RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Замість того, щоб плакати, тримаємо себе у руках»

Через зливи затопило два сектори на Калинці і 18 вулиць у Садгорі. Навчені бідою 2008-го, підприємці та мешканці самі рятували товар та речі.

Кореспонденти "МБ" виїхали у зони підтоплення. На Калинці затопило повністю восьмий сектор. Вода прийшла не з Пруту, як очікувалося, а з маленької річечки Потіт.

Вода доходить майже до колін. Час від часу заїжджають вантажівки з гравієм, щоби перекрити ділянки, через які надходить вода. Біля сектора зібралося приблизно два десятки людей – працівники ринку, рятувальники. Продавців мало, бо вони встигли вивезти товар. Є лише декілька людей, які не думали, що буде стихія і залишили товар.

– Торгую балясами, – каже продавець Марія СЕМЧИЧ. – Маю товару на 15 тисяч гривень. Не думала, що нас затопить, тому не вивозила товар. Лише підняла його на другий поверх. Стежила за рівнем води у Пруті, аж раптом вода прийшла з іншого боку. Усе сталося від маленької річечки. Чоловік усе ходить дивитися, чи вода не підіймається. Хотіла би відкрити контейнер, щоби подивитися, як там товар, але боюся, що вода затече.
Підходить чоловік Марії Василівни. Скидає чоботи і виливає з них воду. Каже, що вода почала сходити, але все одно боїться відчиняти контейнер…

Начальник відділу оперативного реагування Калинівського ринку Василь ГАЙВАНЮК запевняє, що вода у восьмому секторі почала спадати о 06.00. Його відділ охороняє майно підприємців, стежить, щоби не було мародерства.

– Сектор затопило, але паніки немає, – каже завідувач торгового сектору №8 Дмитро КУХАЛЬСЬКИЙ. – Навчені бідою 2008-го, люди вивезли товар і сьогодні навіть не приїхали на ринок. У секторі – 400 контейнерів, майже всі підтоплено.

Пан Дмитро каже, що ніхто не очікував біди від маленької річечки.
З восьмого сектора йдемо до п’ятого. Дорогою слухаємо скарги працівників ринку на те, що люди приїжджають сфотографуватися на фоні стихії.

Ближче до самої річечки Потіт стоять рибалки. Вони закидають у воду величезний сачок із надією виловити рибу. З нами не хотіли спілкуватися. Лише сказали, що за декілька годин так і не вдалося зловити рибу.

"Сидимо у цьому болоті вже 20 років"

П’ятий сектор. Вода вже спадає. Вночі тут контейнери затопило на сантиметрів 45-50. У рибному відділі люди спокійні, бо вночі вивезли весь товар. Далі потрапляємо у сектор килимів. Хтось тут вивіз товар, хтось підняв на другий рівень.

– У нас тут немає паніки, – каже продавець килимів Ярослав ВЕНГРИНЮК. – 2008 року я заміряв, наскільки піднімалася вода, зробив спеціальні таблички і тепер за потреби піднімаю товар на безпечний рівень. Зараз маю товару на 20 тисяч гривень. Його підняв заздалегідь. Як тільки вода зійшла, прибрав і опустив їх у контейнер.

Люди на ринку спокійні, хтось навіть жартує: "Після 2008-го ми вже не хвилюємося. А що килимкам буде? Вони намокнуть, стануть важчими – і ми продамо дорожче… Так, це такі жарти у нас. Просто замість того, щоб плакати, краще тримати себе у руках…"

У другому ряду п’ятого сектора у розпачі сидить жінка.

– Керівництво ринку добре влаштувалося, а ми лише тягаємо товар, – свариться продавець Лідія ГАЇНА. – І ця повінь кожні два роки. Сидимо у цьому болоті з 1990 року. 2008-го половину товару продала за безцінь. Як мені тепер жити? Від того, що носила важкі килими, у мене відірвався тромб, а ще заплатила 1500 гривень вантажникам товару… І що далі? 30 червня прийде комісія і проситиме гроші за місце. А я хіба тримаю гроші під подушкою? Якби мала, не сиділа би тут на ринку. А ще я сплачую кредит, за місяць віддаю 640 доларів. На цей кредит працюють і мама, і діти… А брала кредит 30 тисяч доларів після стихії 2008-го, потім почалася криза і стало дуже скрутно…

"У мішки завантажив КамАЗ піску"

У Садгірському районі затопило 18 вулиць. З деяких – людей відселили до родичів. На вулиці Артема вода зайшла у будинки і затопила їх на рівень до 50 сантиметрів.

– Та що, ми не знаємо цієї біди? – каже власник кафе-бару Костянтин ІЛЛАЩУК. – Я маю вдома два потужні насоси, то відразу відкачував воду, бо якби вода зайшла у кафе, затопила би на сантиметрів 80! Також поклав під двері мішки з піском. Завантажив у мішки аж цілий КамАЗ піску – вони завжди у мене напоготові.
Вода стоїть у будинку Наталії Вишневської. Жінка лише торік зробила ремонт на 10 тисяч гривень. У хаті не намок лише диван, який підняли високо над підлогою.

– Головне – що не затопило двох бичків та свиню. Вода вже майже зайшла у сарай. Ми з чоловіком будемо ночувати у літній кухні. А донька з чоловіком пішла до свекрухи.

Жінка виходить із хати у затоплений двір. Усюди за нею ходить малесенький песик. Пані Наталія усміхається і каже, що це її охоронець.

– А взагалі зі стихією людина сам на сам, – зауважує Н. Вишневська. – Скільки будуть дощі, стільки будуть розливатися ставки у нашому районі. Вже приходили сьогодні до мене з райради, складали акти. Може, якось допоможуть з відшкодуваннями.

Зробив євроремонт – і знову лихо

Сім років живе на вулиці Артема пані Галина КВАСНИЦЯ. Вона має трьох дітей. Усіх відвезла до сестри на вулицю Хотинську. В її будинку стіни вологі, вкриті грибком.

– Це у нас ще від минулого стихійного лиха, – запевняє пані Галина. – Ось дітям лікують хворі легені. 2008-го нам дали 25 тисяч гривень, ми замінили вікна, двері, поштукатурили стіни, але… Відтоді у хаті грибок. А тепер знову лихо сталося.

«Замість того, щоб плакати, тримаємо себе у руках»


Лише півроку тому завершив у будинку євроремонт Іван РУДИЙ. Мешканець вулиці витратив на оселю 30 тисяч гривень – і ось знову прийшла вода.

– Живу в Садгорі з 1976 року. Нас затоплює вже не вперше, тому ми знаємо: якщо довго йдуть дощі, треба піднімати меблі і дивани.

Вулицями Садгори в обід почали розвозити питну воду.

– Допомагаємо населенню очистити двори від намулу, перенести чи підняти речі,– каже начальник караулу пожежної частини №2 Першотравневої районної у місті ради Сергій ФОКІЙ. – З вулиці здебільшого відселили дітей. Загалом не було паніки. Зараз вода йде на спад.

Заступник голови Садгірської районної ради Віталій МАРКОВ повідомив, що загалом у районі затоплено 18 вулиць, 152 будинковолодіння, 41 житловий будинок. Є різні пошкодження. Ситуація покращилася. Спадає вода у Пруті й у ставках.

Частину людей із підтоплених вулиць відселили до родичів. 
Валерія ЧОРНЕЙ
25-06-2010, 10:02
Коментарів 0 Переглядів 3 698


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!