додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Горіхи – їжа для розуму

Особливо корисні вони для дітей та людей похилого віку

Горіхи – це унікальний дар природи. У будь-якому з них міститься неповторний набір вітамінів і мікроелементів. Споживаючи горіхи, ви зможете захиститися від багатьох хвороб.

Наш організм не може обходитися без жирів. Вони йому необхідні хоча б тому, що наш мозок на 70% складається з жиру. Найкращими джерелами цих жирів є риба та будь-які горіхи. Спробуємо з’ясувати, чим же цінні різні види горіхів.

Волоський
Містить багато білку й чимало корисних жирних кислот. Вміст вітамінів і мінералів теж вражає: А, В1, В2, Е, РР, С, залізо, кобальт, цинк, калій, магній, кальцій, йод і фосфор, завдяки якому волоські горіхи справжня "їжа для розуму". Зміцнює серце, печінку, підвищує імунітет. А також усуває нервову напругу. Тож два-три горіхи щодня допоможуть боротися зі стресом. Фахівці рекомендують вживати не більше восьми горіхів на добу. Особливо корисні вони для дітей та людей похилого віку.
Але волоський горіх дуже алергенний продукт. Хворим на алергію варто вживати волоський горіх обережно й мінімальними дозами.

Арахіс
Найбільш популярний горіх серед спортсменів. Його цінність у високому вмісті білку й невисокій вартості. Крім 26% протеїну, арахіс містить 45% рослинних олій, фолієву кислоту, вітаміни С, А, D, Е, К, В1, В2, РР, а також натрій, кальцій, калій, магній, фосфор, залізо і цинк. Позитивно впливає на нервову систему, сприяє зниженню рівня холестерину в крові, росту й оновленню клітин, покращує пам’ять і увагу.

Мигдаль
18% білку, незначна кількість вуглеводів, багатющий набір вітамінів групи В і Е – і це тільки початок оди мигдалю. Цей горіх містить багато кальцію, отож якщо ви не дружите з молочними продуктами, мигдаль поповнить запаси цього мікроелемента. Фосфору в мигдалі більше, ніж в інших горіхах, багато магнію, калію, цинку і заліза. Мигдаль підтримує в здоровому стані зуби, волосся, шкіру, покращує зір і мозкову активність, очищує внутрішні органи. Але врахуйте, що перетравлюється він досить важко, тому не захоплюйтеся мигдалем, якщо у вас слабкий шлунок і кишечник.

Кедровий
100 грамів цих горішків забезпечать добову потребу в мікроелементах, а ще додадуть до вашого раціону вітаміни, А, Е, D, В1, В2, В6, В12, С, РР, клітковину і фруктозу. Кедрові горіхи зміцнюють імунітет і підвищують працездатність. Амінокислотний склад відрізняється підвищеним вмістом аргініну – однієї з найважливіших амінокислот для спортсмена. Споживання кедрових горіхів позитивно позначається на стані крові, нервовій системі, клітинах печінки, регулює процес обміну речовин.

Лісовий (ліщина, фундук)
У ядрі лісового горіха міститься багато білку, вітаміни групи В, вітамін А, калій, кальцій, залізо, магній, мідь, фосфор. За своїми поживними властивостями фундук подібний до волоського горіха. Речовини, що містяться в ньому, сприяють виведенню шлаків. Фундук очищає організм і зміцнює імунну систему.

Кеш’ю
Ці, до нещодавнього часу екзотичні в наших краях горіхи, містять вітаміни А, В1, В2, В3, С, залізо, кальцій, магній, фосфор, нікотинову кислоту. Також багаті на білок – 18%, жирні кислоти – 48%, і на відміну від інших горіхів у них міститься достатньо вуглеводів – 22,5%, тож враховуйте це, якщо маєте зайві кілограми. Кеш’ю корисні за анемії, депресії, покращують обмін речовин, нормалізують серцеву діяльність, знижують рівень холестерину в крові.

Фісташки
Мають тонізуючу дію, сприяють відновленню після важких фізичних навантажень. Містять залізо, вітаміни, А, В1, Е і велику кількість вітаміну В6 – стільки ж, скільки в яловичій печінці. Корисні фісташки під час недокрів’я, допомагають боротися із зайвою вагою і підвищують потенцію.

Коментар лікаря
"Зберігайте горіхи обов’язково в шкаралупі"
Жеоржета ГАЇНА, асистент кафедри хірургії БДМУ:
– Ще лікарі Давньої Греції називали волоський горіх "святом для мозку", або "їжею богів". Споживання від 3 до 6 ядер горіхів на день не зашкодить вашому здоров’ю, а навпаки покращить його. Багате волоським горіхом харчування протидіє негативному впливу жирної їжі. Щоденні порції по 2 г волоських горіхів знижують рівень цукру в крові у хворих на діабет. Дві жмені волоських горіхів щодня (краще зранку) гарантують збереження статевого здоров’я чоловікам.
Горіхи – висококалорійна їжа, тому їх необхідно споживати як харчову добавку, а не як заміну основних продуктів харчування. Особливо небезпечне переїдання для дітей. Якщо дитина з’їсть більше десяти ядер горіхів відразу, це може викликати запалення мигдаликів.
Використовуючи горіхи в своєму раціоні, особливу увагу звертайте на їхню якість. Зіпсовані плоди можуть викликати отруєння і захворювання шлунково-кишкового тракту. Шкоду можуть завдати і пересмажені горіхи. Особливо негативно вони впливають на печінку. До того ж горіхи, які зазнали термічної обробки, втрачають свої корисні властивості, а тому найкраще їх їсти в сирому вигляді. Солоні горіхи також можна їсти лише в обмеженій кількості. Зберігати волоські горіхи найкраще в шкаралупі, обов’язково в сухому місці.

Леся ТОКАРЮК
0 4 614
10-10-2015, 12:09

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...