RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У селі Чорногузи на Вижниччині розпочалося будівництво осель для людей, які втратили своє житло через зсув. Житловий мікрорайон зводять на межі сіл Чорногузи-Іспас. Вже встановлено автономну підстанцію, прокладається дорога та лінія електропередач, закладено майже десять фундаментів.
Біля кожного фундаменту встановлено табличку, на якій написано ім’я майбутнього власника. Перша в списку – 24-річна Любов Малиш, яка виховує трирічного хлопчика та перебуває на сьомому місяці вагітності. Саме для фундаменту її будинку президент України Віктор Ющенко власноруч залив кілька лопат бетону.
"Живу неподалік зруйнованих осель"
- Разом із синочком я зупинилася у селі Рівня, - каже Любов МАЛИШ. - Знайомий надав нам для проживання дві кімнати. Сюди ж перевезли худобу: корову, коней та вівцю. Працюю в хірургічному відділені Вижницької лікарні. Доки на роботі, сина залишаю в родичів. Фінансово дуже допоміг Інститут гігієни та медичної екології імені О. М. Марзєєва Академії медичних наук України. Мені нарахували 40 тисяч гривень. Кошти поки що не використовувала – подивимося, яка ситуація буде з будівництвом. Та все ж таки вірю, що будинок зведуть до нового року.
Мій будинок почав сунутися в неділю, 27 липня. Ввечері в суботу представники сільської ради попередили мене, що потрібно евакуйовуватися. До восьмої години ранку будинок вже був напівзруйнований, до обіду хата повністю завалилася.
За декілька метрів від купи зруйнованих будинків знаходиться оселя Параски Бондар, в якій вона жила із донькою та внучкою. Худобу жінка відвезла до доньки в сусіднє село Черешенька. Однак зсув будинку не зруйнував, лише вкрив тріщинами. Тому вона продовжує мешкати в ньому, днями планує назад завести меблі, а газовики відновлюють постачання газу, перерване під час зсуву грунту.
- Комісія надала мені першу категорію – будинок знаходиться у зоні ризику зсуву та вкрився тріщинами, - розповіла Параска Бондар. - Однак будинок я не покинула, зсув припинився. Сподіваюся, що хата не завалиться до того часу, доки не зведуть будинки в новому мікрорайоні. Моторошно тут залишатися. Дивишся через вікно і бачиш зруйновані оселі.
"Допомога приходить двічі-тричі на день"
- До села надходить велика кількість гуманітарної допомоги, - каже головний бухгалтер сільської ради Чорногузів Наталя ЯМНИЦЬКА. – З усієї області люди присилають одяг та продукти. Найбільше допомоги надходить із Хотинського, Кельменецького, Сторожинецького та Заставнівського районів. Із Глибоцького району привозили гарячі обіди. Окрім того, мешканці різних районів та односельчани зібрали майже 10 тисяч гривень. Інколи допомога надходить двічі-тричі на день. Плануємо відправляти одяг та їжу в інші потерпілі райони та в центри, в яких утримують немічних людей.
У перші дні лиха дуже допоміг вижницький відділ "Червоного Хреста". Людям роздавали гігієнічні пакети та пакети із продуктами. Також приїжджали люди із Криму. Вони взяли список потерпілих і самі роздали їм допомогу.
- Для будівництва виділено 12 гектарів поля. Будівельні роботи у Чорногузах розпочалися ще минулого тижня, - зауважив начальник управління капітального будівництва ОДА Іван ДЯКОН. - Запланували звести 23 будинки для сімей, чиї оселі були повністю зруйновані під час зсуву. Мікрорайон буде збудовано до нового року. За потреби площа поля дозволяє збудувати значно більше будинків.
Сьогодні не має конкретної суми, яку буде витрачено на будівництво. Ми будуємо із розрахунком витрачати дві тисячі гривень за квадратний метр загальної площі з розрахунку до 60 квадратних метрів. Це мало. Решту коштів будемо шукати.
На цей момент розбиваються житлові ділянки, прокладаються дороги та встановлюється лінія електропередач, готуємося до буріння свердловини із водою. Вже установлена автономна підстанція, закладено майже десять фундаментів. На будівництві працює близько 40 робітників, задіяли понад 20 одиниць техніки.
- Працюємо із суперсучасною технікою. Це вантажні машини VOLVO, екскаватор, мотогрейдер, каток, який вирівнює землю,- каже водій вантажної машини Костянтин МИСЛИТСЬКИЙ. – Бригада наших працівників приїхала із Києва ще минулого тижня. Роботі перешкодили дощі, довелося чекати, доки висохне земля. Возимо вантаж, гравій. Одна машина вміщує до 40 тонн. З Києва приїхало 15 таких машин, але не всі задіяні - будівництво лише набирає обертів.
Валерія Чорней
14-08-2008, 11:56
Коментарів 0 Переглядів 3 043

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.