишиться незмінною.
"Немає передумов для подешевшання житла. За цей рік арматура подорожчала у 2,5 рази, цемент – у 2,5 рази. Ми працюємо буквально на межі", – каже О. Сіцінський.
Надія МАКУШИНСЬКА

ЦИФРИ
Торік у Чернівцях здано в експлуатацію 122,5 тисячі квадратних метрів житла. Тобто по 0,5 метра на кожного жителя міста. За кількістю нового житла на тисячу жителів торік місто потрапило до першої п’ятірки міст країни. Станом на початок жовтня житловий фонд міста поповнився 100 тисячами нових "квадратів". А до кінця року фахівці прогнозують ще 50-60 тисяч квадратних метрів зданих новобудов.
9-10-2008, 11:49
Коментарів 0 Переглядів 4 386

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.