RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Після повені багато людей заговорили про страхування будинків і майна. Але страховики розповідають, що досі свої будинки та майно майже ніхто не страхував.
– На сьогодні страхування майна не є популярним, – розповідає директор Чернівецької філії ВАТ "Страхова компанія "Універсальна" Марія Свідунович. – У нас люди ще не готові психологічно віддавати гроші на страхування майна. Після розвалу Союзу є певна недовіра до страхових компаній і, безумовно, це залежить від рівня життя людей.
Хоча є люди, які застрахували своє майно. Але це зробили ті, хто взяв кредит під заставу свого майна, бо банк у заставу майно не приймає, якщо воно не застраховане. А ось випадків, щоби людина прийшла і добровільно застрахувала своє майно, у нас поки що немає. Напередодні повені у п’ятницю, 25 липня, до нас зверталося чимало людей, щоби ми терміново застрахували їхнє майно. Але за законом не можна застрахувати майно, якщо вже оголошено про стихійне лихо.
Якщо немає стихійного лиха, внески не повертають
– Страхування майна є добровільним, договір можна укладати від одного місяця до року, – пояснює Марія Іванівна. – У договорі страхування є перелік документів, які потрібно надати. Тому при укладанні договору його потрібно уважно читати.
У кожній страховій компанії тарифи різні, але більше, ніж 0,5% від вартості майна чи споруди, ніхто не бере. У нашій компанії тим, хто застрахував майно, потрібно платити приблизно 0,25% від загальної суми. Тобто, якщо реальна вартість будинку 500 тисяч гривень, тоді потрібно заплатити 1200 гривень на рік. Сплачувати страхові внески можна або раз на рік, або щомісячно чи щоквартально. Якщо впродовж терміну страхування не стається жодних подій, страхові внески не повертаються.
Страхувати будинок можна з оздобленням або без нього. Страхування будинку без оздоблення – 0,25%, будинок з оздобленням – до 0,45%, меблі, побутова техніка, предмети домашнього вжитку, особисті речі – по 0,3-0,4%.
Суму страхування визначає людина
– Загалом людина сама визначає, яким чином вона страхує своє майно – на повну його вартість чи на певний відсоток, – продовжує Марія Свідунович. – Відшкодування здійснюється залежно від того, як воно зазначено в договорі. Якщо майно застраховане на повну вартість, тоді відшкодування здійснюється у повному обсязі. А якщо при укладанні договору страхування будинок, наприклад, коштував 500 тисяч гривень, а його вирішили застрахувати на 250 тисяч гривень, бо шкода було сплачувати кошти, тоді при настанні збитків сума буде меншою. Якщо збитки становлять сто тисяч гривень, відшкодування буде всього 50 тисяч гривень, тому що нерухомість майна було застраховано на 50% вартості і відшкодування здійснено у розмірі 50% реального збитку. Це так звана система пропорційного страхування.
Щоби отримати страхове відшкодування, людині не доведеться витрачати багато часу. Насамперед потрібно заявити у страхову компанію. Потім більшість страхових компаній за власний рахунок здійснюють експертну оцінку розміру збитків. Також потрібно отримати довідку з органів МНС, що стихійне лихо сталося на певній території і в певний час. На підставі розрахунків експертів здійснюватиметься відрахунок страхового відшкодування.
Будинки зазвичай страхують на п’ять тисяч гривень
Страхова компанія "Оранта" після повені сплатила вже понад півтора мільйона гривень потерпілим від повені. Нині виплати отримали майже всі, хто застрахував своє майно та будівлі. Але, за словами заступника директора Чернівецької обласної дирекції НАСК "Оранта" Михайла Мотка, серед тих, кому пропонують страхувальні послуги, погоджуються на них лише 10 відсотків.
–До 1996 року страхування будинків було загальнообов’язким, – каже Михайло Миколайович. – Застрахованими були будівлі принаймні на 40% їх вартості, а потім цю норму відмінили. Нині страхування будівель та майна є добровільним. Людина сама має подбати про свій захист. Якщо людина застрахує свій будинок, їй потрібно буде сплачувати 0,5% від страхованої суми. На жаль, більшість людей страхують свої будинки на 5-10 тисяч гривень, що не відповідає їх дійсній вартості. Звісно, страхові виплати здійснюються, виходячи зі страхових сум

Людмила ОСАДЧУК
До теми
Для того, щоби укласти договір на страхування майна фізичній особі потрібно мати документи, які підтверджують право власності на майно, паспорт та ідентифікаційний код. Укладається заява на страхування майна. У багатьох випадках працівники страхових компаній виходять на місце і дивляться, у якому стані перебуває майно.
Згідно із законом, страхуванню не підлягає майно, яке фахівці визнали аварійним, а також майно, що вже перебуває у зоні стихійного лиха або у зсувній зоні. Страхуванню підлягає і будівля, і речі, які в ній знаходяться. Страхують також незавершене будівництво.
Якщо людина вирішила застрахувати інтер’єр чи меблі, представник страхової компанії на місці з’ясовує страхову суму майна. Розмір майна визначають працівники страхової компанії за ринковими цінами, за середньою вартістю, за чеками. Якщо виникають непорозуміння, до оцінення залучають експертів.
14-08-2008, 11:35
Коментарів 0 Переглядів 3 146

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.