RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Хто на мерство?

Стати володарями кабінету мера у ратуші претендують вже семеро кандидатів. Стільки зареєструвала міська виборча комісія станом на ранок шостого жовтня. Серед кандидатів і чинний міський голова Микола Федорук, який не хоче поступатися кріслом, у якому вже провів 16 років, і кандидати, які вже намагалися його посунути на попередніх виборах.

Провідні політичні сили Партія регіонів і "Батьківщина" так нікого і не висунули. Молоді сили "Фронт змін" і "Сильна Україна" вирішили підтримати чинного мера.

Першим до виборчої комісії подав документи Михайло Сеничак, якого висунув "Єдиний центр". Кандидат ще задовго до реєстрації "завішав" своїм зображенням і закликами "Разом до кращого" чимало чернівецьких білбордів.

Змагання за мерство для Михайла Сеничака не дебютне, він висував свою кандидатуру 2006 року. Тоді набрав приблизно 17 відсотків голосів і посів друге місце.

На минулі вибори Сеничак ішов під гаслом "Спільними зусиллями з людьми і для людей". Тоді висловлював думку, що частину хронічних пр облем, (засміченість, стан доріг, функціонування спорту, зміст культури тощо) неможливо вирішити одноразово, і це справа всієї громади. Щоправда, більшості Сеничак запам’ятався тим, що 2006 року відсував квіткові тумби від мерії, щоби там зробити проїзд. Нинішня кампанія кандидата, судячи з офіційної сторінки в Інтернеті, побудована на агресивній критиці чинного мера. "Ми втратили всю комунальну власність, всю землю у місті Чернівці, і у нас не було реалізовано жодного інвестиційного проекту, не модернізовано жодного комунального об’єкта. За останні 15 років ми втратили гарячу воду у Чернівцях, дороги з твердим покриттям, у нас досі не вирішено питання з парковками, а якщо буде таке управління, то ми втратимо каналізаційні мережі", – заявляє кандидат. Щоправда, не зрозуміло, що обіцяє зробити і що на нас чекає з мером Сеничаком.

Другим документи до виборчої комісії подав чинний мер Микола Федорук. Він претендує керувати чернівчанами вже п’ятий термін. З одним беззаперечним рекордом Миколи Трохимовича навіть конкуренти не посперечаються – він найдовше з усіх мерів обласних центрів обіймає посаду міського голови. А більшість чернівецьких політологів переконані, що має всі шанси і закріпити рекорд. Причина не в бездоганності чинного міського голови, а у відсутності справжньої альтернативи.

На цьогорічних виборах Федорук балотується від партії "Єдність" (засновник – екс-мер Києва Олександр Омельченко). Хоча сам Микола Трохимович залишається позапартійним і продовжує переконувати, що його партія – це партія чернівчан.

Перелік завдань, які Микола Трохимович ставив для себе 2006 року, – великий. Зроблено з обіцяного, звісно, далеко не все (аналіз виконання обіцянок чинного мера читайте у наступному четверговому числі "МБ"). Але наразі мер не реагує на критику опонентів, не виправдовується за незроблене, не виголошує нових обіцянок.
Президент телекомпанії ТВА, депутат міськради Василь Забродський, який ще наприкінці липня заявляв про завершення політичної кар’єри, тепер передумав. Його, хоч і позапартійну, кандидатуру висунула на мера міська організація Республіканської партії (засновник – Юрій Бойко, міністр палива й енергетики в уряді Азарова). "Три роки тому, коли я виходив із лав СДПУ (О), сказав, що не буду більше пов’язувати себе з жодною політичною силою", – переконував В. Забродський. Не склалося… Тепер Василь Іванович взявся розвозити гравій Садгорою та руйнувати якісь занедбані сараї на бульварі Героїв Сталінграда. Звісно ж, перед телекамерами свого телеканалу.
На попередніх виборах Василь Забродський також "проривався" до мерського крісла. Його передвиборча програма дублювала обіцянки блоку "Не так!". За результатами голосування пан Забродський був четвертим, але до ратуші все-таки потрапив – як депутат.

Позафракційного депутата міської ради Михайла Крайса, який зі скандалом залишив БЮТ на початку цього року, на посаду мера делегувала партія "Третя сила". Він, як і Сеничак, не шкодує звинувачень для нинішньої міської влади. На думку політологів, основна частина електорату таких кандидатів – люди, які прийдуть 31 жовтня проголосувати головним чином проти Федорука.

Пан Крайс основним лейтмотивом своєї програми визначив: "Зроблено в Чернівцях" та "Купуй чернівецьке" (?!). На думку кандидата, кошти міського бюджету повинні витрачатися в місті, спрямовуватися на оплату товарів і послуг місцевих підприємств, а не перераховуватися в інші регіони. Щоправда, скільки є того "зробленого у Чернівцях", питання аж надто риторичне.

"Наша Україна" висунула кандидатом на посаду мера керівника нинішньої фракції "НУ" в міськраді й номер один у партійному списку до наступного скликання Василя Максимюка. Директор ТОВ "Агро-Бізнес" на попередніх виборах очолював штаб кандидата в мери, нині депутата міськради Валерія Чинуша.

Претендують посісти крісло мера і двоє кандидатів, які більшості чернівчан не відомі. 34-річний Володимир Дорош (його висуває Народно-демократична партія) пробував щастя і на минулих виборах, проте не набрав і тисячі голосів виборців, обіцяючи в передвиборчій програмі "дешеві м’ясо, хліб і мінімум квартплати". А 34-річний Михайло Гаргаун, заступник директора ринку "Нижній", що на вулиці Удонова, є заступником голови обласної організації партії "Трудова Україна". 2006 року працював спеціалістом фінансового відділу Першотравневої райради і балотувався до облради за списком Народної партії. Проте у травні 2009 року він склав повноваження голови Першотравневої райорганізації Народної партії, оскільки конференція визнала його роботу незадовільною.
Марина Карасьова

Коментар
Iгор ГАВРАДА,
політолог:

На мою думку, боротьба за посаду мера буде жорсткішою, ніж 2006 року. І вона буде складнішою для Миколи Федорука. Оскільки кожна наступна його каденція додає як позитиву, так і негативу. Найбільш реальна боротьба розгорнеться між чотирма кандидатами: Миколою Федоруком, Василем Забродським, Михайлом Крайсом і Михайлом Сеничаком. Принаймні ці люди себе певним чином проявили: хтось як господарник, хтось як журналіст і власник телеканалу, хтось раніше за інших стартував.
Щодо технічних кандидатів, то про Василя Забродського як про технічного кандидата Миколи Федорука говорили ще на попередніх виборах. Мовляв, він буде відтягувати на себе голоси протестного електорату, який би міг проголосувати за Сеничака. Але якщо він і технічний кандидат, то дуже сильно законспірований. Оскільки у Василя Івановича політичні амбіції дуже потужні, і він висунув свою кандидатуру, щоби залишатися на політичному полі. Адже про себе не варто давати забувати. Навіть невиграшна кампанія дає можливість нагадувати наступні чотири роки, що кандидат балотувався і за нього проголосувало багато чернівчан. Це свого роду політичний капітал".
7-10-2010, 11:34
Коментарів 0 Переглядів 3 702

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.