RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Не минуло й місяця після гучного липневого скандалу в сокирянському кафе за участю вже колишнього начальника районної міліції Сергія Косого та мешканця Сокирян Руслана Петрова, як нова, не менш резонансна подія за участю мешканців і міліціонерів трапилася у серпні в Новодністровську.

"Двері за нами зачинили
і почали бити"


52-річний мешканець Коболчина, що на Сокирянщині, Василь Дубина десятого серпня поїхав до Новодністровська, аби зустрітися з однокласником Миколою Попадюком, якого не бачив шість років.

– Не приховую, випив три пляшки пива. Йшли до помешкання товариша. Біля ринку до нас під’їхало авто. "Ей, мужики, стоять! Чому п’яні шастаєте містом?" – зупинили нас. Кажу: "Хлопці, ми ж нікого не чіпаємо. Так, випили, але ж не п’яні", – розповідає чоловік.

У наручниках Василя Петровича та його товариша доправили до Новодністровського відділку міліції.

– Двері за нами зачинили і почали бити. Били усім, що було під руками, з усіх боків. Плакав, на коліна падав. Запитував, за що так б’ють, – каже Василь Дубина. – Прийшов чоловік, представився заступником начальника Василем Васильовичем і запитав: "Що ви хотіли?" – "Хотів би дізнатися, за що нас затримали і за що нас катують?" – поскаржився я. Той відповів: "Мало вас б’ють", і сам почав бити. Ось так від 22.00 до 02.00 нас гамселили у відділку.
Потім, за словами мешканця Коболчина, їх із товаришем закинули в авто та повезли у напрямку села Ожеве до Дністровського водосховища.

– Біля заправки ми з товаришем намагалися визволитися. Натиснули на дверцята машини, випали з неї долілиць. Почали кричати: "Люди, допоможіть, бо міліція добиває!" – розповідає чоловік. – Ближче до ранку, приблизно о 05.00, привезли нас до Сокирян у районну лікарню. Я залишився, а товариша забрали. Не знаю, що було з ним далі.

Діагноз – струс мозку та зламані ребра

Лікар-травматолог Сокирянської центральної районної лікарні Михайло ВАМУШ не дуже охоче зустрів кореспондентів "МБ", проте діагноз повідомив.

– Діагноз – струс головного мозку, забій грудної клітки та обличчя. З 11 серпня хворий перебуває у відділенні. Стан, у якому Василь Дубина потрапив до лікарні, задовільний, – характеризує лікар.

Стан, у якому хворий потрапив до лікарні, не загрожував його життю, запевнив нас лікар. Проте досі Василь Дубина не може вільно сидіти та лежати – біль у зламаних ребрах дається взнаки, а у голові – постійний шум. Зараз чоловік перебуває у ЛОР-відділенні обласної клінічної лікарні – виникли проблеми з вухом.

Сусід потерпілого Альвіан ГОНЦА розповідає, що наступного дня після пригоди не впізнав товариша у лікарні.

– Весь побитий, у синцях, сорочка та штани у крові. Запитав, що сталося. "Та ось так зараз у нас міліція порядок наводить", – відповів сусід і пішов знімати побої, – пригадує чоловік. – Обличчя у нього було удвічі ширше, ніж зараз. Руки опухли, від наручників на них залишилися шрами. Коли село дізналося, що з Василем трапилася така пригода, обурилося, адже він – господар, працьовитий, а не якийсь пияк.

То непокора міліції чи перевищення повноважень?

У Новодністровському відділку міліції пригоду за участю своїх працівників коментують стримано: зайвих фактів не розголошують, прізвища співробітників не називають.

– Десятого серпня працівники відділу міліції – дільничний інспектор та двоє працівників патрульно-постової служби – затримали громадянина Дубину та його товариша за перебування у громадському місці у стані алкогольного сп’яніння, – каже Юрій ПЕТРИК, начальник Новодністровського відділку міліції. – У Сокирянській центральній районній лікарні засвідчили стан їхнього алкогольного сп’яніння. Факт побиття начальник міліції не підтверджує і не спростовує. Лише каже: "Хочуть прославитися, нехай прославляться".

– До прокуратури направлено матеріал за статтею 342 Кримінального кодексу України – це фізичний опір працівникові міліції або правоохоронним органам, – уточнює начальник. – Цих двох "товаришів" притягнуто до адміністративної відповідальності за перебування у нетверезому стані у громадському місці. Під час оформлення документів вони чинили опір. Слідчий Сокирянської районної прокуратури Юрій ГІНГУЛЯК зазначає, що за цим фактом до відділу внутрішньої безпеки направили доручення для службового розслідування.

– Чекаємо на висновок – були дії працівників міліції щодо Дубини законними чи незаконними. Правомірно він перебував у відділку міліції чи ні, – коментує слідчий. – Коли буде порушено кримінальну справу або буде відмовлено у її порушенні, тоді зможу сказати, у зв’язку з чим порушено або на підставі чого було відмовлено у її порушенні.

У відділі внутрішньої безпеки в Чернівецькій області Служби внутрішньої безпеки Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України повідомили, що, з одного боку, розглядають непокору працівникам міліції, а з іншого – перевищення службових повноважень. Йдеться про завдання легких тілесних ушкоджень.

Судово-медичний експерт у Сокирянах Артур БАРАНЮК відмовився коментувати результати проведеної ним експертизи у справі Василя Дубини.
Після цього за роз’ясненням, якою мірою важкості тілесних ушкоджень можна вважати струс головного мозку та перелом ребер (див. знімок із медичної картки хворого, – ред.), кореспондент "МБ" звернулася до начальника обласного бюро судово-медичної експертизи Віктора БАЧИНСЬКОГО.

– Якщо пацієнт перебуває більше 21 дня на стаціонарному лікуванні через струс головного мозку, такі пошкодження можна кваліфікувати як середнього ступеня важкості, – говорить експерт. – Коли йдеться про перелом ребер, потрібно уточнити, це перелом зі зміщенням чи без. Якщо без зміщення, такі пошкодження можна кваліфікувати як легкі. Якщо з ними – середньої важкості. Коли ж є струс головного мозку, перелом ребер та ще зі зміщенням, легкими пошкодження кваліфікувати аж ніяк не можна. Такі пошкодження – середньої важкості.

Подібну справу закрили –
за відсутністю складу злочину


Прикладом того, чим може закінчитися справа Василя Дубини у сутичці з міліціонерами, є справа Руслана Петрова, якого тепер вже екс-начальник Сокирянського райвідділу міліції Сергій Косий душив на очах у свідків у кафе.

Як повідомив прокурор Сокирянського району Ігор КОРЧИНСЬКИЙ, за цим фактом відмовлено у порушенні кримінальної справи на підставі статті 6 пункту 2 Кримінально-процесуального кодексу України за відсутністю складу злочину як у діях начальника міліції, так і в діях іншої особи, яка спричинила начальникові тілесні ушкодження.

– Були легкі тілесні ушкодження. Такі справи порушує тільки суд, – говорить прокурор. – Експертиза встановила, що Руслан Петров був у стані алкогольного сп’яніння. Але скільки проміле, сказати не можу, бо забір крові Руслана не робили. Іншими (!!!) методами лікарі встановили, що він перебував у стані алкогольного сп’яніння. Косий також проходив судово-медичну експертизу. Медики встановили, що він був тверезий.

Водночас, за словами Руслана ПЕТРОВА, жодного медичного огляду для встановлення факту сп’яніння він не проходив.

– Знімали тільки побої, а довідку про те, що я пив, не бачив, – каже чоловік.

Виявляється, таку довідку – про стан алкогольного сп’яніння – можна отримати у будь-якій медичній установі, яка має на це право.

– Огляд усіх інших громадян, не водіїв, проводять на загальних засадах медичної практики без додаткових інструкцій, – каже Віктор САМСОНЮК, головний лікар обласного наркологічного диспансеру. – Лікарі використовують загальні клінічні ознаки. Тепер огляд має право проводити будь-який лікар – сімейний, дільничний, психіатр, невропатолог. А що напише лікар – це вже на його совісті. 
Ольга ГНІДАН

думка юриста


Борис ХОМІЦЬКИЙ,
адвокат Чернівецької
обласної асоціації адвокатів:

Такі ушкодження, як у Василя Дубини, – принаймні, середнього ступеня. Якщо буде достатньо доказів, чоловік може добитися правди у суді. Можуть задовольнити позов потерпілого для відшкодування моральних та матеріальних збитків. Якщо буде порушено кримінальну справу, міліціонерів однозначно звільнять із посад. Справа має перспективу. Наприклад, зараз слухають подібну справу в Герцаївському суді проти працівника міліції. Але є питання доведеності. Людей часто вмовляють відмовитися від своїх заяв якимось чином – матеріально чи морально.
2-09-2010, 11:11
Коментарів 0 Переглядів 4 726

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.