RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кількість банків, які сьогодні працюють у нашій області, сягнула 50-ти. Ще 2000 року їх було лише 20. На центральних вулицях міста банківські відділення розташовані практично не кожному кроці – їх там значно більше, ніж, скажімо, магазинів чи ресторанів. Така кількість фінансових установ пересічному буковинцю вигідна – стверджують фахівці. Головне вміти орієнтуватися у розмаїтті пропозицій банків.
- Це нормально, в банківській сфері панує здорова конкуренція, - каже Неля БАБИЧ, начальник відділу економічної роботи та грошово-кредитних відносин управління НБУ в Чернівецькій області. - Люди мають змогу обирати серед багатьох пропозицій.
Станом на початок серпня на Буковині працювало 27 філій та 395 відділень банків. Для порівняння: 2000 року в області було 20 філій, 250 відділень та один самостійний банк.
Причому охочих працювати в нашій області серед українських банків не бракує. Усього на Україні сьогодні зареєстровано 197 (з них 180- діючих). Тобто на Буковині зараз працює кожен четвертий з українських банків.
Як не розгубитися у розмаїтті послуг і яскравих вивісок банків? Універсальних порад клієнтам фахівці не дають. Усе залежить від того, яка послуга потрібна людині: курс обміну валюти може бути вигіднішим в одному банку, відсотки на позику для купівлі автомобіля – в іншому, а заощадити гроші на навчання дитини зручніше в третьому. Тому перед вибором варто уважно вивчити пропозиції кількох банків. І бажано не обмежуватися читанням рекламних буклетів, а дізнатися більше подробиць з договору чи у банківських працівників.
До речі, саме кредити сьогодні є найпопулярнішою банківською послугою. За даними облуправління НБУ, на початок серпня громадяни Буковини заборгували банківським установам 2 мільярди 717 мільйонів гривень. Натомість на депозитах буковинці тримають значно меншу суму – 1 мільярд 898 мільйонів гривень.
Під час вибору банку підказку клієнтові можуть надати рейтинги. Вони бувають різними і можуть враховувати не лише фінансові показники, а й “народні” відгуки про якість обслуговування у фінансових установах. При цьому фахівці радять орієнтуватися на незалежні рейтинги, бажано зарубіжних видань.
Офіційно банки також поділяються на чотири групи за розмірами чистих активів. До першої групи належать банки з найбільшим розміром активів, вони вважаються більш фінансово стабільними. До четвертої, відповідно, - з найменшим розміром чистих активів. Інформація про те, до якої групи належить банк, зазвичай розміщена на інформаційних стендах у відділенні. У нашій області представлено банки усіх цих груп.
Рекомендація обирати банк, який є учасником фонду гарантування вкладів фізичних осіб, на сьогодні втрачає актуальність. Як повідомили у прес-службі НБУ, зараз практично всі банки є учасниками цього фонду, який гарантує у випадку припинення існування банку виплатити кожному вкладнику до 50 тисяч гривень.
Надія МАКУШИНСЬКА

Коментар
Банки створюють, щоб їх хтось купив
Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку:
- У питанні з банками, як і в будь-якій сфері, спочатку має дійти до абсурду. Тобто повинні зробити всіх банкірами, а кожні другі двері – входом до банку. А після цього, коли ситуація сягне піку, все зміниться. Розпочнеться кваліфікована робота з клієнтами за конкретним продуктом, високий рівень автоматизації банківської роботи. Через два-три роки відбудеться скорочення кількості банків, відділень та, особливо, - кількості працівників банківських установ.
Зараз значна частина банків розвивається не з метою утворення потужної фінансової установи, а лише щоби створити відповідну структуру і добре продатися. Це вигідна інвестиція: вкладаєш мільярд гривень – заробляєш п’ять. Півтора-два роки тому українські банки так і продавалися – з коефіцієнтом 5- 5,5 по відношенню до капіталу. Отримані гроші від продажу в кілька разів перевищували суму вкладень.
Ще одна причина розвитку банків – можливість заробити на споживчих кредитах. За такими позиками банки беруть дуже високі відсотки – річна ставка може сягати 100%. Просто клієнт її не бачить. Такі дії банків – одна з форм первинного нагромадження капіталу, тобто лихварство.

Довідка
В Україні функціонують два державні банки: Експортно-імпортний та Ощадний. Решта банків є приватними і мають статус акціонерних товариств і товариств із обмеженою відповідальністю. Більшість українських банків є універсальними, тобто виконують широкий спектр банківських операцій, охоплюють багато секторів грошового ринку та галузей економіки. Тож покласти гроші на депозитний рахунок, взяти кредит чи сплатити комунальні платежі буковинці мають змогу практично в кожному з банків, які працюють в області.
28-08-2008, 11:43
Коментарів 0 Переглядів 2 872

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.